Online oplichting rondom COVID-19

© PXimport

Online oplichting rondom COVID-19

Geplaatst: 20 maart 2020 - 13:01

Aangepast: 25 november 2022 - 08:39

Stefanie Katzenbauer

Met een wereldwijde pandemie en de opdracht om thuis te blijven, zijn we nog meer dan gewoonlijk afhankelijk van het nieuws en internet voor onze informatievoorziening. Fake nieuws en phishingmails rondom het Coronavirus doen net als het virus zelf de rondte. Let dus op met berichtgevingen uit onderstaand lijstje rondom het COVID-19 virus.

Corona e-book van WHO

Een Corona e-book dat zogenaamd van de World Health Organisation (WHO) lijkt te komen, bevat in werkelijkheid malware. Zodra je computer geïnfecteerd is met deze malware, kunnen de cybercriminelen gegevens van je stelen. Let dus op als je een e-mail binnenkrijgt met het onderwerp “Latest on corona-virus” waar een bijlage aan toegevoegd is die “MyHealth-Ebook.zip” heet.

Naast de e-mail met het zogenaamde e-book, gaat er ook nog een mail rond met het onderwerp “Breaking!!! COVID-19 Solution Announced by WHO At Last As a total control method is discovered.” Ook dit bericht heeft een bijlage, genaamd “COVID-19 Solution by W.H.O._17-03-2020.img”. Het gaat om dezelfde malware die je computer infecteert.

Antibacteriële betaalpas van de Rabobank

Klanten van de Rabobank moeten goed opletten wanneer ze een mailtje binnen krijgen dat gaat over een zogenaamde “antibacteriële betaalpas”. In deze mail wordt de gebruiker gevraagd om op een link te klikken om de zogenaamde pas aan te vragen. Zodra je dit doet, proberen de cybercriminelen gegevens buit te maken.

Coronatracker voor Android

Ook wordt er gewaarschuwd voor een app die zich voordoet als een Coronatracker app voor Android. In werkelijkheid vergrendelt deze app je telefoon en vraagt vervolgens losgeld om hem weer te ontgrendelen. De app gebruikt echter voor iedereen dezelfde code om het toestel weer te ontgrendelen. Deze code zou ‘4865083501’ zijn. Wil je op de hoogte blijven van de laatste Coronacijfers? Check dan deze kaart van de John Hopkins universiteit.

Android logo wit groen

© PXimport

Malafide webwinkels

Ook de onbetrouwbare webwinkels schieten als paddenstoelen uit de grond. Hier worden bijvoorbeeld mondkapjes of desinfecterende handgel aangeboden. De politie heeft al een aantal van deze webshops uit de lucht gehaald. Een lijst daarvan vind je hier. Toch zijn er nog een paar malafide webwinkels actief. Controleer daarom altijd de gegevens van de webshop door de link in de browserbalk te vergelijken met de naam van de webshop. Als deze niet overeenkomen, moeten de alarmbellen gaan rinkelen. Let verder op taalfouten, het ontbreken van contactgegevens en het ontbreken van keurmerken zoals het Thuiswinkel Waarborg keurmerk of het Webshop Keurmerk.

Extra voorzorgsmaatregelen

De toename van phisingmails en het verspreiden van ransomware is nu vooral gericht op de thuiswerkers. Om alle onervaren thuiswerkers extra goed te informeren, heeft het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) een lijst met voorzorgsmaatregelen opgesteld. Deze lijst vind je hier.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten