LibreOffice Online installeren in eigen cloud

Office 365 is een prima kantoorpakket, maar je zit altijd vast aan een abonnement en Microsoft probeert je heel erg in de eigen OneDrive-cloud te drukken. Online samenwerken doe je toch liever in je eigen online omgeving? Met LibreOffice Online heb je zelf de controle over waar je je bestanden opslaat.

Wat als je al je online documenten niet wilt toevertrouwen aan Microsoft of Google? Wat als je niet wilt vasthangen aan een abonnementsformule? En toch wilt profiteren van de voordelen van een online pakket? Gelukkig is er sinds enige tijd een alternatief: LibreOffice Online. Dit online kantoorpakket is gebaseerd op dezelfde core-engine als de desktopversie LibreOffice, waardoor je documenten er online hetzelfde uitzien als op de desktop.

Je installeert LibreOffice Online op je eigen webserver, zodat je er de volledige controle over hebt. We gaan er in deze masterclass vanuit dat je al ownCloud of Nextcloud op je server hebt geïnstalleerd, want LibreOffice Online heeft een cloudopslagdienst nodig. Heb je dat nog niet gedaan, in het artikel ‘Bouw je eigen cloud met ownCloud’ lees je stap voor stap hoe dat moet.

Als je naar informatie over LibreOffice Online zoekt, kom je ook vaak de namen CODE en Collabora Online tegen, en dat is wel eens verwarrend. Eigenlijk zijn dit drie versies van hetzelfde programma. LibreOffice Online is de bron van beide andere projecten. Het wordt nauw samen met LibreOffice zelf ontwikkeld. Zo heeft LibreOffice Online 5.3 ook LibreOffice 5.3 nodig. Het project heeft een Docker-image dat een regelmatig bijgewerkte en geteste snapshot van LibreOffice Online en LibreOffice bevat, maar dat kregen we niet aan de praat.

Als je het niet vertrouwt om de allernieuwste updates te draaien, kies dan voor CODE (Collabora Online Development Edition), een conservatievere ontwikkelversie van LibreOffice Online met ongeveer maandelijks een release. Ook hiervan bestaat een Docker-image, dat we voor deze masterclass gebruikten. En voor bedrijven die ondersteuning, een SLA (service level agreement) en digitaal ondertekende updates nodig hebben, is er Collabora Online. Collabora is overigens het bedrijf dat het grootste deel van de ontwikkelingen aan LibreOffice Online doet.

Docker installeren

In deze masterclass maken we gebruik van een VPS (virtual private server) met Ubuntu 16.04 LTS. LibreOffice Online draait ook op andere Linux-distributies, maar dan verloopt de installatie misschien net iets anders. We draaien LibreOffice Online overigens niet rechtstreeks in Ubuntu, maar in Docker, een populair platform voor containers. Zo houden we ons online kantoorpakket gescheiden van de rest van onze server. The Document Foundation en Collabora (één van de belangrijkste ontwikkelaars van LibreOffice) bieden elk een Docker-image van LibreOffice Online aan, dat ze regelmatig up-to-date houden.

Als je nog geen Docker op je Ubuntu-server draait, installeer die dan, na eerst de pakketbronnen naar de nieuwste versie bij te werken:

sudo apt update sudo apt install docker.io

Controleer of Docker draait met:

systemctl status docker

In de uitvoer moet active (running) te zien zijn. Als dat niet het geval is, start Docker dan met:

sudo systemctl start docker

Als er in de uitvoer van de opdracht systemctl status docker de melding disabled ziet staan, zorg dan dat Docker automatisch bij het opstarten van je server ook opstart:

sudo systemctl enable docker
LibreOffice Online installeren

© PXimport

LibreOffice Online Docker-image starten

Daarna download je het recentste Docker-image van CODE (zie ook het kader ‘LibreOffice Online, CODE, Collabora Online?’) met het commando:

docker pull collabora/code

Heb wat geduld, want dit image is bijna een gigabyte groot. Daarna start je het Docker-image met de volgende opdracht:

ddocker run -t -d -p 127.0.0.1:9980:9980 -e "domain=cloud\\.example\\.com" -e "username=admin" -e "password=geheim" --restart always --cap-add MKNOD collabora/code

Hierin vervang je cloud\\.example\\.com door de domeinnaam van de server waarop je ownCloud of Nextcloud hebt draaien, met vóór elke punt twee keer een backslash. Kies uiteraard een ander wachtwoord in plaats van geheim. Dit is het wachtwoord van de beheerder, waarmee je toegang krijgt tot de admin-console van LibreOffice Online.

Webserver, ssl-certificaat en virtuele host

Voor LibreOffice Online heb je een webserver nodig, dus die gaan we installeren, als dat niet al gebeurd is voor de installatie van ownCloud of Nextcloud:

sudo apt install apache2

Daarna schakelen we enkele Apache-modules in:

sudo a2enmod proxy proxy_wstunnel proxy_http ssl

Nu dienen we nog een ssl-certificaat voor LibreOffice Online aan te maken. We draaien LibreOffice Online op een afzonderlijk subdomein, zoals office.example.com. Het ssl-certificaat voor dat domein maken we aan met Let’s Encrypt. Installeer daarvoor eerst de client van Let’s Encrypt:

sudo apt install python-letsencrypt-apache

En creëer dan een certificaat voor het subdomein van je LibreOffice Online:

sudo letsencrypt --apache -d office.example.com

Volg daarna de instructies van het programma. Vul je e-mailadres in en kies of je https-toegang verplicht (het veiligst) of ook http toelaat. Daarna is je subdomein uitgerust met ssl. Controleer dit door het in je webbrowser te bezoeken en analyseer de veiligheid door via deze link de pagina SSL Server Test te bezoeken.

Let’s Encrypt configureert alles al vanzelf, maar nu moeten we nog bezoekers van office.example.com doorverwijzen naar LibreOffice Online dat in ons lokale Docker-image draait. Open daarvoor het configuratiebestand dat Let’s Encrypt voor de VirtualHost heeft aangemaakt:

sudo nano /etc/apache2/sites-enabled/000-default-le-ssl.conf

Daaraan voegen we nu regels toe die het netwerkverkeer proxy’en. Kijk daarvoor hier en kopieer uit sectie 2. Install the Apache reverse proxy (flink omlaag scrollen) de code te beginnen vanaf de regel AllowEncodedSlashes NoDecode tot en met de regel ProxyPassReverse /lool https://127.0.0.1:9980/lool en plak die code vlak voor de regel </VirtualHost> in je configuratiebestand. Sla het bestand op met Ctrl+O en sluit nano af met Ctrl+X. Herstart je webserver tot slot met het commando:

sudo service apache2 restart
LibreOffice Online installeren

© PXimport

Als alles goed werkt, kun je nu je eigen LibreOffice Online bezoeken. Probeer bijvoorbeeld de admin-console uit door http://cloud.example.com/loleaflet/dist/admin/admin.html te bezoeken. Voer als gebruikersnaam admin in en als wachtwoord het wachtwoord dat je bij het opstarten van het Docker-image hebt ingevoerd. Nu is er nog niet veel te zien in de admin-console, maar zo zie je tenminste al dat je installatie werkt.Het enige wat nog rest, is de koppeling met Owncloud. Daarover vertellen we morgen meer. Dan geven we je ook wat tips om alles uit LibreOffice online te halen!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten