Vodafone, KPN en T-Mobile slepen Staat voor rechter over veiling

© PXimport

Vodafone, KPN en T-Mobile slepen Staat voor rechter over veiling

Geplaatst: 29 mei 2013 - 09:39

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie ID.nl

Vodafone, KPN en T-Mobile slepen de Staat voor de rechter. Ze vinden de opzet en uitkomst van de multiband-veiling oneerlijk en onrechtmatig.

Mobiele operators KPN, Vodafone en T-Mobile voeren een beroepsprocedure tegen het ministerie van Economische Zaken (EZ) over de afgelopen frequentieveiling. Dat bevestigt het ministerie tegenover Webwereld.

Prijsopdrijving door reservering

Ook Vodafone bevestigt de rechtszaak, die al is opgestart vóór de veiling begon. “Toen begin 2012 de veilingvoorwaarden bekend werden, hebben we bezwaar aangetekend bij EZ. Die heeft dat afgewezen, waarna we in beroep zijn gegaan bij de rechter. Die procedure loopt nog”, aldus de woordvoerder van Vodafone. “We hebben bezwaar tegen de reservering voor nieuwkomers in de 800 MHz-band. Daarvan is één derde gereserveerd.”

Het argument is dat door de reservering er kunstmatige schaarste is gecreëerd, met enorme prijsopdrijving als gevolg. De staat heeft op deze manier onrechtmatig gehandeld.

Ook KPN bevestigt dat het juridische procedures voert tegen de Staat. T-Mobile wil ‘niet bevestigen of ontkennen’ dat het in een rechtszaak tegen de Staat is verwikkeld. Er is overigens ook nog een kort geding geweest vlak voor de veiling, maar dat werd gewonnen door EZ.

Teveel betaald voor frequenties

De lopende rechtszaak zet ook het recente pleidooi van Vodafone-ceo Rob Shuter in een ander daglicht. Hij pleitte vorige week voor meer transparantie van EZ over hoe de veiling precies was verlopen. Minister Kamp zal echter pas begin 2014 de zaak evalueren. Mede met het oog op de lopende procedures, zo bevestigde de bewindsman dinsdagavond tijdens het Kamerdebat over telecom. In totaal bracht de veiling 3,8 miljard euro op. Veel hoger dan het Europese gemiddelde, stelt Vodafone.

Er is voor de veiling jarenlang gesteggeld over gereserveerde blokken voor nieuwkomers. Uiteindelijk werd in totaal 30 Mhz gereserveerd, 20 in de 800-band en 10 in de 900-band. Maar omdat er geen nieuwkomers inschreven op dat laatste blok, kwam die weer in handen van de zittende operators. Tot groot chagrijn van de Tweede Kamer, die eiste dat de gereserveerde blokken niet aan KPN, Vodafone of T-Mobile mochten toevallen. De minister legde die motie naast zich neer.

Altijd telecomrechtszaken

Vanwege de complexe veilingvoorwaarden en enorme belangen is het bijna regel dat deze bij de rechter worden aangevochten. “Er is nog nooit een verdeling van frequenties geweest zónder juridische procedures”, aldus de woordvoerster van EZ.

Dit gebeurde ook bij de 2,6 GHz-veiling, waarvan KPN en Vodafone in kort geding van te voren uitstel en aanpassing eisten. De operators verloren de zaak echter en de veiling ging volgens planning door, met nieuwkomers Tele2 en Ziggo/UPC als gevolg.

Bij de laatste multibandveiling heeft deze kabelcombinatie geen frequenties bemachtigd. Ziggo en Tele2 zijn niet betrokken bij juridische procedures over de veiling, bevestigen beide concerns desgevraagd.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten