'Gesloten' Apple zakt op Greenpeace-lijst

Door: jasper-bakker | 20 november 2012 11:53

Nieuws

Apple zakt twee plaatsen op de milieuranglijst van Greenpeace. De maker van iPhones, iPads en Macs doet het niet slecht, maar boekt ook geen vooruitgang.

Apple komt dit jaar uit op de zesde plaats in de Guide to Greener Electronics, die nu voor de achttiende keer is opgesteld. De eerste editie stamt van augustus 2006. Het bedrijf van Tim Cook scoort een 4,6 op een schaal van 10, en voert daarmee het peleton aan. Dell doet het iets beter (maar krijgt afgerond ook een 4,6), Acer (5,1) en Nokia (5,4) lopen wat meer voor, en HP ontsnapt aan de middenmoot (met een 5,7).

Geen vooruitgang

Winnaar met een flinke voorsprong is het Indiase elektronicabedrijf Wipro, dat een 7,1 scoort. Die firma doet nu voor het eerst mee in de internationale groene gids van Greenpeace. Ondertussen dankt Apple het verlies van twee posities niet aan slecht presteren op milieugebied. Het bedrijf heeft dezelfde score gehaald als in november vorig jaar, toen het nog de vierde plaats (PDF) kreeg.

Apple doet het goed wat betreft het gebruik van groene energie, meldt de News Service van Webwereld-uitgever IDG. Daarnaast scoort het bedrijf punten voor het aanbieden van energie-efficiënte producten zoals zijn Macs. Die computers zijn ook vrij van schadelijke stoffen, zoals vlamvertragers (broom) en pvc. Apple heeft dergelijke middelen in het verleden wel gebruikt en is daarvoor door Greenpeace op de vingers getikt.

'Gesloten'

Wat Apple echter punten heeft gekost, is de geslotenheid van het bedrijf. Greenpeace heeft met grote moeite specifieke milieu-informatie verkregen, en dan ook niet alle gewenste gegevens. Zo laat Apple niets los over onderwerpen als de levenscyclus van zijn producten, het uitdragingsbeleid (advocacy) voor schone energie, en de uitstoot van broeikasgassen volgens bepaalde metingen.

Apple voert het peleton aan, wel met een onvoldoende:

Klik voor groot

Volgens it-analist Casey Harrell van Greenpeace doet Apple het heel goed wat betreft het meten én melden van zijn eigen milieu-impact. Het toenemende gebruik van iPads en iPhones drukt echter flink op het bedrijf. Elke nieuwe generatie Apple-producten brengt een hoger energieverbruik met zich mee in de toeleveringsketen voor die apparaten, stelt Harrell.

Nieuw datacenter, campus

Apple doet wel zijn best om daarvoor te compenseren. Zo wil het Amerikaanse bedrijf zijn nieuwe datacenter in Noord-Carolina tegen het einde van dit jaar volledig op duurzame energie laten draaien. Over het datacenterverbruik liggen Apple en Greenpeace overigens met elkaar overhoop. Daarnaast neemt Apple schone energiebronnen, zoals aardgas, in gebruik voor de voorziening van zijn nieuwe campus in Cupertino (Californië).

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: 'Gesloten' Apple zakt op Greenpeace-lijst

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.