10 Gaming-headsets vergeleken

Door: Stephan Overbeeke | 29 augustus 2018 12:54

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2: De test
 3. Pagina 3: Conclusie

Roccat Khan AIMO

Roccat is niet de bekendste naam op het gebied van game-hardware in Nederland, al genieten hun muizen wel enige populariteit gezien de wat grotere vormgeving van een aantal modellen. Aan de hardware ligt die relatieve onbekendheid overigens niet, want ook de Khan AIMO is een headset die een goede eerste indruk achterliet en deze ook vast wist te houden. De presentatie van het product is keurig, hij verdeelt de druk uitstekend rond de oren. Het geluid is uitstekend in balans, waardoor zowel games als muziek uit alle categorieën opvallend aantrekkelijk klonken. Ook de microfoon bevalt erg goed, de opname is een tikkeltje warmer dan neutraal, maar dat klinkt eerder aangenamer dan slechter. En hoewel we er geen punten voor geven vinden we de ingebouwde verlichting dit model toch erg goed staan. Hoewel we ook dit model ‘goed’ noemen, zijn er wel een paar kanttekeningen die hem van de topscore weerhouden. Het ruisniveau van de microfoon is net wat hoger dan gemiddeld; niet storend, maar wel te merken in een vergelijking. Ook is de pasvorm vooral toegespitst op fysiek gemiddelde hoofden. Op het kleinste hoofd viel hij te laag op de oren, terwijl XL-gebruikers de relatief kleine oorschelpen minder zullen waarderen.

Roccat Khan AIMO

Prijs
€ 119,-
Website
www.roccat.org
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Uitstekend gebalanceerd geluid
 • Aantrekkelijke afwerking
 • Zeer comfortabel voor gemiddeld hoofd
 • Minpunten
 • Kleine oorpads
 • Niet voor kleine hoofden
 • Ruis op microfoon

Corsair VOID Pro Wireless

Het viel ons tegen dat slechts een beperkt aantal fabrikanten een stevige draadloze gaming-headset konden leveren onder de 149 euro. Maar Corsair, die met hun draadloze Void Pro bijna aan de onderkant van de prijsrange viel, was de opgelegde prijsbeperking geen probleem. Draadloos krijg je niet voor niets, dat kost nu eenmaal geld en normaliter betaal je dan ook tientjes meer voor een draadloze variant. Toch houdt de Void Pro zich inhoudelijk uitstekend staande in dit veld, misschien dat de Sennheiser en Teufel net nog wat vetter klinken in games, maar het gat is klein. En hoewel de muziekweergave standaard slechts redelijk is, kun je die met de software naar eigen wens aanpassen om hem prima te laten klinken. Ook de microfoon wint de test niet, maar in tegenstelling tot enkele andere is het verre van storend en kom je er gewoon prima mee voor de dag.

Fysiek behoort de Void Pro zelfs tot de betere, het is een degelijk, keurig afgewerkt model wat ons doet afvragen waarom de prijs eigenlijk zo laag is. Hou er wel rekening mee dat hij vooral voor mensen met een gemiddeld tot zeer groot hoofd interessant is en wel heel lichtjes om de oren valt. Het is niet de beste headset in de geschiedenis, maar als ook maar enige meerwaarde ziet in draadloos dan is dit een ijzersterke deal.

Corsair VOID Pro Wireless

Prijs
€ 104,-
Website
www.corsair.com
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Draadloos
 • Goede balans van zaken
 • IJzersterke prijs-prestatieverhouding
 • Minpunten
 • Losse pasvorm
 • Softwarematige tuning voor goede muziekweergave

HyperX Cloud Alpha

Enkele jaren geleden zette Kingston de markt voor gaming-headsets op hun kop met de HyperX Cloud en Cloud II: uitstekende gebalanceerde headsets voor een goede prijs en zonder noemenswaardige concessies.

Het succes bleek lastig te evenaren, zowel voor de concurrentie als voor HyperX zelf, want het heeft jaren geduurd voordat deze Cloud Alpha dat eindelijk deed. Weliswaar met een wat hogere prijsstelling, maar het is een degelijke, net afgewerkte headset die zowel op het kleinste als het grootste hoofd uitstekend zit, comfortabel aanvoelt en ook nog eens uitstekend gebalanceerd klinkt. Zowel wat muziek als wat games betreft is het een aantrekkelijk dynamische weergave: iets beter kost je al snel vele tientallen euro’s meer. Het geluid heeft nipt onze voorkeur boven de oude Cloud, maar de druk is wat afgenomen wat hem all-round aantrekkelijker maakt. Ook de microfoon is uitstekend, een tikkeltje ruw op de scherpe klanken, maar zonder ruis en de stem is zowel neutraal als zeer helder. We kunnen de HyperX op geen echte fout betrappen, hooguit dat de usb-functionaliteit van de Cloud II er eigenlijk bij had gehoord voor 99 euro. Desondanks is het totaalplaatje het beste in balans. Ongeacht wat je er mee gaat doen, deze HyperX kun je blindelings uit het schap trekken.

HyperX Cloud Alpha

Prijs
€ 99,-
Website
www.hyperxgaming.com
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Uitstekend geluid
 • Zeer comfortabel
 • Uitstekende microfoon
 • Minpunten
 • Geen usb-dongle

Sennheiser GSP 350

Als Sennheiser aan een test meedoet dan weet je van tevoren al dat twee elementen uitstekend zijn: het geluid en de microfoon. Jaren terug toen menig gaming-headset een dramatische microfoon had sprong Sennheiser er op dat vlak met kop en schouders bovenuit. Het lastige voor Sennheiseris dat de concurrentie tegenwoordig ook meedoet op dat vlak. Wat geluid betreft behoort deze GSP 350 tot de beste. Het geluid is goed in balans met een aantrekkelijk laag tot hoog, waarbij we de ietwat aangezette bas toch wel gepast vinden. De uitstekende pasvorm helpt de beoordeling ook zeker een handje, daar kunnen we ook enkel positief over zijn.

We zien voor een overwinning echter een aantal iets te significante minpunten. Zo is de geheel plastic constructie weinig indrukwekkend. We vrezen geen moment aan de duurzaamheid, maar hij oogt en voelt ronduit goedkoop aan. Ook waarderen we de aanwezige usb-optie, maar we zien liever een vrij instelbare equaliser dan een beperkt aantal profielen. Het feit dat je het analoge adapterkabeltje voor gebruik op consoles en mobiele devices los moet bestellen vinden we ook lastig te accepteren gezien de prijsstelling. Maar als de genoemde minpunten voor jou minder belangrijk zijn dan de prima kwaliteit van geluid, pasvorm en microfoon dan is aanschaf wel degelijk te overwegen.

Sennheiser GSP 350

Prijs
€ 129,-
Website
www.sennheiser.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Uitstekend geluid
 • Uitstekende pasvorm
 • Zeer goede microfoon
 • Minpunten
 • Plastic oogt en voelt goedkoop
 • Softwarefunctionaliteit beperkt
 • Analoge adapter niet meegeleverd

Conclusie

We zien in dit hogere prijssegment een aantal uitstekende opties. Goed nieuws voor de consument, maar slecht nieuws voor fabrikanten die op een enkel vlak merkbaar punten laten liggen. Zo zijn er op zich keurige modellen als de ASUS ROG Strix Fusion 300 die toch onderaan de scorelijst bungelen vanwege een teleurstellende microfoon. En hoewel de Teufel Cage en de Razer Thresher TE goede headsets zijn, zitten hun hoge prijsstellingen goede eindscores in de weg. Ook Teufel’s an sich leuke idee van de omkeerbare microfoon pakt in de praktijk niet overtuigend uit.

Richting de top wordt het spannend, want headsets als de Sennheiser GSP 350, Roccat Khan Aimo, Steelseries Arctis 5 en Logitech G Pro zijn gewoon zeer goed en voor zover ze steken laten vallen zijn die beperkt. De Sennheiser is wel erg plastic, de Roccat is eigenlijk net wat te duur en de Steelseries heeft te sterke concurrentie op het gebied van geluidsweergave in games. De Logitech gooit het vooral over de niche-boeg met geluid toegespitst op e-sports en een topmicrofoon ten koste van wat luxe. Voor de doelgroep aantrekkelijk, maar als algemeen advies iets te gedurfd. Als je echter één van die vier modellen voor ogen hebt en vooral bevestiging zoekt of ze wel goed zijn: ja, dat zijn ze wel zeker.

Na lang wikken en wegen komen we bij twee awards. De HyperX Cloud Alpha laat de minste steken vallen en scoort op gebied van pasvorm, comfort, geluid en microfoon niets minder dan uitstekend en is daarmee de eenvoudigste om aan alle soorten gamers aan te raden. De Corsair Void Pro Wireless kent eveneens goed geluid, een degelijke microfoon, degelijke fysieke indrukken is en daarbij ook nog eens draadloos voor een bedraad prijsje, zij het vooral voor gamers met een ietwat groter hoofd.

0 Reactie(s) op: 10 Gaming-headsets vergeleken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.