Waar moet je op letten bij het nemen van een VPN-dienst?

© CIDimport

Waar moet je op letten bij het nemen van een VPN-dienst?

Geplaatst: 27 oktober 2015 - 09:55

Aangepast: 17 november 2022 - 10:00

Redactie ID.nl

Boetes voor Popcorn Time lijken er voorlopig niet echt aan te komen, maar het is wel een goed moment om eens stil te staan bij hoe anoniem je bent op internet. Eén van de beste manieren om anoniem te surfen is het gebruik van een VPN - maar waar moet je precies op letten als je een goede VPN wilt nemen? Nou, op deze 5 zaken dus!

1. Betaald of gratis

Echt 'gratis' bestaat helaas niet (nee, Popcorn Time telt niet omdat het illegaal is), en dat geldt des te meer voor VPN's. Er zijn gratis varianten beschikbaar, zoals de Chrome- en Firefox-extensie Hola. Die bleek een paar maanden geleden namelijk zeer onveilig te zijn.

Hola gebruikte je verbinding in een enorm botnet, die het weer verkocht aan gebruikers van een betaalde VPN-dienst. Als zo'n betalende gebruiker bijvoorbeeld kinderporno downloadde, waren de gratis gebruikers de sigaar.

Ook op internet is 'gratis' nooit gratis

Als iets gratis is, moet de VPN-dienst ergens anders zijn geld mee verdienen. Het is daarom het slimst om te betalen voor een VPN, omdat je dan zeker weet dat je veilig bent.

Er zijn ook VPN-diensten die een betaalde én een gratis variant hebben. De gratis variant is dan bedoeld als voorproefje, in de hoop dat je na een gratis maand toch bereid bent te betalen. Vaak bieden die diensten een beperkte bandbreedte aan, zodat je slechts een gigabyte kunt streamen.

2. Waar staan de servers?

Misschien wil je een VPN gebruiken om de Amerikaanse Netflix te kijken, of om die vervelende "Deze video is niet beschikbaar in uw regio" bij sommige YouTube-filmpjes te omzeilen. In dat geval is het belangrijk dat je een VPN kiest die servers in meerdere landen heeft.

Om de Amerikaanse Netflix te kijken, heb je een VPN nodig met servers in Amerika. Tip: De Canadese of bijvoorbeeld Duitse Netflix hebben een heel ander dan Nederland én Amerika.

Hoe meer servers, hoe meer Netflix-aanbod

-

3. Hoe snel is het?

Een VPN betekent dat je verbinding via een andere server loopt, en ja, dat ga je merken. Met een VPN wordt je verkeer een stuk trager, maar het verschilt per dienst hoeveel trager dat is. Een goede VPN (lees: eentje waar je voor betaalt) heeft goede servers en goede netwerken, waardoor de snelheid lekker hoog blijft.

4. Houdt de dienst logs bij?

Dit is een belangrijke. Sommige VPN-diensten houden 'logs' bij, waarbij ze je ip-adres bewaren voor bepaalde doeleinden. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat dat verplicht is in het land waar de server staat, of voor de eigen administratie van het bedrijf. Soms verdwijnen de logs automatisch na 24 uur, andere bedrijven bewaren logs wel maanden.

Het bijhouden van logs gaat tegen het principe van een VPN in

-

Nu hoef je niet zo bang te zijn dat de politie al die moeite gaat doen bij een buitenlandse provider, zeker niet wanneer het om een klein vergrijp als het downloaden van een bestand gaat, maar het is nog steeds goed om te kijken of een VPN-dienst logt.

VPN-diensten die niet loggen geven dat vaak groot aan op hun website - het is voor veel gebruikers namelijk erg belangrijk, dus willen de diensten dat groots aankondigen. Zie je nergens op de website van een VPN-dienst of ze loggen of niet, vraag het dan via de klantenservice.

5. Welke beperkingen zitten er aan de dienst?

Sommige VPN's hebben een datalimiet

-

VPN's laten je niet altijd onbeperkt gebruik maken van de dienst. Kijk daarom van te voren goed wat de restricties zijn van een VPN-dienst. Sommige diensten geven je bijvoorbeeld maar een beperkte bandbreedte per maand, wat het voor streamen niet erg geschikt maakt.

Iets anders om op te letten is op hoeveel apparaten je je VPN kunt gebruiken. Het is niet ondenkbaar dat je meerdere apparaten wil beveiligen, zoals je computer, je laptop, je smartphone en je tablet. Let dan goed op dat je de VPN wel tegelijk op meerdere diensten kunt gebruiken.

Let hierbij ook op welke platformen allemaal ondersteund worden. Gebruik je bijvoorbeeld een Windows Phone? Sorry het te moeten zeggen, maar sommige VPN's hebben daar geen aparte app voor...

Wat zijn nou echt goede diensten?

Er zijn een aantal diensten waarvan we zeker weten dat ze bovenstaande criteria goed voor ogen hebben.

Private Internet Access: PIA is één van de bekendere diensten, die onder andere geen logs bijhoudt, servers in heel veel landen heeft, veilig én snel is, en die bovendien kinderlijk eenvoudig te gebruiken is. Een abonnement kost er slechts 3,30 euro per maand, dus is het ook nog eens erg goedkoop.

VyprVPN: Deze VPN van het Zwitserse Golden Frog is vooral erg veilig en staat voor anonimiteit. Geen logs, 100% eigen servers en infrastructuur... Je moet heel veel moeite doen om met Vypr gevonden te worden. Bovendien heeft de dienst een aantal simpele apps die je moeiteloos laat wisselen tussen de servers in meer dan 50 landen. De dienst is wel een stuk prijziger - je betaalt 6 euro per maand, en dat is voor maximaal 1 verbinding. Wil je meer verbindingen, of een betere versleuteling, dan betaal je nog meer.

Nord VPN: Het Birtse Nord VPN is een goedkope en simpele dienst die makkelijk te gebruiken is, maar waar je slechts 2 apparaten tegelijk mee kunt verbinden. De dienst is redelijk snel, en je betaalt er slechts 4 euro per maand voor.

MEER LEZEN OVER ONLINE VEILIGHEID? KLIK HIER

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten