Sonos presenteert nieuwe soundbar, subwoofer en speaker

Door: Rens Blom | 06 mei 2020 22:01

Nieuws

Er zijn drie nieuwe Sonos producten aangekondigd, waaronder een premium soundbar met ondersteuning voor spraakassistenten en Dolby Atmos. Er komen ook nieuwe versies van de Sub-subwoofer en de Five-speaker. De apparatuur verschijnt op 10 juni en werkt alleen via de nieuwe Sonos-app.

Het paradepaardje is de Arc, een 899 euro kostende soundbar die de Playbar en Playbase vervangt in Sonos’ line-up. De goedkopere Sonos Beam blijft te koop.

Je kan de Arc onder je tv plaatsen of ‘m ophangen via een los verkrijgbare muurbeugel. De soundbar is gemaakt van plastic met een matte witte of zwarte kleur en bevat elf drivers. Twee daarvan zijn omhoog gericht voor 3D audio. De Arc ondersteunt stereogeluid, Dolby Digital 5.1 en Dolby Atmos. Verbinding met de tv gaat via hdmi eARC of ARC. De soundbar kan dankzij de ingebouwde microfoons en software ook overweg met de spraakassistenten Google Assistent en Amazon Alexa, en is geschikt voor het Apple AirPlay 2-protocol. Uiteraard werkt de Arc met allerlei slimme audiodiensten, waaronder Apple Music, Spotify en TuneIn.

Kamervullend geluid

Je bedient de basisfuncties van de Arc via de aanraakgevoelige bovenkant van de soundbar. Het apparaat heeft ook een ethernetpoort en een aansluiting voor optische audio. Je kan de Arc koppelen aan een Sub-subwoofer en een paar One SL-speakers, en die bijvoorbeeld achter je bank plaatsen. Zo creëer je geluid dat echt van alle kanten komt en past de Arc zijn geluid aan. De soundbar focust zich bijvoorbeeld meer op de hogere tonen omdat de SL-speakers de lage tonen overnemen, en de Sub het merendeel van de bass voor zijn rekening neemt.

Vernieuwde Sub en Five

Tegelijk met de compleet nieuwe Arc brengt Sonos ook upgrades uit van de bestaande Sub-subwoofer en Five-speaker. De Sub (Gen 3) van 799 euro heeft meer geheugen, is sneller en biedt verbeterde wifi. De subwoofer moet vooral meer toekomstbestendig zijn dan zijn voorganger, die alweer een paar jaar oud is. Je kan de nieuwe Sub kopen in het zwart en wit.

De vernieuwde Five-speaker (579 euro) vervangt de Play:5 (Gen 2) biedt ook meer geheugen en verbeterde prestaties, en bevat een line-in-poort om een platenspeler aan te sluiten. De speaker heeft een andere kleurafwerking (zwart of wit) en werkt alleen of als stereo-set met nog een Five.

Nieuwe Sonos-app

De Arc, Five en Sub zijn de eerste producten die (alleen) werken via de nieuwe Sonos Controller-app. Deze app verschijnt op 8 juni voor Android en iOS en ondersteunt hi-res-audio, meer controle over het geluid en het opslaan van kamer-groepen. De fabrikant belooft in de toekomst meer functies naar de app te brengen. Een gewijzigd uiterlijk moet de app eenvoudiger en gebruiksvriendelijker maken dan de huidige Sonos-app. Sonos claimt ook dat de nieuwe app veiliger is. Wie de bestaande Sonos-app gebruikt en bijvoorbeeld een Arc koopt, kan al zijn gegevens en instellingen overzetten naar de nieuwe app.

Oude producten blijven werken

Sonos-producten die vanaf nu uitkomen, werken exclusief via de nieuwe Controller-app. De huidige app blijft voorlopig bestaan en zal hernoemd worden naar de S1 Controller-app. Wie de bestaande app gebruikt, krijgt 8 juni een seintje dat de nieuwe beschikbaar is. Op de onderstaande afbeelding zie je welke bestaande Sonos-producten werken met de nieuwe app.

De oude producten die niet geschikt zijn voor de nieuwe app, blijven werken maar kunnen niet in één netwerk met nieuwe apparatuur. Het blijft mogelijk om oude Sonos-producten in te ruilen voor dertig procent korting op een nieuwe, al zijn hier voorwaarden aan verbonden.

0 Reactie(s) op: Sonos presenteert nieuwe soundbar, subwoofer en speaker

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.