'Zonnecellen moeten smartphones zuiniger maken'

© PXimport

'Zonnecellen moeten smartphones zuiniger maken'

Geplaatst: 20 januari 2012 - 12:31

Aangepast: 16 november 2022 - 10:23

Elmar Rekers

Door middel van kleine zonnepanelen onder een OLED-schermpje hopen Britse onderzoekers smartphones energiezuiniger te maken. Veel succes heeft de methode tot op heden echter nog niet.

Door de zonnepanelen onder het schermoppervlak te bouwen kunnen de wetenschappers het ongebruikte licht voor het OLED-schermpje opvangen en weer omzetten in energie. Volgens de wetenschappers bereikt namelijk maar 36 procent van het licht daadwerkelijk het scherm.

Uit verschillende testen met een 3,7-inch display blijkt echter dat het opvangen van al het verspilde licht nog niet bepaald veel energie oplevert. Zo zou er in totaal slechts 5 milliwatt opgewekt kunnen worden middels deze techniek, wat in de praktijk een paar minuten extra gesprekstijd oplevert.

Verbeteren

Hoewel de techniek dus nog lang niet interessant is voor consumentenelektronica, zijn de Britse onderzoekers hoopvol over de toekomst. Door namelijk verder te experimenteren met verschillende opslagsystemen en geleiders zou er nog veel winst te behalen zijn. Vooralsnog zijn smartphones met zonnepanelen nog verre toekomstmuziek.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten