‘Helft verkochte BlackBerry Z10-toestellen retour naar winkel’

Door: Elmar Rekers Elmar Rekers | 12 april 2013 10:20

Nieuws

Het aantal mensen dat de Z10 retourneert, overstijgt bij een aantal winkels het aantal consumenten dat het toestel houdt. Het is de verontrustende conclusie van ITG Investment dat in Amerika onderzoek heeft gedaan naar de adoptie van het nieuwe BlackBerry-vlaggenschip.

Het onderzoek, waar vrijdag verschillende Amerikaanse media over publiceren, claimt dat bij een aantal grote winkelketens in de VS ruim 50 procent van de Z10-kopers het toestel weer inlevert nadat ze het hebben uitgeprobeerd. “Een situatie die we nooit eerder hebben gezien”, aldus analist Joe Fersedi van ITG.

BlackBerry was er vrijdag snel bij om een verklaring uit te sturen naar Amerikaanse media, waarin het bedrijf ontkent dat het aantal retourzendingen excessief hoog is. “Het aantal retourneringen van de Z10 (review) ligt in lijn met dat van andere premium smartphones”, aldus BlackBerry.

Geen interesse

Het onderzoek van ITG is niet het enige slechte nieuws dat BlackBerry vrijdag te verduren krijgt. Zo blijkt uit onderzoek van Michael Genovese dat veel mensen niet weten dat BlackBerry een nieuw besturingssysteem in de markt heeft gezet. Op de vraag of men op de hoogte is dat BlackBerry 10 eind januari gelanceerd werd, antwoordde 82,6 procent met ‘nee’. 68 procent gaf daarnaast ook aan geen interesse te hebben in mobieltjes met het nieuwe OS.

Windows Phone blijkt in het onderzoek een soortgelijk probleem te hebben. Zo zegt ruim 60 procent van de respondenten niet te weten dat er al enige tijd Windows Phone 8-toestellen beschikbaar zijn. Bijna 64 procent heeft geen interesse in de Microsoft-mobieltjes. Voor het onderzoek zijn 1500 Amerikanen ondervraagd.

Korrel zout

Tot slot blijkt uit een (zij het zeer kleinschalig) onderzoek van Raymond James, dat BlackBerry het lijstje aanvoert met smartphones dat mensen nooit zullen kopen. De onderzoekers vroegen Amerikanen voor de verandering eens niet welk toestel ze het liefst zouden kopen, maar welk systeem juist onderaan hun lijstje staat.

Maar liefst 71,4 procent van de respondenten gaf aan nooit een BlackBerry te gaan kopen, gevolgd door Android met 31,3 procent en de iPhone met 19,7 procent. Opvallend genoeg is Windows Phone niet in de enquête meegenomen. Hoe serieus dit laatste onderzoek genomen moet worden, is nog maar de vraag: er zijn immers slechts 250 mensen aan de tand gevoeld.

0 Reactie(s) op: ‘Helft verkochte BlackBerry Z10-toestellen retour naar winkel’

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.