Worden veiligheids-updates verplicht?

Door: Randolf Bouwma | 08 oktober 2018 13:02

Nieuws

In de nabije toekomst worden fabrikanten van slimme apparatuur (zoals slimme thermostaten, telefoons en smartwatches) verplicht om voor een bepaalde tijd veiligheidsupdates te blijven aanbieden. Doen ze dit niet, dan kan een verkoopverbod worden ingesteld. Dat blijkt uit een nieuwe kamerbrief van de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Mona Keijzer.

Momenteel wordt er op Europees niveau gewerkt aan regels rond de minimale veiligheidseisen van het internet-of-things. Daarin moet ook wettelijk worden vastgesteld dat fabrikanten bij een software-update niet zomaar kernfuncties van een apparaat mogen verwijderen.

Veel consumenten storen zich bijvoorbeeld aan apps die ineens van smart-tv's verdwijnen. Tevens komt het voor dat apparaten niet meer (volledig) werken wanneer nieuwe gebruiksvoorwaarden niet worden geaccepteerd.

Ook voor de veiligheid van apparatuur zijn updates van groot belang. Nu worden kwetsbaarheden in slimme apparatuur vaak niet opgelost. Dit heeft in het verleden al geleid tot enorme DDOS-aanvallen, van een botnet dat bestaat uit gekaapte huishoudelijke apparatuur die verbonden is met internet.

Webwinkels en providers

Het moet voor consumenten ook duidelijker worden waar ze terecht kunnen als hun gadgets niet meer naar behoren werken, en wat dan hun rechten zijn. Dat heeft onder andere betrekking op kopen via webwinkels: wie is er uiteindelijk verantwoordelijk voor de juiste afhandeling?

Tot slot spelen internetproviders nog een rol. Die zouden hun klanten kunnen waarschuwen wanneer onveilige apparaten op hun netwerk worden aangetroffen.

Bel-me-niet

In de kamerbrief wordt tevens gesproken over een verbod op telemarketing. Nu mag je nog gewoon gebeld worden door telefonische verkopers. Wil je dit niet, dan schrijf je je in voor het Bel-me-niet-register. Straks is het juist andersom: men mag je alleen bellen als je daar van tevoren expliciet toestemming voor hebt gegeven.

1 Reactie(s) op: Worden veiligheids-updates verplicht?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 8 oktober 2018 16:28 Kasander1
    Een slot is slechts een vertraging en geen zekerheid dat er niemand binnen kan komen.

    (Dit is een slechte vertaling van het origineel. Excuses daarvoor)
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.