'Universele laptop-adapter in de maak'

Door: andreas-udo-de-haes | 08 juli 2010 16:30

Nieuws

Elektronica-instituut IEEE broedt op een universele standaard voor laptopadapters. Acer en Asus ondersteunen het initiatief. Een standaard adapter is goed voor zowel industrie als consument.

Op de markt is er een wildgroei aan verschillende adapters voor laptops. Standaardisatie hiervan brengt grote voordelen. De productie van de onderdelen en de adapters wordt daardoor goedkoper, wat uiteindelijk ook de draagbare pc’s goedkoper maakt. Plus uiteraard het feit dat de consument minder verschillende adapters nodig heeft voor laptop, netbook en tablet pc.

IEEE plus Acer en Asus

Er lijkt eindelijk schot te zitten in de plannen om te komen tot een universele adapter. Sinds kort is er binnen de Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) een werkgroep bezig met het opstellen van een standaard voor laptopopladers. In de markt is een wildgroei aan adapters.

Nu heeft dit initiatief direct steun gekregen van twee grote computerfabrikanten Acer en Asus, meldt het doorgaans goed ingelichte DigiTimes. Ook Quanta Computer, Compal Electronics, Wistron, Pegatron Technology en Inventec zouden het plan steunen.

Weerstand

De universele standaard zal waarschijnlijk nog wel enige jaren op zich laten wachten. De steun van de reuzen als Acer en Asus is hard nodig, want DigiTimes verwacht veel weerstand door fabrikanten van adapters, die door de standaardisatie hun verschillende lucratieve niches zullen zien verdampen.

Laptopadapters hebben meestal de typische baksteenvorm, ze worden dan ook vaak in het Engels power brick genoemd. Ze zetten bijvorrbeeld 220 of 110 Volt wisselstroom om in gelijkstroom voor de voeding van de laptop.

Universele adapter voor mobiel

Hetzelfde probleem speelt rondom adapters voor mobieltjes. In februari 2009 beloofde branche-instituut GSMA samen met 17 grote mobiele operators en fabrikanten te werken aan een 'industrie brede standaard voor mobiele telefoons' op basis van de micro-usb standaard. Dit onder meer na druk vanuit de Europese Commissie. Die standaard moet in 2012 een feit zijn.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: 'Universele laptop-adapter in de maak'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.