'Nokia wordt mislukte slaaf van Microsoft'

© PXimport

'Nokia wordt mislukte slaaf van Microsoft'

Geplaatst: 22 maart 2012 - 14:05

Aangepast: 16 november 2022 - 09:24

Redactie ID.nl

Nokia komt er niet bovenop als het zich blijft richten op toestellen met Windows Phone. Sinds de introductie van de deal met Microsoft zijn marktaandelen dramatisch ingezakt, zegt een oud-bestuurder.

Tomi Ahonen werkte tot 2001 bij Nokia. Hij wijdt een lijvig blog aan de stand van het bedrijf en de, in zijn ogen, domme deal die Nokia sloot met Microsoft. De Lumia-telefoons, die draaien op het mobiele besturingssysteem van Microsoft zullen het bedrijf volgens hem niet redden. Volgens Ahonen hadden Nokia's besturingssystemen (Symbian en Maemo) en Windows Phone samen een marktaandeel van 39 procent, voordat de deal tussen Nokia en Microsoft werd aangekondigd.

"Wat was dat in het vierde kwartaal, minder dan 11 maanden later? 14 procent. Ja. Als je alle kracht van Nokia combineert met de kracht van Microsoft, en zelfs Samsung, HTC en andere toevoegt, ga je van 39 procent in je eentje naar 14 procent samen", schrijft Ahonen. De voormalig medewerker van Nokia maakt gehakt van het beleid van de huidige Nokia-topman Stephen Elop. Hij fulmineert tegen de Lumia-lijn die als vlaggenschip dient voor Nokia. Volgens hem zijn de N9- en N950-toestellen veel beter en populairder.

Dwaas van een CEO

"Alleen een dwaas van een CEO weigert de N9 en N950 wereldwijd te verkopen. Dat geldt ook voor de Nokia 808 PureView, die de award voor 'handset of the show' won op Mobile World in Barcelona. Dat draait het 'verouderde' Symbian", schijft Ahonen. Hij begrijpt dan ook niet dat er niet meer op dit type toestellen wordt ingezet. "Alleen een dwaas van een CEO weigert dit toestel te verkopen in de VS, de markt waar Nokia een comeback wil maken en waar de reviews van de 808 PureView ontzettend positief zijn."

Ahonen baseert zijn stellingen op een veelheid aan marktcijfers. Vooral van marktonderzoeker Kantar, die de markt in het Verenigd Koninkrijk onderzoekt. In september 2010, ver voor de aankondiging van de Microsoft/Nokia-deal, had Nokia een marktaandeel van 23,1 procent in het VK. Het gaat daarbij om het gecombineerde aandeel van Symbian en Maemo. In februari 2011, ten tijde van de aankondiging van de deal, is dat 12,4 procent voor Symbian alleen. Een paar maanden later is dat aandeel bijna gehalveerd naar 6,7 procent in september 2011.

'Microsoft verstikt Nokia'

Nog dramatischer is het aandeel in februari 2012. De deal tussen Microsoft en Nokia is dan een jaar oud en het gecombineerde marktaandeel van Symbian en Windows Phone is gezakt naar 4,6 procent in het Verenigd Koninkrijk. Ahonen spreekt in zijn blog van een "suïcidale Microsoft-stategie", die is ingezet door topman Elop. "Na de Lumia-launch, de duurste uit de geschiedenis van Nokia en de gigantische marketing die Microsoft heeft gedaan, met onder meer gratis Xbox 360 voor kopers van de Lumia 800, ging het marktaandeel van 6,7 procent naar 4,6 procent marktaandeel waarbij de Lumia's zijn 'toegevoegd'", schrijft de voormalig Nokia-bestuurder.

Verbetering zit er ook niet in het vat. Volgens Ahonen is de hoop dat nieuwe toestellen Nokia naar zijn voormalige glorie kunnen herstellen ongegrond. "Op geen enkele manier krijgt Nokia zijn 34 procent van voor de Elop-gekte terug. Het marktaandeel kan hooguit stabiliseren, maar Nokia zal marktaandeel blijven bloeden. De Lumia-strategie zal falen. Hoe langer Nokia op dit pad blijft, hoe meer schade er wordt aangericht", voorspelt Ahonen. "Dan zullen onderdelen verkocht moeten worden om te overleven. Nokia is onderweg om een slaaf te worden van Microsoft."

Lumia wel populair bij KPN

In een update van zijn blog geeft de schrijver nog wat extra cijfers over de populariteit van de Lumia 800-toestellen. Volgens de Finse website Talouselama staat het toestel in Duitsland op de achtste plaats van de meeste verkochte toestellen, maar in het Verenigd Koninkrijk heeft het de top 10 niet gehaald. In Frankrijk staat het toestel niet eens vermeld in de lijst met populaire toestellen.

Een uitzondering is er voor Nederland, bij KPN staat de Lumia 800 volgens Talouselama op de tweede plaats van populaire smartphones. Inmiddels lijkt dat overigens de derde plaats te zijn geworden, achter de Samsung Galaxy S II en de iPhone 4. Ahonen is van mening dat deze goede notering niets betekent, vanwege de relatief kleine markt in Nederland. "Nederland is maar één derde van de grootte van Frankrijk en een kwart van Duitsland. Het KPN-nieuws geeft geen tegenwicht voor het slechte aandeel in Groot-Brittannië en Duitsland en Frankrijk."

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten