Zo wil Zoom gebruikers beter beschermen

© PXimport

Zo wil Zoom gebruikers beter beschermen

Geplaatst: 30 juni 2020 - 20:00

Aangepast: 25 november 2022 - 10:27

Justin Doornekamp

Zoom, de populaire app voor videoconferenties, gaat meer maatregelen nemen om gebruikers te beschermen. Zo krijgen ook gratis gebruikers end-to-end encryptie en wordt er gewerkt aan technologie om bepaalde gebruikers te blokkeren bij meetings.

Zoom besloot recent dat de geplande end-to-end encryptie ook beschikbaar wordt voor niet-betalende gebruikers. Aanvankelijk zouden alleen betalende klanten veilig kunnen vergaderen, maar na veel kritiek zag Zoom daarvan af en zullen de gesprekken van alle gebruikers van begin tot eind worden versleuteld.

Ook komen er enkele beveiligingsupdates, onder meer gericht op het beheren van vragen en antwoorden in chats, en wordt het beleid voor het bewaren van gegevens van een update voorzien.

Individuele gebruikers blokkeren

Verder kondigde Zoom aan dat het werkt aan technologie om bepaalde gebruikers te blokkeren bij meetings. Deze beslissing volgt op een eerdere controverse, waarin Zoom terecht was geraakt nadat het de accounts van drie prominenten mensenrechtenactivisten blokkeerde. De activisten wilden via Zoom het Tiananmenprotest tegen de Communistische Partij van China herdenken, maar het bedrijf achter de app stak daar een stokje voor en trok de stekker uit de videoconferentie. Zoom blokkeerde vervolgens de accounts van de activisten toen het erachter kwam dat ook mensen uit China aan de videoconferentie deelnamen.

Zoom

© PXimport

Zoom erkende later dat het fout zat door de gehele conferentie op te heffen in plaats van deelnemers op basis van de geografische locatie te blokkeren. Daarom werkt het bedrijf nu aan technologie om dit wel te kunnen doen. Zoom wil daarmee voorkomen dat de regels die in China gelden een impact hebben op gebruikers buiten China.

“Zoom werkt momenteel aan technologie om gebruikers te blokkeren of uit conferenties te halen op basis van de geografische locatie”, aldus het bedrijf in een blog. “Hiermee kunnen we blijven voldoen aan verzoeken van lokale autoriteiten die activiteiten op ons platform zien die niet stroken met de wetgeving binnen hun eigen landsgrenzen. Wel willen we dat gebruikers buiten de landsgrenzen gewoon hun videogesprek kunnen voortzetten.”

Hoewel de technologie Zoom in staat zal stellen om gebruikers te blokkeren op basis van geografische locatie, is het nog wel mogelijk om de tool te gebruiken door middel van een VPN. Op deze manier kunnen gebruikers alsnog de technologie omzeilen.

Begin juli wil Zoom de nieuwe beveiligingsopties testen via een bèta. Zoom lijkt met de nieuwe aankondigingen in te spelen op de recente kritiek die is ontstaan op de app voor videoconferenties. Zo doken er meerdere beveiligingslekken op en stuurde het bedrijf ongevraagd gebruikersgegevens naar Facebook. Ook konden mensen in het verleden inbreken op gesprekken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000