De 10 grootste tech-blunders van 2018

© PXimport

De 10 grootste tech-blunders van 2018

Geplaatst: 27 december 2018 - 04:37

Aangepast: 14 december 2022 - 13:34

Justin Doornekamp

Technologie is continu aan verandering onderhevig en elektronicafabrikanten moeten flinke stappen zetten om de concurrentie voor te blijven. En dat levert af en toe producten op die te snel zijn uitgebracht en niet goed functioneren of technologieën die volledig nutteloos zijn. Wij zetten de grootste tech-blunders van 2018 op een rijtje.

1. Airpower

Vol trots werd de AirPower tijdens de september-keynote in 2017 getoond, maar sindsdien bleef het stil rond de draadloze oplaadmat van Apple. In september van dit jaar stelden twee bronnen tegenover Apple Toolbox dat Apple de lancering van de AirPower zou hebben geannuleerd en dat de oplaadmat in de nabije toekomst ook niet meer zal verschijnen. Er zouden veel problemen zijn bij de ontwikkeling van de draadloze oplaadmat. Zo zou de AirPower te heet worden tijdens het opladen, waardoor de laadsnelheid omlaaggaat en geplaatste apparaten oververhit raken. Dit heeft weer tot gevolg dat bijvoorbeeld je iPhone sneller slijt en de accu ervan eerder kapotgaat. Het blijft speculeren of de AirPower er wel of niet gaat komen.

 

© PXimport

2. Uploadfilter

Brussel stemde dit jaar voor een nieuwe wet, waarin techbedrijven ervoor moeten zorgen dat er geen materiaal naar hun netwerken wordt geüpload waarop auteursrechten rusten. Het idee is leuk, maar de kritiek is niet te overzien. Tegenstanders vrezen dat dit een uploadfilter in de hand werkt, waarbij internetbedrijven het materiaal gaan inspecteren voordat zij het online plaatsen. Volgens YouTube is het onmogelijk om te voldoen aan de strengere wetgeving. Hoe kan een filter bepalen wat in het auteursrecht wel en niet is toegestaan? Critici verwachten dat platformen als YouTube en Facebook allerlei content gaan filteren, terwijl rechthebbenden er niet of nauwelijks meer inkomsten van zullen krijgen. En daarmee schiet de wet juist haar doel voorbij.

3. Herfstupdate van Windows 10

De lancering van de herfstupdate van Windows 10 verliep niet bepaald zonder problemen. Microsoft besloot zelfs de uitrol even stil te zetten, om de software nog enkele malen flink te testen op mogelijke issues. Er verschenen berichten dat gebruikers gigabytes aan bestanden verloren en ook het Blauwe Scherm des doods zorgde voor ergernis. Inmiddels heeft Microsoft een groot deel van de issues opgelost.

 

© PXimport

4. Google Pixel 3

Met de Pixel 3 sloeg Google volgens velen de plank mis. De smartphone had te kampen met veel bugs en stabiliteitsproblemen, terwijl het hoge prijskaartje ook niet werd gewaardeerd. Temeer omdat Google zelf wel krenterig is geweest, onder meer in de keuze voor het beperkte RAM-geheugen van 4GB. Dit is vermoedelijk ook de reden dat het toestel zo stroef loopt. Hoewel Google er alles aan doet om de problemen met het toestel op te lossen, lijkt een ondergang van de Pixel 3 bijna onvermijdelijk. Consumenten hebben immers genoeg alternatieven voorhanden, die goedkoper zijn en ook nog eens betere functionaliteiten bieden.

5. Google+

Het sociale netwerk Google+ kwam nooit echt van de grond en sinds de lancering van het platform in juni 2011 wist Google nauwelijks gebruikers weg te snoepen bij Facebook of Twitter. Echt pijnlijk werd het toen de gegevens van maximaal 500.000 Google+ gebruikers op straat kwamen te liggen en gekaapt konden worden. Het datalek bleek voor Google een goed moment om de stekker uit Google+ te trekken.

Google trok de stekker uit zijn social media-platform.

© PXimport

6. Apple HomePod

Apple is dit jaar de concurrentie aangegaan met slimme speakers van Amazon en Google, maar de HomePod maakt de verwachtingen niet waar. In feite doet de slimme speaker van Apple niet meer dan het draadloos afspelen van muziek uit je iTunes-bibliotheek. De andere opties zijn zeer beperkt en verantwoorden zeker niet het prijskaartje van 349 euro. Tot dusver bleef een release in Nederland ook uit, terwijl de HomePod bijvoorbeeld wel in Duitsland en Frankrijk verscheen.

 

© PXimport

7. Spectacles van Snap

2018 is ook het jaar waarin Snap aan een dood paard bleef trekken door een nieuwe versie van de Spectacles uit te brengen. Een opmerkelijke keuze, omdat de eerste generatie van de foto- en videobril al een gigantische flop werd. Er werden slechts 220.000 brillen verkocht en de helft van de kopers bleek de bril al snel niet meer te gebruiken. Snap schreef door de tegenvallende verkoopcijfers maar liefst 40 miljoen dollar af. Toch kwam er dit jaar een duurdere versie van de Spectacles, maar ook deze kon op weinig bijval rekenen. De productie werd flink teruggeschroefd, omdat de vraag naar de nieuwe bril achterbleef op de verwachtingen. Mogelijk staat Snap volgend jaar weer in dit lijstje: volgens geruchten komt er een derde generatie van de slimme bril, die ook nog eens twee keer zo duur wordt als het origineel.

Snap leed flinke verliezen door de Spectacles, maar toch wil het bedrijf een nieuwe versie van de bril uitbrengen.

© PXimport

8. Beursgang Xiaomi

De op vier na grootste smartphonefabrikant Xiaomi ging in juli van dit jaar naar de beurs in Hong Kong, maar de beursgang werd een flinke flop. Het bedrijf hoopte genoeg geld op te halen om tot een beurswaardering te komen van 100 miljard dollar, maar beleggers bleken niet erg enthousiast. Uiteindelijk haalde Xiaomi 4,7 miljard dollar op, waardoor de waardering van de smartphonefabrikant uitkwam op slechts 54 miljard dollar. Volgens analisten doet het huidige handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten het bedrijf niet goed en is het aandeel gewoonweg te duur.

9. Cambridge Analytica

In april van dit jaar kwam naar buiten dat de gegevens van Facebook-gebruikers zijn misbruikt voor politieke campagnes. Klokkenluider Christopher Wylie informeerde The Guardian hoe data-analysebedrijf Cambridge Analytica in het bezit kwam van gegevens van 50 miljoen Facebook-gebruikers, onder wie 90.000 Nederlanders. Het bedrijf verzamelde persoonlijke data van Facebook-gebruikers, zo hadden ze toegang tot iemands naam en woonplaats, maar ook tot foto's, likes en vriendenlijsten van de getroffen gebruikers.

10. Apple's prijzencircus

Apple's hebberigheid is in 2018 veelvuldig in het nieuws gekomen. Van het vertragen van iPhones tot het onmogelijk maken van reparaties. Maar het opvallendst zijn nog de stijgende prijzen. Voor de boekhouders van Apple gunstig: de dalende verkoop wordt gecompenseerd en de beurswaarde breekt records. Voor Apple-gebruikers is het allemaal minder gunstig. De beste iPhone (de iPhone XS Max) kost 1249 euro. Dat is tweemaal zo duur als de beste iPhone van een paar jaar terug. Deze stijgende prijzen gelden voor alle Apple-producten, zo is bijvoorbeeld ook de Macbook Air vernieuwd en duurder geworden. De goedkoopste laptop van Apple is nu verkrijgbaar vanaf 1349 euro, dat is inclusief Apple's beruchte Butterfly-toetsenbord en T2-chip, die in het kader van 'veiligheid' je Macbook onrepareerbaar maakt voor iedereen, behalve Apple-medewerkers.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten