'Vodafone verlaagt datalimieten en verhoogt prijs'

© PXimport

'Vodafone verlaagt datalimieten en verhoogt prijs'

Geplaatst: 22 juli 2011 - 08:03

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Redactie ID.nl

Vodafone komt per 1 augustus met nieuwe abonnementen. Net als bij KPN gaat de gebruiker flink meer betalen voor data. Ook komt er een nieuw smartphone-abonnement.

Alle Vodafone-abonnementen krijgen per 1 augustus een nieuwe opbouw. Dat meldt Tweakers.net donderdagavond op basis van gelekte gegevens. Duidelijk is dat de gebruiker fors meer moet betalen voor dataverkeer. Zo wijzigen de prijzen van de meestverkochte Bellen+SMS+Web abonnementen nauwelijks. De datalimiet gaat volgens de techsite flink omlaag.

Vodafone wil nog niet bevestigen dat de berichtgeving van Tweakers klopt. Het bedrijf komt later vandaag officieel met de nieuwe abonnementen naar buiten.

Nog geen Skype

Op dit moment kent de goedkoopste variant van die bundel nog een limiet van 250MB terwijl alle andere varianten een limiet van 1GB hebben. In de nieuwe opzet krijgen klanten met dit abonnement bij het goedkoopste abonnement 100MB limiet en loopt dit met 50MB omhoog tot maximaal 450MB. Wel is het mogelijk om het dataverkeer gratis te verdubbelen. Voor 2,50 euro is het mogelijk om 100MB extra data in te kopen.

Het blijft onmogelijk om Skype of een andere VoIP-dienst met het Bellen+SMS+Web-abonnement te gebruiken. Klanten moeten daarvoor een extra abonnement aanschaffen, net als voor tethering. Een woordvoerder van Vodafone het bedrijf die beperking heroverweegt zodra de nieuwe telecomwet, en dus verplichte netneutraliteit, van kracht wordt.

Smartphone-abonnement

Volkomen nieuw is een speciaal smartphone-abonnement dat Vodafone introduceert. Het bedrijf bevestigt dit zelf vrijdagochtend via een persbericht. Dit abonnement is vooral op data gericht en kent daardoor hoge limieten bij minder belminuten. Het goedkoopste abonnement heeft 100 belminuten en een datalimiet van 500MB voor 42,50 per maand. Dat loopt volgens de bron van Tweakers.net op tot 1GB met 1200 minuten voor 150 euro per maand. Ook dit verkeer kan verdubbeld worden.

De snelheid van dit abonnement ligt met maximaal 14,4 Mbps down en 2 Mbps upload hoger dan het standaardabonnement. Die klanten moeten het doen met 3,6 Mbps down en 384 kbps upload. Opvallend is dat Vodafone-klanten die een iPhone hebben of aan willen schaffen geen smartphone-abonnement kunnen nemen.

nieuwe abonnementen Vodafone

© PXimport

Vergelijkbaar met KPN

Deze snelheden liggen ruimschoots hoger dan bij concurrent KPN. Die aanbieder knijpt haar klanten standaard af op 2Mbps down en 100kbps upload. Het gebruik van VoIP-diensten wordt daardoor erg moeilijk. Pas bij het duurste abonnement krijgen gebruikers van die provider een uploadsnelheid van 2Mbps. Net als bij Vodafone. De abonnementen van de twee concurrenten zijn overigens goed te vergelijken, mits de gratis dataverdubbelaar van Vodafone aanstaat.

Zo lopen de standaardabonnementen van beide operators redelijk gelijk op wat betreft prijs, belminuten en datalimiet. Bij de standaardabonnementen biedt KPN vanaf het 450-minuten abonnement wel iets meer dataverkeer voor dezelfde prijs. De datagerichte abonnementen van Vodafone kennen tot de twee duurste abonnementen wel een veel hogere datalimiet dan de KPN-abonnementen. Die laatste hebben dan weer meer belminuten en sms'jes in de bundel.

Sim-only

Het aantal minuten en sms'jes in de sim-only bundels verandert niet. Ook de prijzen van deze bundels blijven gelijk. Wel worden opnieuw de datalimieten verlaagd. Die lopen van 75MB tot 400MB (of het dubbele met de dataverdubbelaar) en zijn daarmee iets lager dan bij de standaardabonnementen van de telco.

Mensen die geen prijs stellen op internet en alleen een bel- en sms-bundel willen gaan straks zo'n 2,50 euro per maand extra betalen bij Vodafone. Daarvoor krijgen die klanten wel iets meer belminuten en sms'jes. Het is mogelijk om internet met een limiet van 200MB te nemen voor een meerprijs van 9,50 per maand. De abonnementsvorm waarbij alleen bellen in de bundel valt, zou verwdijnen.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten