Rechtbank: Oculus moet 500 miljoen betalen

Door: Daan Doedens | 02 februari 2017 09:09

Nieuws

Het Amerikaanse VR-bedrijf Oculus moet flink in de buidel tasten na een rechtszaak rond het vermeende gebruik van code die een ander bedrijf geschreven had. De maker van virtual realitybril Rift heeft die code niet daadwerkelijk gebruikt, maar er is genoeg misgegaan voor een schadevergoeding, zo oordeelde de jury.

Het gaat om een stuk code van het bedrijf ZeniMax. In eerste instantie was de rechtszaak aangespannen omdat Oculus, een dochteronderneming van Facebook, de code voor eigen doeleinden zou hebben gebruikt. Die claim werd ongegrond verklaard. Lees ook: Waarom is de Oculus Rift zo duur?

Geheimhoudingsverklaring

Oculus werd er echter wel van beticht de geheimhoudingsverklaring te hebben geschonden. Dat gebeurde onder andere toen bij een vroege presentatie van de Rift een programma van ZeniMax werd gebruikt. Ook wordt Oculus schending van het auteursrecht ten laste gelegd.

De schadeclaim wordt verdeeld over meerdere personen en delen van het bedrijf. De grootste hap komt voor de rekening van Oculus zelf, dat 300 miljoen dollar moet neerleggen, waarvan 200 miljoen voor het schenden van de geheimhoudingsverklaring. De rest komt op het bordje van oprichters Brendan Iribe (150 miljoen) en Palmer Luckey (50 miljoen).

Bij de Oculus Rift horen een bewegingssensor en een Xbox-controller.

Oculus Rift

De Oculus Rift is een bril waarmee games en virtual reality gespeeld kunnen worden. De speler waant zich in een virtuele wereld en kan daar voor zijn gevoel echt in rondlopen. De Rift is een van de beste VR-brillen die op dit moment verkocht worden, samen met de HTC Vive en PlayStation VR van Sony.

0 Reactie(s) op: Rechtbank: Oculus moet 500 miljoen betalen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.