Huawei spionage en handelsverbod: de stand van zaken

Door: Joris Peterse | 25 september 2019 10:07

Huawei logo
Nieuws

Het Chinese techbedrijf Huawei hangt een Amerikaans handelsverbod boven het hoofd vanwege vermeende spionage-activiteiten en een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Waarom deze beschuldigingen en wat zijn de gevolgen hiervan? Daar lees je meer over in dit overzicht.

Huawei Handelsverbod

Huawei hangt een handelsverbod boven het hoofd, waardoor het niet (zomaar) mag handelen met Amerikaanse bedrijven. Dat heeft enorme gevolgen voor bijvoorbeeld de samenwerking met Android-ontwikkelaar Google. Wat is er allemaal aan de hand en wat zijn de gevolgen van zo’n handelsverbod?

Lees meer: Huawei en het handelsverbod: alles wat je moet weten

Huawei kan mogelijk binnenkort niet meer samenwerken met Google. Dat heeft grote gevolgen voor de ondersteuning van Huawei-smartphones

Huawei kan mogelijk binnenkort niet meer samenwerken met Google. Dat heeft grote gevolgen voor de ondersteuning van bestaande Huawei (en Honor) smartphones. Huawei belooft nog wel veiligheidsupdates uit te brengen, maar ontwijkt claims over versie-ondersteuning. Het zou ook zomaar eens kunnen betekenen dat toekomstige Huawei-smartphones en tablets geen Android meer draaien en laptops geen Windows 10. Wat zijn de gevolgen hiervan?

Lees meer: Gevolgen voor Android op Huawei-telefoons door handelsverbod

Gevolgen voor Huawei's Honor

De gevolgen zijn niet alleen voor Huawei, maar ook voor Huawei’s uiterst verwarrende dochtermerk Honor. Dat bedrijf kondigde onlangs de Honor 20 Pro aan, een toestel dat door de commotie gedoemd is te floppen.

Lees meer: Het feest rondom de Honor 20 Pro op voorhand al verknald

Honor 20 Pro
De Honor P20 Pro komt uit dezelfde Huawei-fabriek gerold.

Verkoop van Huawei smartphones

Natuurlijk heeft het mogelijke handelsverbod en de beschuldigingen van spionage een negatief effect op nieuw-aangekondigde smartphones. De verkoop van Huawei-toestellen is gekelderd door alle commotie, ondanks dat veel smartphones voor scherpe prijzen worden aangeboden.

Lees meer: Nu al veel minder interesse in Huawei-smartphones

Huawei smartphones worden dus voor scherpe prijzen aangeboden. De grote vraag is echter: is het kopen van een Huawei smartphone nu wel zo’n verstandig idee? Moet ik me zorgen maken om de spionage? Doet mijn Huawei smartphone het straks nog wel? Zijn er andere dingen waar ik rekening mee moet houden?

Let hier op als je een Huawei-smartphone koopt

Lees meer: Is Huawei wel te vertrouwen?

Huawei P30 Pro

Het mogelijke handelsverbod met Amerikaanse bedrijven maakt pijnlijk duidelijk hoe afhankelijk Huawei is van bijvoorbeeld Google en Microsoft. Om het bedrijf minder afhankelijk en weerbaarder te maken, ontwikkelt Huawei zijn eigen Android-alternatief: HarmonyOS. Wat is HarmonyOS?

HarmonyOS is Huawei's antwoord op Android

Wanneer gaat het Huawei handelsverbod in?

Eerst zou het handelsverbod voor Huawei met Amerikaanse bedrijven per direct ingaan. Daarna volgde 90 dagen uitstel, tot eind augustus 2019. Vervolgens werd het handelsverbod opnieuw uitgesteld. Wanneer gaat het handelsverbod daadwerkelijk in, of komt er van uitstel afstel?

Uitstel Huawei handelsverbod loopt af: Wat nu?

Er is nog altijd veel onduidelijkheid over het handelsverbod. Maar dat de gevolgen groot zijn voor zowel Amerikaanse bedrijven als Huawei, dat spreekt voor zich. Het lijkt erop dat de Amerikaanse president Trump zijn bedenkingen begint te krijgen.

Licht aan het einde van de tunnel voor Huawei

Natuurlijk denk je bij Huawei aan smartphones, maar het bedrijf verkoopt onder andere ook veel laptops en tablets.

Huawei Mate 30 en Huawei Mate 30 Pro

Huawei mag vanwege het komende handelsverbod geen Google-diensten op hun nieuwe smartphones en tablets plaatsen. Vanwege die reden hebben de onlangs-aangekondigde Huawei Mate 30-smartphones geen beschikking over de Google Play Store en andere Google-apps en diensten, maar draait het op een opensource-variant van Android, waarover Huawei's EMUI-skin is geplaatst. De Huawei Mate 30 en Mate 30 Pro zijn in september aangekondigd. Wellicht komt een van de twee smartphones ook in Nederland uit, maar wanneer... Dat is nog maar de vraagt.

Lees ook: Huawei Mate 30 Pro komt naar Nederland, met of zonder Google-certificatie

Eerste indruk Huawei Mate 30 Pro: de beste smartphone die je niet moet kopen

Veiligheid en Huawei

Door de discussie over mogelijke spionage en achterdeurtjes door Huawei, wordt de aandacht afgeleid van een ander Huawei-beveiligingsprobleem. De Androidskin die Huawei gebruikt op zijn smartphones en tablets heeft namelijk nogal wat tekortkomingen.

Lees hier: Wat is er mis met Huawei’s EMUI?

Eén van de grote veiligheidsproblemen van EMUI is dat apps op de achtergrond worden afgesloten, zonder dat de gebruiker hierbij kan ingrijpen. Ook is de Always On-VPN-functionaliteit verwijderd. Waarschijnlijk om de accu te ontzien, maar het gaat enorm ten koste van de veiligheid van Huawei smartphones en tablets.

Lees meer: Huawei smartphones en tablets hebben een beveiligingsprobleem

2 Reactie(s) op: Huawei spionage en handelsverbod: de stand van zaken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 augustus 2019 23:50 blablablablaap
  De huawei telefoons zijn door de amerikaanse en israelische 'veligheidsdiesten' niet te hacken en daar houden ze niet zo van. Dus boycotte.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 oktober 2020 18:37 rveijkwwnl
  Inmiddels 14 maanden later en weer dezelfde plaatsing.

  het grote probleem waar Huawei destijds in 2019 mee zat is namelijk dit >> https://androidworld.nl/nieuws/huawei-p30-pro-safetynet-probleem/
  Ondertusen is er te 2020 een update qua 10.1 >> https://androidworld.nl/nieuws/huawei-p30-pro-emui-101-update/
  Lees vooral de reacties eronder door die niet mals zijn.

  Mijn advies, niet kopen als je persé gebruik wil maken van Google, maar wil je juist van Google af, tja, dan is het feitelijk kiezen uit 2 kwaden, Google die alles van jou wil weten of een Chinees product (waarvan niet bewezen is tot op heden qua spionage praktijken) terwijl de meesten in hun ganse leven zelden te China zullen komen á zakenrelaties mee zullen aanknopen.

  Heel het leven is een gok immers
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.