Zo kun je een pdf-bestand omzetten

Door: Justin Doornekamp | 11 maart 2022 11:06

pdf-bestand
Nieuws

Als je geen abonnement bij Adobe hebt afgesloten, dan is het moeilijk om een pdf-bestand direct te bewerken. Zeker als je hiervoor geen speciaal programma wilt downloaden. Je kunt wel een pdf-bestand omzetten naar bijvoorbeeld een Word-bestand, waardoor je een stuk gemakkelijker een document kunt bewerken. Hoe doe je dat? Wij leggen het voor je uit.

Standaard open je pdf-bestanden vermoedelijk in je browser of in de Adobe Acrobat Reader. Voor beide opties hoef je geen abonnement af te sluiten, maar wil je documenten bewerken dan moet je je portemonnee opentrekken. Zo dien je een Adobe Acrobat Pro-abonnement af te sluiten van circa 18 euro per maand. Dat is een vrij hoog bedrag, zeker als je slechts af en toe pdf’s wilt bewerken.

Een pdf omzetten naar Word-document is dan een betere optie. Je kunt dan in Word het document bewerken. Een pdf converteren kan binnen de Acrobat Reader, maar hiervoor heb je ook een abonnement nodig, van circa 2 euro per maand. 

Converteren in Word

Zoek je een gratis optie, dan biedt Word een oplossing. Ga in de tekstbewerker naar Bestand, linksboven in het Lint. Klik op Open en zoek het pdf’je op. Vervolgens krijg je een melding dat het pdf-bestand wordt geconverteerd naar een bewerkbaar Word-document.

Ook zie je een waarschuwing: het document ziet er mogelijk niet precies zo uit als het oorspronkelijke bestand, vooral niet als het oorspronkelijke pdf’je veel afbeeldingen bevat. En op dit vlak zie je dan ook het grote verschil met Acrobat Reader. De tool van Adobe kan namelijk wél alles netjes overzetten. Vind je dat belangrijk, dan kun je dus alsnog overwegen om een abonnement af te sluiten bij Adobe waarmee je enkel pdf’s kunt exporteren.

Overigens biedt Adobe sinds kort ook een browserplug-in aan met PDF-bewerkingsopties. Je hoeft dan niets om te zetten. PDF's bewerken in je browser doe je met deze plug-in.

Word geeft een waarschuwing dat het pdf-bestanden niet altijd netjes kan omzetten.

Converteren in Google Docs

Het is ook mogelijk om met Google Docs een pdf te converteren. Wellicht kom je erachter dat de tool van Google een pdf nét even wat mooier kan omzetten.

Open Google Documenten, bijvoorbeeld via je Gmail-inbox, en maak een nieuw document aan door op het vel Leeg te drukken. Druk linksboven op Bestand en daarna op Openen (of op ctrl+o) om het pdf-bestand te openen. Klik linksboven op Openen met, waarna er een dropdownmenu verschijnt. 

Klik vervolgens op Google Documenten om de pdf om te zetten naar een Docs-bestand. Nu kun je bewerkingen doorvoeren of het bestand vanuit hier alsnog omzetten naar een Word-bestand via Bestand / Downloaden / Microsoft Word.         

0 Reactie(s) op: Zo kun je een pdf-bestand omzetten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.