De beste nvme-ssd’s met m.2-interface vergeleken

© PXimport

De beste nvme-ssd’s met m.2-interface vergeleken

Geplaatst: 7 december 2020 - 08:33

Aangepast: 17 november 2022 - 08:57

Redactie ID.nl

We testen zeven nvme-ssd’s met een m.2-2280-interface, ofwel ssd’s op een insteekkaartje. Twee van de zeven ssd’s ondersteunen al de snellere pci-express 4.0-standaard, die compatibel is met generatie 3. Zoek je debeste nvme-ssd’s met m.2-interface, lees dan verder.

Nvme-m.2-ssd’s die pci-express versie 3 ondersteunen presteren tot vijf keer sneller dan m.2-ssd’s met een sata3-interface. De nieuwste generatie flashgeheugenchips kunnen echter nog sneller presteren dan de maximale theoretische bandbreedte van 4 GB/s van de pci-express 3.0-interface, die meer en meer een flessenhals dreigt te worden. Pci-express 4.0 lost dit op door de interfacebandbreedte te verdubbelen tot 8 GB/s.

De nieuwe pci-express-nvme-interface is in beide richtingen compatibel met pci-express versie 3. Je kunt dus een gen3-ssd in een gen4-sleuf steken en omgekeerd mag je een gen4-ssd in een gen3-sleuf duwen. Uiteraard haal je alleen de hoogste doorvoersnelheden met een gen4-ssd in een gen4-sleuf. Daar mankeert het momenteel nog aan, want alleen AMD heeft voorlopig moederborden met die snellere pci-express 4.0-interface – en die zijn natuurlijk wat duurder. Intel pakt daarmee wellicht volgend jaar pas uit.

Wellicht zal het nóg langer duren voor de snellere gen4-interface in draagbare computers opduikt. Door de hogere doorvoersnelheden en het iets hogere stroomverbruik wordt de combinatie van een gen4-ssd in een gen4-sleuf bij zware inspanningen behoorlijk warm. Koelvinnen zijn dan een noodzakelijke toevoeging, maar in een laptop (laat staan een tablet) is zoiets moeilijk in te bouwen.

De gegarandeerde levensduur van ssd’s, uitgedrukt in TBW (Terabytes Written), stijgt met elke generatie en de levensduur van de gen4-ssd’s is daarop geen uitzondering. Immers, hogere doorvoersnelheden betekenen dat er meer datatransacties in kortere tijd kunnen plaatsvinden, waardoor de flashgeheugencellen zwaarder belast worden.

De twee geteste gen4-ssd’s hebben een opgegeven levensduur van 1.800 TBW voor de 1TB-versie. Je mag ervan uitgaan dat ze in een gewone desktopcomputer jarenlang meegaan, gemakkelijk tien jaar. Zelfs in een server of nas met veel datatransacties mogen we veronderstellen dat deze ssd’s langer zullen leven dan de vijf jaar garantie die alle fabrikanten sowieso geven.

Hoewel ze duurder zijn dan een gen3-variant kan het daarom verstandig zijn om nu al in een gen4-ssd te investeren. Ook omdat uit deze test blijkt dat een gen4-ssd zelfs in een gen3-sleuf iets sneller presteert dan diverse gen3-ssd’s.

Bekijk alle testresultaten.

© PXimport

Kingston KC2500 1 TB

 

© PXimport

De KC2500 is ontworpen voor desktops, werkstations en wat men HPC-systemen noemt (high-performance computing). Deze ssd biedt in theorie snelheden tot 3.500 MB/s en bestaat in capaciteiten van 250 GB tot 2 TB. Wij testten de 1TB-variant. Die heeft een opgegeven levensduur van 600 TBW. Daarnaast is er een garantie van vijf jaar, in de veronderstelling dat je in die periode niet de 600 TBW overschrijdt.

Behalve snelle flashgeheugenchips met 96 lagen heeft de KC2500 ook hardwarematige AES-256-encryptie. Die beveiliging activeer je met de Kingston SSD Manager. Deze software werkt overigens uitsluitend op Windows 7 of hoger, net als de meegelverde schijfkloonsoftware van Acronis. De hardware-encryptie is compatibel met de industriestandaard TCG Opal 2.0 (gebruikt in beveiligingssoftware van Symantec, McAfee, WinMagic en anderen) en met IEEE 1667 (Microsoft eDrive of ‘encrypted hard drive’, gebruikt door Windows BitLocker-schijfencryptie).

Voor doorsneegebruikers is dat minder belangrijk, maar indien nodig is deze ssd dus perfect bruikbaar in systemen waarin vertrouwelijke gegevens worden verwerkt en opgeslagen. De gegevens zijn dan voortdurend krachtig versleuteld, zonder dat dit veel invloed heeft op de schrijf- en leesprestaties. Deze m.2-ssd (pci-express 3.0) presteert uitstekend in onze benchmarks.

Kingston KC2500 1 TB

9Score90

  • Pluspunten

  • Supersnel

  • Blijft koel

  • Encryptie

  • Minpunten

  • Software alleen voor Windows

  • Prijzig

Samsung 970 Evo Plus 500 GB

 

© PXimport

De Samsung 970 Evo is er in drie varianten. Deze ssd’s gebruiken dezelfde door Samsung ontwikkelde ssd-controller. Ook de flashchips en de dram-buffer zijn Samsung-fabricaat. De Evo- en Evo Plus-ssd’s zijn bedoeld voor gebruik in pc’s. Daarnaast zijn er duurdere Pro-uitvoeringen, alleen in 512GB- en 1TB-uitvoeringen, voor gebruik in werkstations en servers. Uit het Samsung-aanbod van ssd’s lijkt de Evo Plus de interessantste keuze voor de doorsnee gebruiker, wij testten daarom de Plus-variant van 500 GB.

De ssd heeft een opgegeven sequentiële leessnelheid tot maximaal 3.500 MB/s. Bij langer durende schrijfoperaties (typisch in servers) presteert de Pro beter en gaat langer mee, maar in gewone computers is de Evo Plus meestal sneller en even robuust. De Evo Plus is nauwelijks duurder dan de gewone Evo en presteert dankzij zijn geoptimaliseerd flashgeheugen ietsje beter.

De Samsung Magician-software geeft niet alleen details over de werking van de ssd, maar bevat ook een testonderdeel. Bovendien kun je de reserveruimte van de ssd uitbreiden voor een langere levensduur (de zogenoemde overprovisioning, standaard op 10% ingesteld). Veilig wissen behoort eveneens tot de mogelijkheden. De hardwarematige AES-256-encryptie activeer je ook met dit hulprogramma.

De Evo Plus presteert uitstekend, bijna tegen het maximum van wat een pci-express-ssd aankan. Deze ssd blijft koel tijdens de benchmarks. Samsung geeft er vijf jaar garantie op of 300 TBW.

Samsung 970 Evo Plus 500 GB

8Score80

  • Pluspunten

  • Snel

  • Blijft koel

  • Encryptie

  • Minpunten

  • Iets hoger stroomverbruik

Seagate FireCuda 520 SSD 1 TB

 

© PXimport

De FireCuda 520 is de snelste ssd in het productaanbod van Seagate en is op papier ook de snelste in deze groepstest, samen met de Silicon Power US70. De opgegeven leessnelheden gaan tot 5 GB/s, schrijven kan tot 4,4 GB/s. Maar die hoge snelheden zijn alleen haalbaar met de pci-express 4.0-interface en die vind je voorlopig alleen op moederborden met de AMD X570-chipset. Bij Intel duikt deze nieuwe standaard wellicht pas in 2021 op.

In een pci-express 3.0-sleuf mag je wel de hoogst mogelijke prestaties verwachten en in onze benchmarks stelt de FireCuda 520 niet teleur. Het is daadwerkelijk een van de snelst geteste ssd’s. Maar het kan dus in de toekomst nog sneller in een pc met pci-express 4.0-interface. Of we die interface ooit in laptops gaan aantreffen, is overigens zeer twijfelachtig, want gen4-ssd’s worden zeer heet en hebben een forse heatsink nodig.

In een gen3-sleuf is dit gelukkig niet nodig en blijft deze ssd koel. De FireCuda 520 is verkrijgbaar in een capaciteit van 500 GB, 1 TB (door ons getest) en 2 TB. Opvallend is de lange opgegeven levensduur, van 850 tot 3600 TBW afhankelijk van de capaciteit (1800 TBW voor de 1TB-versie). Daarnaast geeft Seagate je nog vijf jaar normale garantie.

Seagate FireCuda 520 SSD 1 TB

9Score90

  • Pluspunten

  • Supersnel

  • Pci-express 4.0

  • Lange levensduur

  • Minpunten

  • Prijzig

  • Geen hardware-encryptie

Silicon Power US70 1 TB

 

© PXimport

Net zoals de Seagate FireCuda 520 ondersteunt de Silicon Power US70 reeds de nieuwe pci-express 4.0-interface. De maximaal haalbare lees- en schrijfsnelheden zijn trouwens identiek (5 GB/s en 4,4 GB/s). Dat is bijna tien keer sneller dan traditionele sata3-ssd’s! Een dram-buffer verbetert de doorvoersnelheden nog.

Deze gen4-ssd is net als de meeste in zijn soort gebaseerd op de ssd-controller Phison E16 Gen 4. De gen4-supersnelheden zijn momenteel alleen haalbaar met sommige AMD-moederborden. Gelukkig is pci-express 4.0 compatibel met pci-express 3.0, zodat deze ssd probleemloos werkt in bestaande laptops en pc’s, en dan zonder heatsink, wat op een echte gen4-aansluiting wel nodig is.

De US70 is leverbaar in 1 TB (door ons getest) en 2 TB. De 1TB-ssd heeft een TBW van 1800, net zoals dat bij de Seagate FireCuda 520 het geval is. Dit is een van de snellere ssd’s in deze groepstest, bovendien met een relatief scherp prijskaartje.

Silicon Power US70 1 TB

9Score90

  • Pluspunten

  • Supersnel

  • Pci-express 4.0

  • Lange levensduur

  • Minpunten

  • Geen hardware-encryptie

Synology SNV3400 400 GB

 

© PXimport

De Synology SNV3400 is speciaal bedoeld voor gebruik in nas-servers en dan specifiek als snel cachegeheugen. Deze ssd heeft een vergelijkbaar doelpubliek als de Seagate IronWolf 510-nas-ssd. De Synology SNV3400 heeft een Phison-controller en SK Hynix-flashchips, maar heeft geen dram-buffer. Hij is gecertificeerd voor Synology-nas’en, maar werkt natuurlijk even goed in nas’en van andere merken. Het is immers een standaard nvme-m.2-ssd (pci-express 3.0), die ook perfect bruikbaar is in pc’s en laptops. Maar hij is vooral bedoeld voor systemen die 24/7 draaien, waarbij een extra lange levensduur ofwel hoge TBW-waarde belangrijk is.

De 400GB-versie heeft een TBW van 500, wat betekent dat deze ssd ook bij intensief gebruik lang zal meegaan. Daarnaast geeft Synology er vijf jaar gewone garantie op. In nas’en verbetert de SNV3400 de I/O-prestaties en beperkt hij vertragingen. Een speciaal circuit tegen stroomuitval vermijdt gegevensbeschadiging tijdens een abnormale uitschakeling van de nas.

Dezelfde ssd bestaat ook in een langere m.2-22110-variant voor pci-express-insteekkaarten voor nas’en zonder m.2-sleuf, maar met ruimte voor zo’n insteekkaart.

Synology SNV3400 400 GB

7Score70

  • Pluspunten

  • Lange levensduur

  • Geoptimaliseerd voor nas’en

  • Minpunten

  • Prijzig

WD Blue SN550 500 GB en 1 TB

 

© PXimport

De WD Blue SN550 van Western Digital is een nvme-m.2-ssd zonder dram-buffer die beschikbaar is in drie verschillende capaciteiten: 250 GB, 500 GB en 1 TB. Wij testten de twee laatste varianten. Opvallend is de scherpe prijsstelling, dit ondanks relatief hoge opgegeven prestaties, met leessnelheden tot 2.400 MB/s. Het flashgeheugen (3D NAND TLC) met 96 lagen is afkomstig van Western Digital-dochterbedrijf SanDisk, terwijl de ssd-controller een ontwerp is van Western Digital zelf.

Alle SN550-varianten zijn slechts aan één zijde met chips bezet, zodat deze ssd niet veel ruimte nodig heeft en ook bruikbaar is in zeer platte laptops. Op de supportwebsite vind je het programma WD SSD Dashboard voor Windows, waarmee je de gezondheid van deze ssd bewaakt en de firmware vernieuwt. Er is ook een gratis download van de WD-versie van Acronis True Image HD voor Windows (kloonsoftware). De door Western Digital opgegeven prestaties worden bevestigd in de verschillende benchmarks, waarin deze ssd goed presteert.

De 1TB-variant presteert in sommige benchmarks iets beter dan de 500GB-versie, maar zeker bij algemeen gebruik als gewone opslag in een Windows-systeem is het verschil verwaarloosbaar. Vooral sommige random prestaties zijn bij de 1TB-versie beter. De WD Blue SN550 blijft opvallend koel tijdens de benchmarks. Het stroomverbruik ligt wel een tikkeltje hoger dan bij sommige concurrenten, dus in een laptop zal deze ssd de accu mogelijk iets meer belasten. Western Digital geeft vijf jaar garantie of 300 TBW per 500 GB capaciteit op deze ssd’s.

WD Blue SN550 500 GB en 1 TB

7Score70

  • Pluspunten

  • Betaalbaar

  • Snel

  • Blijft koel

  • Minpunten

  • Iets hoger stroomverbruik

  • Geen hardware-encryptie

Conclusie

Alle geteste nvme-m.2-ssd’s zijn snel tot zeer snel. De temperatuurproblemen die in het verleden vaak optraden bij dit soort opslag lijken definitief verholpen: alle kaartjes doorstonden de benchmarks probleemloos. Pci-express 4.0 belooft nog hogere snelheden, maar zelfs op een moederbord met een pci-express 3.0-interface presteren de gen4-ssd’s beter dan de meeste gen3-ssd’s. Ze zijn natuurlijk wel duurder, maar het kan interessant zijn als een investering in de toekomst.

De snelst geteste ssd blijkt toch nipt een gen3-exemplaar: de Kingston KC2500 krijgt het keurmerk Best getest. De WD Blue SN550 krijgt het keurmerk Slimme koop en combineert een scherpe prijs met goede prestaties, vooral de 1TB-versie. Maar veel hangt af van de winkelprijs: alle geteste ssd’s zijn een prima koop vooropgesteld je ze voor een scherpe prijs op de kop kunt tikken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten