10 Gaming-headsets vergeleken

Door: Stephan Overbeeke | 29 augustus 2018 12:54

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2: De test
  3. Pagina 3: Conclusie

Minstens zo belangrijk als het visuele spektakel van moderne games is de geluidsbeleving. Een goede headset maakt een goede game beter, maar zelfs de best klinkende gaming-headsets vallen af (figuurlijk gesproken dan) als hij niet tot in de late uurtjes comfortabel blijft zitten. Wij vroegen de 10 grootste gaming-headsetleveranciers hun beste model tussen de 99 en 149 euro in te sturen.

We richten ons in deze vergelijkende test specifiek op de prijscategorie 99 tot 149 euro omdat we uit ervaring weten dat we vanaf hier meerdere modellen kunnen vinden die minimale concessies doen op de verschillende fronten die we testen. Het zijn bedragen waarvoor we simpelweg een degelijk product mogen verwachten op gebied van geluid, bouwkwaliteit, comfort en opnamekwaliteit. Dat dat maakt het eenvoudiger om harder te zijn richting fabrikanten die bepaalde onderdelen niet goed genoeg voor elkaar hebben.

Desondanks is oordelen niet altijd eenvoudig, comfort is natuurlijk zeer persoonlijk en ook geluidskwaliteit is niet iets wat je geheel objectief kan beoordelen. Daar komt ook bij kijken dat bepaalde headsets het beter doen in bepaalde genre games, net als dat sommige audiofiele hoofdtelefoons specifiek toegespitst zijn op bepaalde muziekgenres. We raden daarom aan om vooral de individuele stukjes te lezen om te bepalen wat er bij je past en niet enkel naar de totaalscore of score per onderdeel te kijken.

Testprocedure

In de eerste plaats kijken we naar de pasvorm, de flexibiliteit van de constructie en de flexibiliteit van de oorschelpen. We kiezen voor deze test alleen headsets met schelpen die over je oor sluiten, dus meten we de afmetingen van de cups. Daarbij is het belangrijk dat de schelpen flexibel genoeg zijn om de druk rond de oren evenredig te verdelen. Doen de schelpen dat niet, dan zal de headset na enkele uren oncomfortabel aanvoelen. We testen met drie hoofdmaten, een man met XL-hoofd, een vrouw met M-hoofd en een toekomstige gamer met maatje S.

Het tweede hoofdelement is uiteraard de geluidskwaliteit, waarbij we voor gaming-headsets de prestaties in games natuurlijk het zwaarst wegen. Om dit te testen hebben we een gevarieerd spectrum aan games getest met onder andere de sportgames CS:GO en PUBG waarbij positiebepaling en voetstappen cruciaal zijn en de meeslepende games The Witcher en Destiny, waarbij een filmachtige ervaring gewenst is. We hebben met twee gamers getest om zo een beter beeld te kunnen vormen.

We nemen de stelling aan dat gamers ook af en toe naar muziek zullen luisteren met hun gaming-headset, dus een goede muziekweergave, wederom in een breed aantal genres, vinden we een stevige pré. Daarbij letten we specifiek op de basweergave voor (veelal jonge) liefhebbers van een stevige bas, maar geven we ook een score aan de midden- en hoogbalans die bij rustigere muziekstijlen zeker niet onderbelicht mag blijven. We wijzen erop dat veel usb-headsets een software-equaliser hebben zodat je de headset een beetje naar smaak kunt tunen, vergeet echter niet dat dit doorgaans ook kan met een analoge headset en de geluidsdrivers van je computer.

Usb, analoog en consoles

Onze testmodellen bestaan uit usb-headsets, analoge headsets en modellen die beide aansluitingen bieden. Usb-aansluitingen werken in de regel enkel op computers (al zijn er usb-modellen voor consoles), terwijl analoge headsets ook op mobiele devices en consoles gebruikt kunnen worden. De aansluiting heeft ook consequenties voor het geluid: usb-headsets hebben hun eigen ingebouwde audiochip en dac (digital-to-analog converter) en klinken daarmee hetzelfde op verschillende systemen, terwijl analoge headsets afhankelijk zijn van de audiochip en dac van de computer.

De dac vertaalt het digitale signaal naar analoog geluid en heeft dus nogal een effect op het geluid dat aan de gebruiker wordt gepresenteerd. Omdat we ons hier op de headsets richten hebben we getest met een degelijke geluidskaart. Twijfel je aan de audioprestaties van jouw computer, bijvoorbeeld omdat er veel ruis op de lijn zit, dan adviseren we om een usb-headset te overwegen.

En gehoord worden?

Gamen doen veel mensen tegenwoordig niet langer alleen, maar online met vrienden of willekeurige onbekenden. Een goede microfoonprestatie lijkt daarom ook vanzelfsprekend, al hebben de microfoons van mainstream gaming-headsets geen al te beste reputatie. Goed nieuws voor de twijfelaars: gelukkig bleek meer dan de helft een overtuigende prestatie neer te zetten.

Om het in perspectief te zetten: de betere microfoons in deze vergelijking geven een aangenaam geluid voor chats en gamecommunicatie, maar zelfs de best geteste zijn niet echt geschikt voor toepassingen als streaming of voice-overs. Omdat een degelijke microfoon zelf al minimaal 100 euro kost zullen we dat de gaming-headsets dus maar niet kwalijk nemen.

Leer, nepleer, of textiel?

Over echt leer kunnen we kort zijn: echt lederen oorkussentjes vinden we niet in deze prijsklasse. Tussen nepleer en textiel draait het vooral om wat jij belangrijk vindt. Textiel ademt beter en wordt minder warm bij langdurig gebruik, maar neplederen kussens sluiten je beter af van de omgeving. Deze geslotenheid komt in de regel ook de bas ten goede; alle headsets met ++ voor de bas hebben dan ook schelpen van nepleer.

0 Reactie(s) op: 10 Gaming-headsets vergeleken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.