Vertrouwelijke modus voor Gmail: automatisch e-mails verwijderen

Door: Wesley Akkerman | 01 maart 2020 10:03

Vertrouwelijke modus
Nieuws

Wanneer je een e-mail met gevoelige informatie naar iemand wil versturen, dan is het goed om te weten dat Gmail daar een vertrouwelijke modus voor aanbiedt. Wanneer je van de modus gebruikmaakt, dan kun je ervoor zorgen dat e-mails zichzelf na een bepaalde periode verwijderen, maar je kunt ook instellen dat de berichten met een toegangscode beveiligd worden.

Om een mail met gevoelige info te kunnen versturen, heb je de Gmail-applicatie nodig op je smartphone of tablet. Vervolgens ga je te werk zoals je dat altijd doet. Je vult de ontvanger(s) in, wijzigt waar nodig de verzender en typt wat je wilt typen. Als je klaar bent, dan moet je op de drie puntjes bovenin beeld tappen. Je vindt die puntjes rechts. Hier staat de optie Vertrouwelijke modus. In beeld verschijnen nu twee mogelijkheden: de vervaltijd en de toegangscode instellen. Stel de vervaldatum in en kies eventueel voor een toegangscode. Als je klaar bent met instellen, dan druk je onderin op Opslaan (de brede, blauwe knop).

Vertrouwelijke modus 1
Vertrouwelijke modus 2
Vertrouwelijke modus 3
Vertrouwelijke modus 4

Vertrouwelijke modus in Gmail

Als alles goed gegaan is, dan zie je onderaan de mail nu de vervaldatum staan, samen met de uitleg dat “ontvangers deze mail niet kunnen doorsturen, kopiëren, afdrukken of downloaden. Middels de grote blauwe knop kun je de instellingen nog wijzigen.

Voor het instellen van de toegangscode heb je de keuze uit twee opties. In de standaardmodus zorgt Google voor een code die de ontvanger moet invullen, terwijl de andere mogelijkheid ervoor zorgt dat de ontvanger een code per sms krijgt. Die code is dan nodig voor het lezen van het bericht.

Als je wil kun je de e-mail met vertrouwelijke informatie ook eerder onbeschikbaar maken dan de eerder ingestelde einddatum. Binnen de Gmail-app kun je het menu openen (de drie streepjes links, ook wel het hamburgermenu genoemd) en vervolgens navigeren naar het kopje Verzonden. Zoek in dit veld de mail op die je een einddatum gegeven hebt en kies in het volgende scherm voor de optie Toegang verwijderen.

Verder is het handig om te weten dat de Vertrouwelijke modus niet waterdicht is. Want hoewel ontvangers berichten niet kunnen kopiëren, doorsturen, printen of downloaden, ze kunnen er wel nog altijd een screenshot van maken. Houd dat dus in het achterhoofd wanneer je vertrouwelijke informatie besluit te delen via de Gmail-app. Ook kunnen mensen de bijlagen nog steeds downloaden.

0 Reactie(s) op: Vertrouwelijke modus voor Gmail: automatisch e-mails verwijderen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.