Nationaal Privacy Debat moet duidelijkheid scheppen

Door: rene-schoemaker | 16 maart 2012 10:54

Nieuws

Een breed publiek debat over online privacy is hard nodig. Daarom komt er een Nationaal Privacy Debat op 11 juni in het World Forum in Den Haag. Het debat wordt ook live via internet uitgezonden.

Webwereld is de organisator van het eerste Nationaal Privacy Debat en nodigt iedereen uit om deel te nemen op nationaalprivacydebat.nl. Een groot aantal organisaties, bedrijven en personen neemt al deel, en zal opinies schrijven op Webwereld en nationaalprivacydebat.nl. Universitair docent Bart Schermer trapte deze week af.

Het debat is een vervolg op lektober. Tijdens die oktobermaand publiceerde Webwereld elke dag een datalek, waarbij zowel overheden als commerciële bedrijven niet goed bleken om te gaan met de beveiliging van persoonsgegevens. Privégegevens van burgers waren simpel in te zien, de privacy van veel mensen is in gevaar.

Tijdens Lektober ontstond er veel debat en commotie over de veiligheid van onze persoonsgegevens, zowel in de Tweede Kamer als in het land. Maar het draait bij privacy niet alleen om een goede beveiliging van databases.

Steeds meer data gekoppeld

De voortschrijdende techniek zorgt er voor dat er steeds meer informatie wordt opgeslagen van burgers, en dat de informatie in die verschillende databases kan worden gelinkt aan een persoon. Hoe meer kan worden gelinkt aan een persoon, hoe waardevoller diens profiel. Zowel opsporingsdiensten als commerciële bedrijven hebben daar veel voor over.

Dat kan veel ten goede opleveren. Criminaliteitsbestrijding kan effectiever. In het dagelijkse leven kan de dienstverlening van zowel (lagere) overheden als commerciële bedrijven aan de burger en klant een stuk beter op maat worden gesneden. Maar er blijven ook vragen achter.

Zoals: betekent privacy überhaupt nog iets in dit tijdperk van de database? Hoe moeten bedrijven zich opstellen ten opzichte van privacy? Hoeveel mag over mensen worden vastgelegd, en in hoeverre moet de burger daar zelf grip op hebben? Wie mag de databases inzien?

Buiten het zicht van de burger

"De beantwoording van die vragen blijft vaak onduidelijk. Het debat wordt gefragmenteerd gevoerd en vindt voornamelijk plaats buiten het gezichtsveld van de burger", zegt Sander van der Meijs, redactiechef van Webwereld. "Met het Nationaal Privacy Debat willen we de discussie in het publieke domein trekken. We willen het debat inzichtelijk maken. Dan kan het scherper worden gevoerd en kunnen antwoorden duidelijker vorm krijgen."

In de aanloop naar het live debat zullen de deelnemers aan de conferentie op de site nationaalprivacydebat.nl opinies en stellingen publiceren. Daarop kan worden gereageerd. Vanaf 7 mei wordt er elke week een webcast uitgezonden, waarin twee partijen onder leiding van Brenno de Winter de degens zullen kruisen.

Om het debat overzichtelijk te houden is het programma opgedeeld in de volgende 5 trajecten:

Online privacy

Wat betekent online privacy en zitten er grenzen aan? Hoe zit het met de privacybeleving?

Privacy en bedrijven

Bedrijven slaan veel gegevens op over hun klanten, die ze vervolgens strategisch kunnen inzetten. Schenden ze daarmee de privacy van de burger, of is het een goed model om hun diensten te verbeteren?

Beveiliging van privacygegevens

Veel organisaties lekken privégegevens door een slechte beveiliging. Is dit een onvermijdelijke bijkomstigheid van de techniek, of is het laakbaar? Wat is de grens van beveiligingstechniek en bij wie ligt de verantwoordelijkheid?

Overheid en privacy

De burger staat in veel overheidsdatabases, en daaraan kan hij zich niet onttrekken. Wat mag de overheid opslaan en wie mag vervolgens iets met deze gegevens doen?

Privacy en opsporing

Opsporingsdiensten hebben extra bevoegdheden en kunnen allerlei gegevens opvragen. Maar is dit echt nodig voor opsporing en terrorismebestrijding? Of moet de politie juist meer bevoegdheden krijgen?

Deelnemers aan het debat zijn juristen, wetenschappers, Kamerleden, overheid, (ict-)bedrijven, burgerrechtenorganisaties en belangenverenigingen. Het debat wordt op 11 juni live uitgezonden via het nationaalprivacydebat.nl, Webwereld.nl, CIO.nl en ComputerWorld.nl.

0 Reactie(s) op: Nationaal Privacy Debat moet duidelijkheid scheppen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.