‘Prijs tablets en laptops dit jaar fors omlaag'

Door: kristian-van-tuil | 18 juli 2013 09:22

Nieuws

De prijs van tablets met een Atom-processor duiken nog dit jaar onder de verkoopprijs van 150 dollar. Dat verwacht althans Intel CEO Brian Krzanich. Ook laptops met deze chipset zullen fors in prijs dalen.

Nieuwe Atom-chips van Intel zullen hun opwachting maken in flink goedkopere tablets en laptops, voorspelt Intel CEO Brian Krzanich. De chipfabrikant zal zich niet opnieuw laten verrassen door “the next big thing”, zegt Krzanich, die daarmee verwijst naar de razendsnelle opkomst van tablets als de iPad van Apple.

Intel is van plan met nieuwe, energiezuinige Atom-chips terrein terug te winnen op de mobiele markt, waar het bedrijf afgelopen jaren met lede ogen concurrenten als Samsung Electronics en Qualcomm met de grote winsten aan de haal zag gaan.

'Intel mag zich niet opnieuw laten verrassen'

Krzanich trad dit voorjaar aan als opvolger van de vertrekkende topman Paul Otellini bij Intel en liet woensdag tijdens een toelichting op de cijfers over het eerste kwartaal weten dat Intel afgelopen jaren een aantal misstappen heeft begaan. Die fouten mogen volgens de CEO niet opnieuw gemaakt worden.

“We hebben niet altijd de standaard behaald die we voor onszelf gesteld hebben”, zegt Krzanich. Intel heeft te traag gereageerd op de opkomst van de tablets, geeft hij toe.

Om een inhaalslag te maken, vertrouwt Intel op de Atom ‘Bay Trail’ processor, die komende maanden zijn opwachting zal maken in tablets en hybride laptop pc’s met een aanraakscherm. Hiermee worden prijspunten mogelijk die Intel eerder niet voor mogelijk had gehouden, zegt de CEO.

Laptops én tablets fors afgeprijsd

Bay Trail zal te vinden zijn in tablets met prijzen zo laag als 150 dollar, zegt Krzanich. Daarnaast hoeven laptops met een aanraakscherm niet veel meer dan 300 dollar te gaan kosten. “We verwachten hiermee flink marktaandeel terug te winnen”, zegt Intel CFO Stacy Smith.

Voor de smartphonemarkt komt Intel met de ‘Merrifield’, een Atom-chip die gebruikt kan worden in het high-end segment van de mobiele markt, waar de chipgigant eerder weinig te zoeken had.

Bay Trail en Merrifield zijn beiden gebaseerd op de nieuwe Silvermont-architectuur waarop Intel de volgende generatie Atom-chips zal baseren. Ook kondigde het eerder de Avoton aan, een Silvermont Atom-chip die in servers toegepast kan worden. De SoC’s worden aanvankelijk op 22 nanometer gefabriceerd, maar moeten eind dit jaar op het kleinere 14nm-procedé gemaakt kunnen worden.

Intel richt vizier op Android

De nieuwe Silvermont-core maakt het voor Intel mogelijk om zowel devices met Windows als Android-besturingssystemen aan te sturen. De op x86 gebaseerde SoC blijkt in tests voorlopig veel sneller dan Qualcomms vlaggenschip, de quadcore Snapdragon 800. Ook opereert de nieuwe Bay Trail Intel een stuk zuiniger dan zijn Atom-voorgangers.

De volgende generatie Atom-chips zijn voor Intel van levensbelang om te overleven in een markt waarin de pc (desktops en traditionele laptops) veel terrein moet prijsgeven. Woensdag rapporteerde Intel een daling van de winst van 29 procent voor het afgelopen kwartaal en stelde het de verwachtingen voor de rest van het jaar flink naar beneden bij.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: ‘Prijs tablets en laptops dit jaar fors omlaag'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.