10 tips om je perfecte muis en toetsenbord te vinden

Door: Edmond Varwijk | 06 oktober 2015 14:07

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Tip 06: Touchmuis

De voorspelling dat aanraakbediening of touch na de tablet ook de pc-besturing zou overnemen is niet uitgekomen. Met de vingers blijkt toch vooral handig bij apparaten die je in de handen hebt. Helemaal aan de pc voorbij gegaan is de touchrevolutie echter niet. Op de Microsoft Touch Mouse zijn de knoppen en het scrollwiel vervangen door een groot aanraakgevoelig oppervlak waarop je ook met meerdere vingers tegelijk bewegingen kunt uitvoeren om nog speciale functies op te roepen.

Touchtechniek is daarnaast ook erg handig om heel dunne muizen te maken, ideaal voor mobiel gebruik. De Logitech Ultrathin Touch Mouse is bijvoorbeeld maar 0,6 centimeter hoog. Niet iedereen zal zo'n lage muis echter prettig vinden. Microsoft bedacht daarom de Arc Touch Mouse, een platte muis die je kunt knikken en die daardoor toch lekker in de hand ligt. Het scrollwiel op de muis is vervangen door een touch-deel dat trilt, zodat het voelt alsof je een echt scrollwiel gebruikt.

Tip 06 Aanraakbediening helpt muizen voor mobiel gebruik heel dun en licht te maken.

Ergonomie

Comfort is één van de factoren in het ontwerp van een muis of toetsenbord en helaas niet altijd de belangrijkste. Veel toetsenborden zijn daardoor helemaal recht, terwijl wanneer je de beide handen voor je op tafel legt, deze nooit recht naast elkaar staan. Een krom toetsenbord met een lichte welving past dan veel beter. Je kunt bij de keuze van toetsenbord en muis kiezen voor een meer ergonomisch ontwerp, dat wil zeggen gericht op comfort en langdurig gezond gebruik.

Vaak kom je dan bij minder bekende merken en modellen uit zoals de verticale muis van Minicute of Evoluent of een knikbaar toetsenbord van Goldtouch. De bekendere merken hebben ook wel ergonomische toetsenborden en muizen in hun aanbod, maar steeds minder. Positieve uitzondering is Microsoft dat enkele gebogen toetsenborden heeft en met de Sculpt Ergonomic Desktop een ook nog eens heel mooie set levert met een gebogen toetsenbord met welving en een muis die je als een honkbal vastpakt.

Tip 07: Muis voor gamers

Met elke muis kun je een computerspel spelen, maar echt gamen doe je het best met een gamingmuis. Een gamingmuis heeft een snoer voor communicatie zonder vertraging en extra knoppen voor extra functies. Net als op het toetsenbord met de Ctrl- en Alt-toets kun je bij een gamingmuis vaak ook combinaties van knoppen gebruiken voor nog meer functionaliteit.

Dit vergt wel enige oefening, maar levert uiteindelijk veel gamewinst op. Gamingmuizen zijn ook gevoeliger dan kantoormuizen. Komt de optische sensor van een gewone kantoormuis vaak maar tot 1.500 dpi, de Logitech G402 Hyperion Fury game-muis haalt moeiteloos 4.000 dpi, en de Logitech G502 Proteus Core en de Roccat Nyth maar liefst 12.000 dpi. Het aantal dpi's is overigens niet alleszeggend, zo combineert de Logitech G402 een 4.000dpi-sensor met een versnellingsmeter en gyroscoop en is daardoor toch uitermate gevoelig. Bij een gamingmuis is de driversoftware erg belangrijk om alle extra's in te stellen en liefst in aparte profielen per spel te bewaren. Bekende merken gamingmuizen zijn Roccat, Razer, ASUS ROG, CM en ook Logitech.

Tip 07 De Roccat Nyth is dé gamemuis van het moment, die volop de strijd met de Razer DeathAdder en Logitech Proteus Core aangaat.

Muismat

Met de overgang naar de muis met een optische sensor, is de muismat in ongebruik geraakt. Helemaal terecht is dat niet, want maar een deel van de muizen beschikt over een optische sensor, zoals de Darkfield-sensor van Logitech of de BlueTrack van Microsoft, die zelfs op gladde en spiegelende oppervlaktes een goed resultaat opleveren. Toch hebben muizen nog steeds baat bij een muismat, het geeft bijvoorbeeld meer precisie. Gamers weten dit maar al te goed, zij gebruiken een muismat!

Er zijn harde en zachte muismatten, van plastic, aluminium, glas of (zoals deze Roccat Taito) textiel op een zachte foam voor veel comfort.

Tip 08: Toetsenbord

Ook bij de toetsenborden zijn er grote verschillen. Het begint bij de keuze tussen snoer of draadloos, dat vooral afhangt van het soort gebruik en de plek. Er zijn steeds meer snoerloze producten, al heeft dit bij een normale pc-setup weinig voordeel. Gamers willen meestal weer alleen met snoer. Let op het aantal toetsen, de indeling, de grootte van de toetsen en de ruimte ertussen.

Veel toetsenborden zijn erg vol, wat meer typfouten oplevert. Of bepaalde functietoetsen zijn ineens maar half zo groot als de lettertoetsen. Hebben de functietoetsen één of twee functies, hoe wissel je daartussen en kun je zelf bepalen welke van de twee de standaardfunctie is? Bij gebruik in donkere omgevingen is achtergrondverlichting handig.

Tip 08 Het Microsoft Wireless Keyboard 2000: goede polssteun en lichte toetsaanslag, helaas ook krap en met halve toetsen aan de bovenkant.

Tip 09: Gamingtoetsenbord

Een gamer kiest niet alleen zijn muis heel bewust, maar ook zijn toetsenbord. Een gamingtoetsenbord heeft vaak achtergrondverlichting en heel veel extra knoppen waar je in de driversoftware zelf een functie aan kunt koppelen. De belangrijkste keuze bij een gamingtoetsenbord is die tussen een mechanisch of niet-mechanisch toetsenbord. En als je kiest voor mechanisch, welke type switches je dan wilt. Mechanische toetsenborden zijn bij gamers populair vanwege de betere respons en doordat de toetsen eerder contact maken.

De respons, wel of geen klik en hoeveel klik, verschilt per type switch onder de toetsen. De bekendste zijn de Cherry MX-switches Brown, Blue, Black en Red, maar bijvoorbeeld Razer heeft eigen Green-switches. Heb je geen voorkeur voor een mechanisch toetsenbord, probeer dan of je uit de voeten kunt met een gewoon toetsenbord op basis van een membraam. Daarbij ligt er een rubber matje onder de toetsen die de aanslag registreert. Dit is voordeliger en minder belastend doordat je de vingers minder nadrukkelijk hoeft op te tillen. Topkeuzes in mechanische toetsenborden zijn de Corsair Vengance K70, de Razer BlackWidow en de Roccat Ryos. Goedkoop zijn ze echter niet.

Tip 09 Het Corsair Gaming K70 gamingtoetsenbord is verkrijgbaar met verschillende Cherry MX-switches die elk een andere mechanische feedback geven.

Tip 10: Tablettoetsenbord

In een paar jaar tijd heeft de tablet zich ontwikkeld tot een product dat we de hele dag meenemen en gebruiken. Een tablet heeft natuurlijk geen toetsenbord en maar weinig mensen typen op een beeldscherm net zo snel en foutloos als op een echt toetsenbord. Er is dan ook een flink aanbod aan toetsenborden voor tablets. De verbinding is altijd draadloos via bluetooth, maar verder zijn er allerlei verschillen.

De Logitech Keys-To-Go is ongekend dun, heeft toch een fijne aanslag, maar blijft helemaal los van de tablet. Het Microsoft Universal Mobile Keyboard is iets dikker en zwaarder, en opengeklapt zet je je tablet of smartphone er rechtop in. Vooral populair is het type toetsenbord dat direct ook als hoes gebruikt kan worden om de tablet te beschermen, zoals een Logitech Protective Case of Protective Shell. Kies wel het model specifiek voor jouw tablet zodat de hoes echt past. Check sowieso bij elk toetsenbord of het werkt met het soort tablet dat je hebt: Apple, Android of Windows.

Tip 10 Een Logitech Type S of Type+ is een standaard, beschermhoes en toetsenbord in één.

Kooptips

Weet je nog niet welke muis of toetsenbord het beste past bij je wensen? Aan de hand van drie kooptips helpen we je een eindje op weg.

Logitech MX Master

Straatprijs: € 89,-

Op zoek naar topmuis met alles erop en eraan? De Logitech MX Master Wireless Mouse combineert een prima vormgeving met een intelligent scrollwiel en een tweede wiel voor horizontaal scrollen. De muis werkt dankzij de optische Darkfield-techniek op elk oppervlak. De muis kan gekoppeld worden aan maximaal drie apparaten en hiertussen eenvoudig wisselen. Eén muis dus voor pc, notebook én tablet of smartphone. Een accuduur van veertig dagen en oplaadtijd van vier minuten voor een hele dag gebruik. De enige beperking is 'slechts' 1600 dpi, dus niet geschikt voor gamers.

Sculpt Ergonomic Desktop

Straatprijs: € 84,90

Last van je polsen na een dag achter de pc of wil je dat juist voorkomen? Investeer dan eens in een ergonomische muis of desktop. Veel ergonomische muizen en toetsenborden zien er duidelijk minder mooi uit, de Sculpt Ergonomic Desktop van Microsoft juist niet. Het toetsenbord heeft een lichte kromming en welving, de handen liggen er heel comfortabel op. De bijbehorende muis werkt op elk oppervlak en is zo vormgegeven dat je deze met een natuurlijke houding vastpakt.

Microsoft Universal Folding Keyboard

Straatprijs: € 99,90

Mobiel werken met een tablet of smartphone en toch een echt toetsenbord? We hebben de Microsoft Universal Folding Keyboard nog niet getest, maar het belooft veel. Compatibel met Apple, Android én Windows, dun, lichtgewicht en opklapbaar en daardoor makkelijk mee te nemen. Je kunt het toetsenbord koppelen aan twee mobiele apparaten en eenvoudig tussen beide wisselen.

4 Reactie(s) op: 10 tips om je perfecte muis en toetsenbord te vinden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 6 oktober 2015 16:49 Anoniem
  ik heb de corsair 65rgb gaming en ik ben er ook blij mee
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 oktober 2015 09:49 Anoniem
  Touch screens zijn een kunstmatig gecreeerde hype. Als je nauwkeurigheid en snelheid nodig hebt - niet alleen bij gamen, maar ook bij 2D en 3D ontwerpen - heb je weinig tot niets aan touch screens die vies worden, naast het feit dat een muis of tekentablet veel meer functies kan aansturen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 oktober 2015 14:30 Anoniem
  Zeer interessant! Maar is er een mogelijkheid om het geheel in één keer af te drukken indien ik dat zou wensen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 oktober 2015 19:26 Anoniem
  Volgens mij vergeten we de helft.
  Voor een muis heb je drie soorten grepen. Claw, palm en vingertip (hybride). Als je de verkeerde muis koopt bij je "greep" is dit erg lastig en zal je de muis als onprettig beschouwen. Doe goed research!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.