Malware dringt Play Store binnen

© PXimport

Malware dringt Play Store binnen

Geplaatst: 25 januari 2017 - 14:26

Aangepast: 14 december 2022 - 14:28

Lub Snoek

Online beveiligingsbedrijf Check Point heeft in de officiële Play Store van Google een app aangetroffen die malware bevatte.

Bitcoin

Dat laat Check Point weten in een blog post op hun website. Volgens de website werden ze gealarmeerd toen een klant de desbetreffende app installeerde. De malware zat verstopt in de app EnergyRescue en deed zich voor als een app waarmee Androidgebruikers hun batterijgebruik konden beheren. Lees ook: Galaxy S8 krijgt irisscanner.

Media has no description

© PXimport

Nadat gebruikers de app hadden geïnstalleerd, nam de malware de telefoon over en werd deze vergrendeld. De slachtoffers kregen de melding dat ze 0,2 bitcoin, ongeveer 168 euro, moesten overmaken. Als ze dit niet deden, zouden persoonlijke gegevens openbaar worden gemaakt.

Play

Het gebeurt zelden dat schadelijke software aan de controle van de Play Store weet te ontsnappen. Vaak worden dit soort apps verspreid via onofficiële online winkels voor apps. Check Point noemt de schadelijke malware "Charger". Na de melding is de app gelijk verwijderd uit de Google Play Store. Het is niet duidelijk hoeveel gebruikers de app hebben geïnstalleerd voordat deze werd verwijderd.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten