'Illegaal downloaden door te weinig legaal aanbod'

© PXimport

'Illegaal downloaden door te weinig legaal aanbod'

Geplaatst: 16 juli 2012 - 04:56

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie ID.nl

Overheidsonderzoek zegt dat Nederland bij het aanbod van legale digitale content al jaren achter andere landen aanhobbelt. Belangenorganisaties zetten niettemin in op actie tegen illegaal downloaden.

Minister Verhagen heeft een onderzoeksrapport aan de Tweede Kamer aangeboden waarin wordt vastgesteld dat het legale aanbod van digitale content in Nederland achterblijft ten opzichte van het buitenland.

De grootste knelpunten blijken auteursrechtenkwesties en de directe beschikbaarheid van met name audiovisueel materiaal en e-boeken. Daardoor steekt volgens het rapport het legale aanbod nog onvoldoende af ten opzichte van het illegale aanbod.

'Voldoende legaal aanbod geen oplossing'

Betrokken belangenorganisaties zien het rapport ondanks deze knelpunten als redelijk positief. De stappen die zijn gemaakt op het gebied van muziek (34 legale digitale muziekdiensten) en games (grote online markt) zouden als voorbeeld moeten dienen. De stelling dat voldoende legaal aanbod de oplossing zou zijn tegen illegaal aanbod, is volgens zowel BREIN, Buma/Stemra als de NVPI achterhaald.

BREIN-directeur Tim Kuik noemt het rapport bemoedigend. "Er wordt zichtbaar hard gewerkt aan het legale aanbod. De markt is volop in ontwikkeling. Je ziet dat het op het vlak van audiovisueel beter kan. Maar ik twijfel er niet aan dat dit op orde zal komen. Legaal aanbod is allereerst vereist als je beperkingen wilt gaan opleggen", aldus Kuik.

Geen drempels voor digitale distributie

De branchevereniging van de entertainmentindustrie NVPI benadrukt dat er nauwelijks nog drempels zijn voor digitale distributie. Voorzitter Paul Solleveld: "De drempel die te maken heeft met de rechtenkwesties speelt op het gebied van auteursrechten, niet aan de industriekant. Dat komt onder andere door ongelukkige regelgeving op EU-gebied. Wij zijn er voor om dat zo snel mogelijk op te lossen."

Het probleem met pan-Europese licenties wordt onderschreven door ICT-jurist Mark Jansen. "Op dit moment is het zo dat nationale organisaties zoals Buma/Stemra alleen nationale licenties kunnen uitgeven. Dat betekent dus dat een partij die in de EU de markt op wil gaan, met 27 collectieve beheersorganisaties moet onderhandelen. Dat is natuurlijk bepaald niet efficiënt", stelt Jansen.

Oplossing zoeken voor marktfalen

Collega-jurist Christiaan Alberdingh Thijm van SOLV ziet een mogelijke oplossing in een internationaal verdrag vergelijkbaar met dat van het merkenrecht: "Maar dat is een lang traject waarvoor nu al veel gelobbyd wordt in Brussel. Dat is niet van vandaag op morgen geregeld. Voorlopig hebben we nog te maken met wat economen marktfalen noemen. Daarvoor moeten we oplossing vinden."

Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra denkt dat een goed functionerend auteursrechtensysteem essentieel is voor de borging van de inkomsten van auteurs. "Aan de effectiviteit van het huidige auteursrechtensysteem wordt voortdurend in nationaal en Europees verband gewerkt", laat woordvoerster Monique Pauw weten, die het verder belangrijk vindt om aan te geven dat "uitsluitend legaal aanbod niet tot een effectief auteursrechtensysteem zouden kunnen leiden."

'Geen investeringen zonder bescherming'

De belangenorganisaties benadrukken daarom nog maar eens de noodzaak van handhaving. Daarbij betreuren zij dat het downloaden uit illegale bron in Nederland nog altijd gezien wordt als een legitieme privékopie. Solleveld: "Daardoor is de neiging te investeren kleiner en duurt het allemaal langer. De concurrentie met illegaal aanbod blijft oneigenlijk. Desondanks is er nu voldoende aanbod. Die oorzaak ligt dus niet bij de industrie."

Kuik is van mening dat er eerder zal worden geïnvesteerd bij betere bescherming. "Het kan allemaal sneller als er gehandhaafd kan worden. Het is daarom des te opmerkelijk dat ISP's dat tegenwerken." Minister Verhagen komt na de zomer zelf met een inhoudelijke reactie op het onderzoeksrapport, dat ondanks het zomerreces vanwege verwachte snelle ontwikkelingen in de onderzochte branches, nu al bij de Tweede Kamer ligt.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten