'Gezamenlijk ophogen mobiele tarieven is toeval'

Door: uhro-van-der-pluijm | 04 augustus 2011 17:05

Nieuws

T-Mobile, KPN en Vodafone spreken PvdA-Kamerlid Martijn van Dam tegen. Volgens de mobiele providers zijn er zeker geen prijsafspraken gemaakt. T-Mobile: "Wij hebben onze eigen strategie".

Woensdag stelde PvdA-Kamerlid Martijn van Dam Kamervragen aan minister Maxime Verhagen van Economische Zaken. Van Dam vermoedt dat er afspraken of op zijn minst stilzwijgende coördinatie is tussen de aanbieders van mobiele telefoon en wil dat de minister in actie komt. Hij stelde zijn vragen omdat KPN, Vodafone en T-Mobile snel na elkaar met sterk op elkaar lijkende nieuwe abonnementen kwamen.

Volggedrag

Woordvoerster Barbara Roest van de NMa laat aan Webwereld weten dat er waarschijnlijk wel een onderzoek zal komen, omdat er nou eenmaal kamervragen zijn gesteld. Maar of de NMa dat onderzoek gaat uitvoeren kan ze niet zeggen.

Ze stelt dat er niet noodzakelijk prijsafspraken of stilzwijgende coördinatie is. "Er zijn op die markt maar drie grote partijen actief, die kunnen elkaar dus goed in de gaten houden. Het zou dus ook om volggedrag kunnen gaan en dat is niet in strijd met de mededingingswet." Of de NMa al dan geen onderzoek doet naar de nieuwe abonnementen kan Roest niet zeggen.

Volgens de NMa houdt stilzwijgende coördinatie in dat partijen elkaar "gewoon goed in de gaten houden". "En daaruit volgt volggedrag. Het hangt dus nauw met elkaar samen", aldus Roest. En daar is beide wettelijk gezien niets mis mee stelt de NMa. "Pas als ze echt samen gaan zitten dan kan er sprake zijn van kartelvorming, dan is het een hele andere zaak." Ze wijst er verder op dat stilzwijgende coördinatie en volggedrag ook voorkomen in de bankenwereld met rentepercentages of de prijzen van benzine bij tankstations.

Grote verschillen met KPN, Vodafone

Woordvoerder Michael Vos van T-Mobile laat desgevraagd aan Webwereld weten dat T-Mobile niet vindt dat ze hetzelfde doen als de andere twee operators. Vergeleken met de concurrentie heeft T-Mobile volgens de woordvoerder veel meer aandacht voor mobiel internet. "Sterker nog, we hebben het centraal gezet." Bovendien onderscheidt T-Mobile zich volgens hem ook door onbeperkt internet en de toegang tot hotspots. "Die maken het abonnement van T-Mobile uniek."

Vos vindt dan ook dat er tussen alle abonnementen van de drie aanbieders grote verschillen zijn. Van afspraken is dus geen sprake en T-Mobile volgt ook de rest van de markt niet. "We kijken gewoon naar ons zelf en onderscheiden ons met een aantal zaken. Wij hebben onze eigen strategie."

'KPN heeft niets te verbergen'

Woordvoerder Steve Hufton van KPN reageert per e-mail hetzelfde op vragen van Webwereld. "KPN maakt zijn eigen afwegingen en besluiten over het te voeren beleid. Wat andere partijen al dan niet doen is aan hen", stelt de zegsman. Hij voegt daar aan toe dat KPN zeker mee zal werken aan een onderzoek. "KPN heeft niets te verbergen."

'Vodafone werkte er al heel lang aan

Volgens Joost Galema, woordvoerder bij Vodafone zijn de nieuwe abonnementen een noodzaak voor de mobiele aanbieders. De kosten die de telco's moeten doen om de groei van het dataverkeer bij te houden stijgen immers explosief. Vodafone is volgens Galema vorig jaar zelf al begonnen met het aanpassen van de abonnementen. "Toen hebben we bellen, sms en internet in de abonnementen geïntegreerd en kwam er een lagere datalimiet. Wij hebben toen die trend ingezet."

Vodafone zegt net als haar twee concurrenten dat het volledig haar eigen plan volgt. Bovendien stelt Galema dat het maken van nieuwe abonnementsproposites niet zo snel gaat. "Dat moet allemaal doorgerekend worden", stelt hij. Er werd volgens hem, kortom, al heel lang aan dat plan gewerkt. "Dat doe je niet zomaar in een uurtje." Het was dus zeker geen reactie op KPN.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: 'Gezamenlijk ophogen mobiele tarieven is toeval'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.