10 tips om je perfecte muis en toetsenbord te vinden

Door: Edmond Varwijk | 06 oktober 2015 14:07

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Door smartphone en tablet lijkt de rol van muis en toetsenbord uitgespeeld, maar schijn bedriegt. Om een pc te bedienen zijn ze nog altijd onmisbaar en zelf gebruikers van smartphones en vooral tablets grijpen steeds vaker naar deze vertrouwde middelen.

Tip 01: Niet achterhaald

De markt voor muizen en toetsenborden is al jaren behoorlijk saai. De meeste winkels liggen vol met weinig verrassende spullen van slechts een handjevol bekende merken die vooral op de prijs met elkaar concurreren. De behoefte aan een goede muis of een goed toetsenbord is bij pc-kopers niet minder geworden en ook gebruikers van smartphones en tablets grijpen steeds vaker naar deze middelen om echt productief te zijn. De armoede in de winkels maakt wel dat je meer voorbereiding moet stoppen in het kiezen en kopen van jouw ideale muis en toetsenbord. Lees ook: De 11 beste toetsenborden voor je iPad.

Tip 01 De aanschaf van jouw ideale muis of toetsenbord is er niet makkelijker op geworden.

Tip 02: Snoer of snoerloos

Wel of geen snoer, dat is de hamvraag. Hoewel een snoer ouderwets lijkt heeft het zeker ook voordelen. Gamers willen een muis en toetsenbord met snoer omdat die sneller en nauwkeuriger zijn dan een draadloze variant. Een snoer zorgt ook voor voeding waardoor je de muis en toetsenbord nooit hoeft op te laden of te voorzien van nieuwe batterijen. De nieuwste draadloze apparaten zijn wel veel energiezuiniger, zo zeer zelfs dat bijvoorbeeld de Logitech Wireless Illuminated Keyboard K810 voorzien is van achtergrondverlichting en ook snoerloos is. Maar het verschil met een draad blijft.

Gebruik je het toetsenbord niet bij de pc, maar in combinatie met een tablet, dan is snoerloos de enige optie. Hetzelfde geldt wanneer je muis en toetsenbord vooral in de woonkamer gebruikt, bijvoorbeeld om de mediaspeler te bedienen. Lang waren draadloze apparaten duurder dan versies met een snoer, maar dat is nauwelijks nog het geval. Bij de keuze tussen snoer of snoerloos heb je dus meer vrijheid dan ooit, tenzij je een gamer bent.

Tip 02 De Roccat Apuri is eigenlijk voor gamers (maar kan door iedereen gebruikt worden): het voorkomt dat de treklast van het snoer hindert bij het computeren.

Tip 03: Bluetooth of RF

Bij draadloos heb je de keuze tussen bluetooth en RF (Radio Frequency). RF had lang de voorkeur omdat het minder last had van vertraging dan bluetooth, maar met de komst van bluetooth 2.0 is dit verschil verleden tijd. Bluetooth heeft als voordeel dat tablets en notebooks het vaak standaard ondersteunen.

Je hebt dan geen usb-adapter nodig en hoeft geen driver te installeren, wat op een tablet en smartphone niet mogelijk is. Wil je een breed inzetbaar apparaat, kies dan voor bluetooth. Is het echt bedoeld voor de pc, dan is RF een even goede keuze. Logitech heeft een Unifying-adapter waarmee je tot maximaal zes Logitech-muizen, -toetsenborden en andere apparaten via één usb-adapter kunt aansluiten. Dit is vooral handig als er maar weinig usb-poorten vrij zijn.

Tip 03 Met de Unifying-adapter van Logitech kun je tot zes randapparaten tegelijk via deze ene adapter aansluiten.

Muisalternatief: trackball

Een alternatief voor de muis is de trackball. Een trackball is een behuizing met daarin een kogel die kan ronddraaien. De behuizing ligt stil op tafel en door de kogel te draaien, stuur je de muis. Doordat dat trackball zelf niet verplaatst is minder ruimte nodig en ontlast je de arm. Alleen de vingers bewegen. Laat je de kogel los, dan staat de muis direct stil. Trackballs zijn hierdoor populair bij technisch tekenaars die er heel precies mee kunnen werken. Het aanbod is de laatste jaren verminderd, Logitech heeft nog enkele trackballs in zijn aanbod.

Tip 04: Meer knoppen

Een standaardmuis heeft twee knoppen en één scrollwiel. Dat is genoeg voor klikken, dubbelkikken, rechtsklikken en bladeren door grote documenten en webpagina's. Twee extra knoppen om vlot naar de volgende of vorige pagina te gaan in de browser is echter zo handig dat je die niet wilt missen. Hiermee komt het minimaal vereiste aantal knoppen op vier met één scrollwiel. Meer mag, minder liever niet. Let behalve op het aantal vooral ook op waar de knoppen en het scrollwiel geplaatst zijn. Haal de muis liefst uit de verpakking en neem hem in de hand, bij voorkeur in een zithouding. Zijn alle knoppen dan wel even goed bereikbaar? Ook de grootte van je hand speelt een rol. Kortom, testen voor je koopt!

Tip 04 De nieuwe Logitech MX Master heeft 7 knoppen en twee scrollwielen.

Tip 05: Slim scrollwiel

Door aan het scrollwiel te draaien blader je omhoog of omlaag binnen een document of webpagina. Bij de meeste muizen bladert het scrollwiel op één snelheid. Die snelheid kun je instellen, maar het blijft één snelheid. Sommige muizen kunnen wisselen tussen scrollen met een klik waarbij het wiel meteen stopt als je niet draait, en vrij scrollen. Bij vrij scrollen kun je het wiel een flinke draai geven waarna het op hoge snelheid blijft doorscrollen tot jij het afremt. Dit is erg handig in grote documenten. Wisselen tussen scrollen met een klik en vrij scrollen doe je veelal via een kleine knop net achter het scrollwiel. Niet de handigste plek en daarom dat Logitech in zijn MX Master-muis het wisselen automatisch laat gebeuren. Scrol je sneller dan een zelf in te stellen snelheid, dan schakelt de muis automatisch over van stapsgewijs scrollen met klik naar vrij scrollen. Daalt de snelheid, dan schakelt de muis weer terug.

Tip 05 De werking van het scrollwiel kun je in de driversoftware regelen.

4 Reactie(s) op: 10 tips om je perfecte muis en toetsenbord te vinden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 6 oktober 2015 16:49 Anoniem
  ik heb de corsair 65rgb gaming en ik ben er ook blij mee
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 oktober 2015 09:49 Anoniem
  Touch screens zijn een kunstmatig gecreeerde hype. Als je nauwkeurigheid en snelheid nodig hebt - niet alleen bij gamen, maar ook bij 2D en 3D ontwerpen - heb je weinig tot niets aan touch screens die vies worden, naast het feit dat een muis of tekentablet veel meer functies kan aansturen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 oktober 2015 14:30 Anoniem
  Zeer interessant! Maar is er een mogelijkheid om het geheel in één keer af te drukken indien ik dat zou wensen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 oktober 2015 19:26 Anoniem
  Volgens mij vergeten we de helft.
  Voor een muis heb je drie soorten grepen. Claw, palm en vingertip (hybride). Als je de verkeerde muis koopt bij je "greep" is dit erg lastig en zal je de muis als onprettig beschouwen. Doe goed research!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.