Windows 10 streeft Windows 7 eindelijk voorbij

Door: Justin Doornekamp | 10 januari 2019 17:37

Automatisch onderhoud
Nieuws

Windows 10 is al sinds juli 2015 op de eerste computers te vinden, maar al die tijd bleek de populariteit van Windows 7 nog groter. Tot voor kort althans. Eindelijk is het besturingssysteem populairder dan zijn voorganger uit 2009. Dit blijkt uit onderzoek van Net Marketshare.Net Marketshare

Windows 10 staat nu op 39,22% van de desktops geïnstalleerd, tegen 36,90% voor Windows 7. Tussen de beide versies door kwam ook Windows 8.1 uit, maar dit besturingssysteem viel nooit echt enorm in de smaak en staat nu op de vijfde plek van de meest populaire besturingssystemen. Zelfs Windows XP scoort beter.

Verwachtingen niet ingelost

Het laatste besturingssysteem van Microsoft is nu te vinden op meer dan 700 miljoen apparaten, waaronder desktops, telefoons, tablets en zelfs op Xbox-consoles. Dit is evenwel nog steeds beduidend minder dan de biljoen apparaten waar Microsoft aanvankelijk op mikte voor de drie jaar na de lancering van Windows 10.

Windows 7 bleef al die jaren zijn populariteit behouden, ondanks grootschalige acties van Microsoft om pc-bezitters aan te zetten tot het upgraden van hun besturingssysteem. Vooral zakelijke gebruikers bleven het oudere besturingssysteem trouw en bleken niet bereid om over te stappen. Maar zij moeten nu wel mee: volgend jaar, op 14 januari, zal Microsoft geen ondersteuning meer bieden aan Windows 7. Het besturingssysteem krijgt dan doorgaans geen updates en nieuwe functionaliteiten meer, waardoor er op termijn serieuze veiligheidsrisico’s kunnen ontstaan.

Verdere groei voorzien

Toch zal Microsoft nog niet alle zakelijke gebruikers over weten te halen, omdat er voor Windows 7 volgend jaar nog wel een Extended Security Updates-programma komt. Daarmee ontstaat een nieuwe mogelijkheid voor klanten om de migratie naar Windows 10 iets op te rekken tot januari 2023. Wel tegen een prijs, die ook nog eens ieder jaar zal verdubbelen.

De kans is dus groot dat gedurende dit jaar het marktaandeel van Windows 10 verder groeit. Overigens concurreert Microsoft vooral met zichzelf: ruim 85% van de populairste besturingssystemen zijn van het bedrijf (Windows 7, 10, XP en 8.1). Op gepaste afstand volgen Mac OS X 10.12 en 10.13.

De besturingssystemen van Apple zijn lang niet zo populair als die van Microsoft.

1 Reactie(s) op: Windows 10 streeft Windows 7 eindelijk voorbij

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 13 januari 2019 10:53 Kasander1
    Eigenlijk is het niet eerlijk. Iedere computer die je nieuw koopt heeft Windows 10 geinstalleerd staan. (Buiten een klein percentage van Apple.) Daarbij geeft Microsoft je niet bepaald een keus of je een andere versie van Windows wilt blijven gebruiken. Het was dus alleen een kwestie van tijd dat 10 boven de anderen uit ging steken.
    Toch is het een duidelijk teken aan de wand dat Microsoft niet z'n doelstelling heeft gehaald. Maar daar wordt geen rekening mee gehouden.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.