IFA 2018: Lenovo's nieuwe ThinkPad X1 Extreme, en een e-inkt-toetsenbord

© PXimport

IFA 2018: Lenovo's nieuwe ThinkPad X1 Extreme, en een e-inkt-toetsenbord

Geplaatst: 1 september 2018 - 08:19

Aangepast: 16 november 2022 - 10:32

Tijs Hofmans

Lenovo heeft met de ThinkPad al jaren één van de meest iconische laptops die er bestaan, en probeert die constant relevant te houden. Ook dit jaar kondigt het bedrijf een nieuwe versie aan: de X1 Extreme. Maar dat is niet de enige laptop die onze aandacht deze week trok...

De ThinkPad X1 Extreme is één van de nieuwe X1-modellen die Lenovo op de IFA-beurs in Berlijn aankondigde. Het is gelijk ook het high-end model, en dat merk je direct.

Klassiek model

Lenovo weet goed wat kopers van de klassieke laptop willen, en fans van het merk voelen zich waarschijnlijk ook meteen thuis bij de X1 Extreme. De klassieke rode knop-muis zit nog steeds op het toetsenbord met zijn karakteristieke schuine toetsen, en de behuizing voelt nog steeds oerdegelijk aan. De laptop voelt met 1,7 kilo nog relatief zwaar aan, maar ook dat zijn fans van het merk inmiddels wel gewend.

Zakelijk, of voor gamers?

Opvallend: Lenovo heeft in het model veel aandacht besteed aan features voor gamers. Blijkbaar vroeger veel van de doorgaans zakelijke gebruikers om zulke features, dus zit er een dedicated GPU in de laptop (een Nvidia GeForce 1050 Ti). Ook heeft de X1 Extreme zaken als HDR10- en Dolby Vision-ondersteuning.

Gelukkig zitten er ook nog allerlei andere functies is voor serieuze zakelijke gebruikers. Meerdere usb-c-poorten, een displaypoort en ondersteuning voor externe monitoren.

Media has no description

© PXimport

Premium product

Ook ziet de laptop er in het praktisch gebruik uit. Het 4K-scherm van 15,6 inch is daarmee niet alleen geschikt om te gamen, maar ook gewoon om een dag comfortabel op te kijken. Hoe lang de accu het volhoudt is een ander punt, maar dat is voor de doelgroep nooit zo'n prioriteit geweest.

Voor een premium product als dit betaal je natuurlijk wel de hoofdprijs. Exacte prijzen zijn vooralsnog niet bekend, maar Lenovo zegt dat de goedkoopste uitvoering al zo'n 1.700 euro gaat kosten. Ach, de mensen die dit apparaat kopen kunnen de btw waarschijnlijk toch wel aftrekken...

Nieuwe Chromebooks

Daarnaast komt Lenovo met een drietal nieuwe Chromebooks uit. De eerste twee daarvan (de Yoga C330 en de Yoga S330) zijn niet heel spannend en hebben de specificaties die je van een Chromebook mag verwachten (MediaTek ARM-processor, 4 GB RAM, 32 of 64 GB opslag, een sd-kaart-slot, één usb-C-aansluiting en één usb 3.1-aansluiting). Ze voelen ook wat goedkoop aan (de behuizing is van plastic), en dat is prima voor de prijs en de doelgroep.

Maar het is de wat pragmatisch genoemde 'Yoga Chromebook' die in het oog springt. Dat is namelijk een Chromebook die zich op een wat hoger segment richt. De Chromebook heeft een Intel Core i5-processor (van 4 óf 8 cores), 8 GB aan RAM, en 64 of 128 GB opslagruimte. Het scherm is 15,6 inch groot en komt in zowel een full HD- óf een 4K-resolutie - uiteraard met touchscreen. Op deze laptop zitten bovendien 2 usb-c-poorten.

Media has no description

© PXimport

Dat maakt de Yoga Chromebook één van de weinige Chromebooks die echte high-end-specificaties heeft. Lenovo zegt dat het zich daarmee niet alleen richt op scholieren, maar ook op een thuispubliek dat steeds vaker geïnteresseerd is in Chromebooks.

E-inkt-toetsenbord

Maar de laptop die écht in het oog sprong is de Yoga Book C930. Die laptop heeft namelijk geen fysiek toetsenbord, maar een e-ink-display waar een toetsenbord op verschijnt.

Animatie met trilfunctie

In deze Yoga Book C930 is het toetsenbord dus vervangen door een scherm van e-inkt, net als een e-book. Als je de laptop gewoon gebruikt verschijnt er een mooi geanimeerd toetsenbord waar je op kunt typen. Dat is even wennen, want je voelt geen fysieke feedback op het toetsenbord. Wel trilt het apparaat bij iedere toetsaanslag, zodat je alsnog voelt wanneer je een toets hebt ingedrukt. Dat is echter nét niet genoeg om het gevoel van een echt toetsenbord na te bootsen - het voelt als een wat halve oplossing.

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Toch werkt het toetsenbord verrassend goed op deze manier. E-ink-schermen zijn vaak nogal traag, maar dat is in het geval van de Yoga Book helemaal niet het geval. Hoe snel we ook typten, alle letters werden netjes geregistreerd en we maakten bijna geen fouten - nou ja, niet meer dan normaal in ieder geval. Wel moet je waarschijnlijk goed en lang oefenen voor je volledig blind kunt typen op dit toetsenbord, maar zelfs dat is misschien wel mogelijk.

Extra scherm

Het e-ink-scherm is niet alleen bedoeld als toetsenbord. Je kunt het bijvoorbeeld ook gebruiken om er met een stylus op te tekenen. Ook daarbij merk je vrijwel geen vertraging, de pen registreert alles wat je erop schrijft. En ook handig: omdat je de Yoga Book zoals andere notebooks 180 graden kunt omvouwen kun je het scherm ook gebruiken om artikelen te lezen. Dat is lekker rustig voor je ogen, en een functie die voor een notebook als dit misschien wel eens dé killer feature kan worden.

Media has no description

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000