'ISP's toch politieagent bij naleving ACTA'

© PXimport

'ISP's toch politieagent bij naleving ACTA'

Geplaatst: 2 februari 2012 - 13:20

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Redactie ID.nl

Internetproviders krijgen toch de rol van politieagent als antipiraterijverdrag ACTA wordt aangenomen door het Europees Parlement. Dat is voor de Eurofractie van de PvdA reden om tegen te stemmen.

De Partij van de Arbeid in het Europees Parlement (EP) zal tegen het Anti-Counterfeiting Trade Agreement stemmen. Het handelsverdrag dat namaakartikelen en ook online-piraterij moet bestrijden, zou de rechten en de privacy van burgers schenden. Europarlementariër Emine Bozkurt zegt tijdens een informatiebijeenkomst afgelopen week te horen hebben gekregen dat ISP's toch als politieagent moeten fungeren om downloaden en uploaden van illegale content te monitoren en tegen te gaan.

Eerder was een dergelijke rol al omschreven in de ACTA-voorstellen, maar die taak is bij onderhandelingen uit de handelsovereenkomst gehaald. Niettemin blijft de intentie intact, zo blijkt uit de woorden van Bozkurt.

Rechten onderuit gehaald

De Partij van de Arbeid zegt in een uitgegeven verklaring dat ACTA de huidige Europese wetgeving onvoldoende respecteert. "Het risico bestaat dat verworven rechten, beschermd in de EU, onderuit worden gehaald", zegt Bozkurt tegen Webwereld. "Om die reden zal de PvdA dit handelsverdrag niet steunen."

Het PvdA-smaldeel bestaat uit drie leden en behoort tot de grote Europese fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten & Democraten. Het standpunt van de gehele fractie is nog niet bepaald, maar Bozkurt denkt dat er weinig vertrouwen in ACTA leeft. "Na de informatiebijeenkomst van afgelopen dinsdag zag ik bij mijn fractiegenoten veel scepsis en ongeloof. Niemand staat te juichen."

Op die informatiebijeenkomst werd tevens duidelijk dat het verdrag het toch mogelijk maakt in de toekomst te zorgen voor andere wet- en regelgeving in de lidstaten, vooral in het strafrecht. Bozkurt noemt het achterdeurtjes, die in ACTA zijn opgenomen. Zowel Eurocommissaris Kroes als minister Verhagen heeft altijd gezegd dat ACTA geen consequenties zou hebben voor de wetten in Europa en Nederland.

Tekst te onduidelijk

De PvdA is al redelijk vroeg met zijn standpunt naar buiten gekomen. Het verdrag moet nog door drie commissies van het Europarlement worden besproken. Daarna volgt pas behandeling door het Europees Parlement. Het verdrag staat pas in de tweede week van juni als bespreekstuk op de agenda van het EP. De PvdA vindt de definitieve tekst van ACTA zo onduidelijk dat de consequenties voor de burgers niet goed zijn te overzien.

"Zal ACTA het open en voor iedereen toegankelijk internet beperken? Kunnen internetproviders verantwoordelijk worden gesteld voor de inhoud die zij doorgeven?", vraagt Bozkurt zich af. De socialisten denken dat dat laatste inderdaad kan "want ACTA zet de deur naar willekeur open door gebrekkige en vage juridische definities".

Naar Hof van Justitie

Bozkurt zegt verder dat de PvdA de bescherming van het intellectueel eigendom steunt, maar dat de Europese Commissie tijdens de onderhandelingen over ACTA het copyright duidelijk belangrijker heeft geacht dan informatievrijheid en privacy voor de burger. Volgens Bozkurt denkt het Europarlement erover om vóór de behandeling in juni eerst het Europese Hof van Justitie om een mening te vragen. In dat geval zal er geen behandeling zijn in juni, omdat het Hof daar meer tijd voor nodig heeft.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten