"Tijd voor het Nationaal Privacy Debat"

© PXimport

"Tijd voor het Nationaal Privacy Debat"

Geplaatst: 9 juni 2012 - 05:01

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Redactie Computer!Totaal

"Als je niets te verbergen hebt, heb je ook niets te vrezen," was nog niet zo lang geleden de dooddoener in iedere discussie over privacy. Het was al heel wat dat die discussie überhaupt werd gevoerd.

Een greep uit het nieuws van de afgelopen week laat zien dat die tijd achter ons ligt.

Maandag publiceerde de Amerikaanse elektronische burgerrechtenorganisatie EFF een ranglijst die laat zien hoe technologiebedrijven omspringen met de persoonlijke gegevens van hun gebruikers. De conclusies logen er niet om: grote spelers als Apple, Microsoft en Facebook komen bijvoorbeeld nauwelijks in het geweer als overheden informatie over klanten opeisen.

Dinsdag werd in Nederland de omstreden 'cookiewet' van kracht, die websites verplicht om hun bezoekers vooraf op de hoogte te stellen van de persoonlijke informatie die ze verzamelen, én ze daar eerst expliciete toestemming voor te vragen.

LinkedIn

Woensdag bleken hackers tenminste 6,5 miljoen wachtwoorden te hebben onderschept van leden van het zakelijke sociale netwerk LinkedIn. De beursgenoteerde onderneming, met wereldwijd meer dan 150 miljoen gebruikers, lijkt bij de beveiliging van de gegevens behoorlijke steken te hebben laten vallen.

Donderdag wist een Amerikaanse hacker zichzelf moeiteloos toegang te verschaffen tot het Hotmail-account van de republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney, die een nogal gemakkelijk te beantwoorden controlevraag had gekozen bij de wachtwoordherstelfunctie van de dienst. De hacker slaagde er zo ook in om Romneys Dropbox te bekijken. Ondertussen debatteerde de Tweede Kamer over de afschaffing van de verplichte vingerafdrukken in Nederlandse paspoorten.

Vrijdag volgde online muziekdienst Last.FM het voorbeeld van LinkedIn: het adviseerde gebruikers hun wachtwoorden te wijzigen, omdat een hacker die mogelijk heeft weten buit te maken. Dezelfde dag bleken scholen in Almere het burgerservicenummer en de geboortedatum van leerlingen te gebruiken als inloggegeven voor hun dossiers.

Massale belangstelling

Dat er veel aandacht is voor privacy en beveiliging van persoonsgegevens, merken we ook aan de massale belangstelling voor het Nationaal Privacy Debat, dat Webwereld maandag 11 juni organiseert in het World Forum in Den Haag. Zo'n 150 mensen uit politiek, wetenschap, journalistiek, overheid en bedrijfsleven discussiëren dan over de vraag waar de grenzen liggen tussen gemak en zekerheid, veiligheid en vrijheid, intimiteit en transparantie. We hadden de zaal - gezien de vele aanmeldingen - gemakkelijk twee of drie keer kunnen vullen.

Het belooft een interessante dag te worden: Google legt zijn controversiële privacybeleid uit, KPN vertelt over de inbraak in zijn serversystemen, journalist Bart de Koning waarschuwt voor de surveillancestaat, en het Korps Landelijke Politiediensten beschrijft hoe het zich bij opsporingswerk voortdurend begeeft in juridisch grijs gebied.

Wie niet aanwezig kan zijn, hoeft gelukkig van het programma niets te missen: dat is de hele dag rechtstreeks te volgen via een live videostream.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten