Meer dan de helft van alle internetgebruikers heeft last van censuur

© PXimport

Meer dan de helft van alle internetgebruikers heeft last van censuur

Geplaatst: 14 november 2016 - 08:42

Aangepast: 17 februari 2023 - 08:22

Lub Snoek

Voor het zesde jaar op rij is de internetvrijheid afgenomen. Twee derde van alle internetgebruikers wereldwijd woont in landen waar kritiek op de overheid, het leger of het koningshuis wordt gecensureerd.

Social

Volgens het onderzoek hebben de autoriteiten van maar liefst 38 landen het afgelopen jaar arrestaties verricht op basis van berichten op social media. Van alle internetgebruikers woont 27 procent in een land waar mensen kunnen worden gearresteerd voor het publiceren, delen en zelfs het liken van bepaalde inhoud op Facebook. Lees ook: Zet websites naar je hand met Stylish en GreaseMonkey.

Media has no description

© PXimport

Overheden hebben het steeds vaker gemunt op berichtenapps als WhatSapp en Telegram. Met deze apps kan men namelijk snel en veilig informatie versturen.

Protest

Meer dan ooit richten overheden zich op social media en berichtenapps om het snel verspreiden van informatie een halt toe te roepen, met name tijdens protesten tegen de gevestigde orde. De toename in controle toont aan dat social media en berichtenapps een steeds belangrijker communicatiemidel is voor het voeren van actie op het gebied van politieke vrijheid en sociale ongelijkheid.

Media has no description

© PXimport

Naast de mate van controle zijn de straffen ook hoger geworden. Autoriteiten sluiten steeds vaker mensen op vanwege publicaties of berichten om andere schrijvers over controversiële onderwerpen te waarschuwen. In sommige landen werden internetgebruikers opgesloten doordat ze bekritiserend materiaal hadden geliked, of een kritiek bericht niet tegenspraken. Berichten over arrestaties variëren van het bespotten van een koninklijk huisdier tot het verspreiden van atheïsme in Saudi-Arabië.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten