Nederlandse overheid vertrouwt Microsoft Office niet

© CIDimport

Nederlandse overheid vertrouwt Microsoft Office niet

Geplaatst: 14 november 2018 - 07:37

Aangepast: 29 augustus 2022 - 18:08

Redactie ID.nl

Het ministerie van Justitie en Veiligheid dwingt Microsoft om aanpassingen te doen aan de manier waarop gebruiksgegevens worden verzameld binnen Office-software. De data wordt opgeslagen op Amerikaanse servers en vormt daar een beveiligingsrisico.

Microsoft leest niet letterlijk mee met alles wat door ambtenaren van de Rijksoverheid wordt ingevoerd in o.a. Word en Excel, maar houdt wel zogeheten diagnostische data bij. Net zoals voor Windows 10 globaal, kan Microsoft zien hoe de software precies wordt gebruikt. Dit brengt 'hoge risico's voor de gebruiker met zich mee', stelt het ministerie nu

Kwalijker nog wordt het wanneer diensten binnen Office gebruikt worden die verbinding maken met de cloud van Microsoft. Een voorbeeld daarvan is de vertaalfunctie. Wat daar ingevoerd wordt, gaat in z'n geheel langs Amerikaanse Microsoft-servers. Voor de gevoelige informatie waar de Rijksoverheid mee werkt, is dat extra reden om aan de bel te trekken.

AVG

De onderzoekers legden de praktijken van Microsoft langs de nieuwe Europese privacy-wet, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Daar blijkt dat het bedrijf nog wel een slag te maken heeft, ook op het gebied van transparantie. Microsoft belooft verbeteringen. De wijzigingen aan de verwerking van persoonsgegevens in Office worden in april van 2019 verwacht. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000