Google verwijdert kwetsende suggesties

Door: lub-snoek | 06 december 2016 10:13

Nieuws

Google gaat kwetsende zoeksuggesties verwijderen uit de zoekbalk. De zoekgigant onderneemt actie nadat verschillende media dit hadden aangekaart.

Autocomplete

Als je in Google een vraag invult, vult de zoekmachine deze doorgaans aan. De zoeksuggesties worden gebaseerd op vaak gestelde vragen en de content die online staat. Doordat er kwetsende vragen worden gesteld en er artikelen online staan die deze bevestigen, ziet de gebruiker dit terug in de zoeksuggesties. Lees ook: Bescherm Windows tegen Microsoft.

Google geeft aan dat ze kwetsende zoeksuggesties gaan aanpakken. Hoewel The Guardian het voorval ontdekte, zijn we op de redactie ook op zoek gegaan naar de zoeksuggesties in kwestie.

Om te kijken wat de gemiddelde Nederlander zich zoal afvraagt, begonnen we met de zoekterm 'waarom'. Zoals je ziet denkt Google dat best veel Nederlanders zich afvragen waarom zeewater zout is.

Moslims

Op het moment dat we vragen gaan stellen over Amerikanen, zie je al dat er een stereotypering naar boven komt. Op het moment dat we de bovenste vraag aanklikten, kregen we artikelen te zien die allemaal beweerden dat Amerikanen dom waren.

Als iemand uit nieuwsgierigheid zou Googlen naar moslims, krijgt diegene al snel een negatief beeld voorgeschoteld. Maar liefst 3 van de 4 suggesties leidden ons naar anti-islamitische websites.

Optreden

Het internet staat tegenwoordig bol met berichten over domme Amerikanen en gevaarlijke Moslims. Toch wil Google dit niet laten terugkomen in de zoeksuggesties. De suggesties worden gegenereerd met een algoritme dat is gebaseerd op activiteiten en interesses van de gebruikers. Doordat 15 procent van de dagelijkse zoektermen nieuw is, kan er al snel een vertekend beeld ontstaan.

Google beweert dat er constant wordt gewerkt aan het verbeteren van het algoritme. Hoewel de techgigant beweert dat ze actie hebben ondernomen, is de Nederlandse Google op het moment van schrijven nog behoorlijk bevooroordeeld.

Tay

Het is niet de eerste keer dat het internet slimme technologie een kwetsende overtuiging meegaf. De eerste chatbot van Microsoft, Tay, slingerde binnen 24 uur de meest racistische en hatelijke berichten de wereld in. De chatbot paste zijn berichten en chats aan op Tweets van de community en wat mensen tegen de chatbot zeiden.

0 Reactie(s) op: Google verwijdert kwetsende suggesties

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.