Is de Chromecast veilig?

Door: Justin Doornekamp | 19 januari 2019 18:04

Nieuws

Hackers hebben een kwetsbaarheid ontdekt in de Google Chromecast, waardoor zij ongevraagd op afstand video's kunnen afspelen op je televisie. Is de Chromecast nog wel veilig?

Volgens de website The Verge zijn er enkele duizenden gebruikers getroffen en de hackers spreken zelfs van 80.000 kwetsbare apparaten. Gebruikers kregen ineens een videoboodschap te zien, waarin gemeld wordt dat hun Chromecast gekaapt is en ze zich moeten abonneren op het populaire YouTube-kanaal van PewDiePie.

Niet alleen de Chromecast zelf lijkt onder vuur te liggen van hackers, maar ook diverse televisies die de Cast-technologie van Google ingebouwd hebben. Het betreft hier onder meer televisies van Sony, Philips en Toshiba.

De gevonden kwetsbaarheden doen de vraag rijzen of de Chomecast nog wel veilig te gebruiken is. Google vindt van wel en is zelfs niet van plan om er iets aan te doen, omdat het probleem zou liggen bij het Universal Plug and Play-protocol (UPnP). Met dit protocol worden diverse apparaten die met het internet zijn verbonden aan elkaar gekoppeld. Google adviseerde aanvankelijk alleen om de UPnP-functionaliteit op je router uit te zetten, watinstanties als het Ministerie van Veiligheid en Justitie al langer adviseren.

Beveiligingstips

Later zette Google een speciale pagina op met beveiligingstips voor zowel Google Home als de Chromecast. Zo wordt aanbevolen om de poorten 8008, 8009, en 8443 te sluiten als deze te zien zijn in je routerinstellingen. Ook adviseert de internetgigant om er alles aan te doen om je wifi-netwerk veilig te houden, bijvoorbeeld door de laatste firmware update te downloaden en een sterk wachtwoord te gebruiken.

Ben je toch het doelwit geworden van hackers, dan is er geen reden tot paniek. Voor hackers zal het niet mogelijk zijn om gevoelige gebruikersdata buit te maken en blijven hun mogelijkheden beperkt tot het afspelen van video's via je Chromecast-apparaat en het bekijken van wifi-netwerken en bluetooth-apparaten in de buurt. Bovendien updaten Chromecasts automatisch, waardoor Google zelf in staat is beveiligingsproblemen snel te verhelpen.

0 Reactie(s) op: Is de Chromecast veilig?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.