‘Kleine tablets geen redding voor problemen Microsoft’

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 28 juni 2013 15:51

Apps & Software

Toen Microsoft’s ontwerpers en technici om de tekentafel stonden om Windows 8 te ontwerpen was de 9,7 inch iPad het ultieme apparaat op de tabletmarkt. Er werd gelachen om Android’s pogingen om zich uit Apple’s wurggreep te worstelen. Grote schermen waren de toekomst, zo leek het…

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite PCWorld.com, geschreven door Brad Chacos (@BradChacos). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl.

Maar toen verschenen er apparaten als de Kindle Fire, de Nook-tablet en Google’s Nexus 7. De consument werd plotsklaps verliefd op kleinere, goedkopere tablets en op 23 oktober 2012 gaf Apple zich over door de iPad mini te lanceren. Drie dagen later stelde Microsoft Windows 8 beschikbaar aan het publiek. Met een ontwerp geoptimaliseerd voor schermen van 10 inch en groter, liep het al meteen achter.

Nu Windows tablets maar weinig aandacht van de consument krijgen, probeert Microsoft het anders aan te pakken. Het bedrijf heeft de weg vrijgemaakt voor kleinere Windows tablets, en Windows co-chief Tami Reller belooft dat de aankomende Windows Blue-update betere ondersteuning voor 7 of 8 inch-tablets zal bieden. Asus en Acer zijn al kleinere schermen aan het produceren, en andere fabrikanten zullen ongetwijfeld volgen.

Maar voordat de sluisdeuren geopend worden, vraag ik me af: Zijn kleine schermen daadwerkelijk de oplossing voor Microsoft’s problemen met haar tablets?

Klein scherm, klein prijskaartje

Voordat we verder gaan moeten we het over de prijs hebben. Android is gratis beschikbaar voor fabrikanten (hoewel veel OEM’s “klaag mij niet aan” royalties aan Microsoft betalen) terwijl ze voor Windows moeten betalen. Daarom zal een Windows-tablet vrijwel altijd duurder zijn dan een vergelijkbare Android-tablet. En dat zou weleens de doodssteek kunnen zijn.

Maar volgens verschillende bronnen geeft Microsoft fabrikanten fikse kortingen op Windows-licenties die bedoeld zijn voor touchscreen apparaten met een scherm kleiner dan 10,8 inch – met prijzen rond de 30 dollar per licentie.

Begin mei zei Asus CEO Jerry Shen dat zijn bedrijf van plan is om een kleine Windows 8 tablet te lanceren, en dat hij verwacht dat de prijzen van Windows tablets onder de 10 inch zullen dalen tot minder dan 300 dollar. Carolina Milanesi, onderzoeks-VP consumentenapparaten bij Gartner, zegt zelfs dat een prijs onder de 300 dollar cruciaal is.

“Ik denk dat Windows RT-tablets de juiste formule kunnen zijn, maar het prijsverschil mag niet te groot zijn. Ik zou zelf niet hoger gaan dan 299 dollar, tenzij er een slimme bundel voor tablets en smartphones wordt aangeboden.”

Zelfs dan zullen Windows 8-tablets echte meerwaarde moeten bieden om de spotgoedkope Nexus 7 en dergelijken te kunnen aftroeven. Hoe? Een mogelijk antwoord is het Windows 8-element dat Microsoft het liefst lijkt te willen vergeten: de desktop.

De desktop

Er zijn echter een aantal kanttekeningen. De nieuwe energiebesparende functies van de Intel-chips – zoals de energiezuinige Atom processors – maken het technisch mogelijk om de Windows-desktop op een tablet te draaien, maar wil je dat?

Patrick Moorhead, stichter en hoofdanalist bij Moor Insights & Strategy zegt: “De deelname van Windows is interessant, maar ik denk dat de desktop alleen werkt wanneer fabrikanten je op eenvoudige wijze een muis en toetsenbord laten bevestigen en je een groot scherm als dock kunt gebruiken. Op een tablet is de desktop een afschuwelijke interface.”

Met Windows 8 kun je de desktoptekst vergroten, maar afbeeldingen op websites en in programma’s die niet van Microsoft zijn worden erg wazig. Op de Surface Pro – waarop de desktoptekst standaard naar 150 procent vergroot wordt – zijn veel menu’s en knoppen nog steeds te klein om goed met je vingers te kunnen bedienen.

Spreadsheets op een klein scherm

Er gaan geruchten over lagere licentiekosten voor Microsoft Office op kleine touchscreen-apparaten. De gelekte Acer Iconia W3 wordt inderdaad gebundeld met Office Home & Student. Dat was al zo met Windows RT, maar niet met Windows 8.

Office – een desktop-app – is in haar huidige vorm niet erg handig op een mobiel apparaat. Anders zouden de Windows RT-tablets de winkels uitvliegen. En Office is nog minder aantrekkelijk op kleine schermen met kleinere interfaces. “Hoewel het fijn is om Office te hebben, is het niet echt een onderscheidende factor,” zegt Gartner’s Milanesi. De komst van vingervriendelijke moderne Office-apps zou hierbij kunnen helpen.

Een interessant idee: Niet Windows 8, maar Windows RT is het perfecte besturingssysteem voor Microsoft’s kleine tablets.

Het Windows RT conundrum

Helaas gaat het niet goed met Windows RT. Men koopt het niet en fabrikanten gebruiken het niet, ook al worden er Windows Store-apps en grote Live Tiles gecreëerd met tablets in gedachten. Eén van de grootste problemen is het gebrek aan apps.

Hoewel de Windows Store meer dan 75.000 apps heeft (volgens MetroStore Scanner), zitten er grote gaten in het aanbod. Veel prominente apps zijn nog niet beschikbaar. Hierdoor, en vanwege de gemakkelijke beschikbaarheid van de desktop, lijken gebruikers negatief tegenover de moderne apps te staan. Volgens een recent onderzoek gebruiken de meeste Windows 8-gebruikers de vingervriendelijke software van Microsoft nauwelijks.

Dit probleem telt dubbel voor Windows RT tablets, die incompatibel zijn met desktopprogramma’s en dus volledig afhankelijk zijn van het aanbod in de Windows Store. “De Windows tablet markt wordt vooral tegengehouden door het gebrek aan belangrijke apps en apps met een lange doorlooptijd,” zegt Moorhead. “Windows 8 werd bijna negen maanden geleden gelanceerd en er zijn geen Facebook, LinkedIn, Instagram, of Google+ apps, en Windows 8-apps zoals Evernote zijn ondermaats. Kleinere Windows 8-tablets zullen helpen, maar ze zijn niet de oplossing.”

“Ik denk dat Microsoft zich op inhoud moet richten – niet Office – om de consument aan te spreken,” aldus Milanesi van Gartner. “Het zou veel aantrekkelijker zijn als ze boeken van hun Barnes & Nobles relatie zouden toevoegen, en spellen, muziek en video van de Xbox.”

Windows RT zou best eens kunnen schitteren – maar alleen als Microsoft de fouten in de moderne gebruikersinterface repareert, het app aanbod uitbreidt, en de negatieve gevoelens rond RT de wereld uithelpt.

Teveel compromissen

Terwijl kleine schermen helemaal in zijn en Microsoft daarin mee moet gaan om bij te blijven, vereisen kleine Windows-tablets nog meer compromissen dan andere Windows 8-apparaten omdat er te weinig apps zijn en de desktopervaring frustrerend is.

Het antwoord op Microsoft’s problemen met haar Windows-tablets is meer apps van een hoge kwaliteit die zich van die van Android en Apple onderscheiden. Microsoft doet er alles aan om ontwikkelaars enthousiast te maken over het moderne Windows, maar dat is tot nog toe niet gelukt. Tot die tijd zullen Windows-tablets nooit echt van de grond komen.

0 Reactie(s) op: ‘Kleine tablets geen redding voor problemen Microsoft’

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.