10 tips voor een maximale beveiliging

Door: Edmond Varwijk | 20 februari 2012 16:00

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

5. Standaard account degraderen tot standaardgebruiker

U bent nu ingelogd met het nieuwe admin-account. Start opnieuw het Configuratiescherm / Gebruikersaccounts en Ouderlijk toezicht / Gebruikersaccounts. Beide accounts zijn vermeld, uw standaardaccount en het account met de toevoeging Admin. De eerste gaat u voortaan gebruiken, maar om het gebruik veiliger te maken past u de rechten van dat account aan. Klik in het venster Gebruikersaccounts op Een ander account beheren. Klik op het account dat u standaard gaat gebruiken (die zonder de Admin-toevoeging) en kies daarna Het accounttype wijzigen. Selecteer Standaardgebruiker en bevestig met Accounttype wijzigen. Klik op Accounts beheren en zie dat er nog altijd twee accounts zijn, maar dat uw originele account nu een standaardgebruiker is.

Door voortaan als standaardgebruiker te computeren, voorkomt u ongewenste wijzigingen op de computer tijdens het normale gebruik van de pc.

Werken zonder administratorrechten

Windows-gebruikers werken, zeker als het om een privécomputer gaat, veelal als administrator op de computer. Administrators beheren de computer, zij kunnen er alles aan wijzigen. Maar ook software die zij opstarten kan alles aan de computer veranderen, want alle programma's die door een administrator worden gestart, krijgen dezelfde rechten als de administrator. Het is daarom veiliger om tijdens normaal computergebruik zonder de rechten van administrator te werken. Daar merkt u in gebruik weinig van en het voorkomt dat u de gegevens op de computer in gevaar brengt, of dat software die u gebruikt dat doet. En hebt u toch een keer administratorrechten nodig dan kunt u inloggen met het Admin-account. Wanneer u bijvoorbeeld in installatieprogramma start, zal Windows in een pop-up om het wachtwoord van dat account vragen. Het veroorzaakt dus iets meer bewustzijn rondom het wijzigen van instellingen op de computer.

Moet u toch een wijziging doorvoeren waarvoor extra rechten nodig zijn, dan zal Windows om het wachtwoord van een administratoraccount vragen.

6. Wachtwoorden bewaren

Log in met het standaardgebruikersaccount. Omdat u nu met meerdere accounts werkt, is het belangrijk de wachtwoorden en accounts goed te bewaren. Daarvoor is het programma Keepass ideaal. Installeer het met standaardopties en kies dan voor File / New. Typ -wachtwoordenbestand en bevestig met Opslaan. Nu vraagt Keepass om een master-wachtwoord. Dat is het wachtwoord waarmee u de wachtwoorddatabase voortaan opent. Formuleer een wachtwoord met hoofd- en kleine letters, leestekens en cijfers tot de Estimated Quality in het groen reikt, klik dan op OK. Uw eigen beveiligde databasebestand is nu gemaakt en geopend. Verwijder de twee voorbeelden via rechtsklik / Delete entry. Selecteer dan in de linkerkantlijn de groep Windows en klik daarna met de rechtermuisknop in het rechterscherm en kies Add Entry. Voeg hier de naam van het administratoraccount in en daarna bij Password het wachtwoord. Wilt u het echt zien bij het invoeren, klik dan op de drie punten rechts, anders blijft het verborgen. Herhaal dit voor alle wachtwoorden en accounts, klik uiteindelijk op OK en bewaar de KeePass-database via File / Save. Sluit KeePass af.

Bewaar alle belangrijke en onbelangrijke wachtwoorden van uw accounts voortaan in KeePass.

7. TrueCrypt installeren

Met encryptie of versleuteling maakt u alle gegevens op de harde schijf onleesbaar voor iedereen die niet over het vereiste wachtwoord beschikt. Zo voorkomt u dat bij verlies of diefstal van de notebook, de bestanden op uw harde schijf zomaar door anderen kunnen worden bekeken. Een mailtje aan uw partner blijft dan ongezien, net als de vakantiefoto's van de afgelopen zomer. Om de harde schijf te versleutelen gebruiken we het programma TrueCrypt. Download de laatste versie via TrueCrypt en bewaar het op de eigen harde schijf. Klik dan op Uitvoeren en bevestig met het wachtwoord van het administratoraccount dat u software mag installeren. Zet een vinkje bij I accept the license terms en doorloop daarna de installatie met alle standaardopties. Na de installatie staat het TrueCrypt-pictogram op uw bureaublad.

Met TrueCrypt kunt u uw schijf versleutelen zodat uw gegevens bij diefstal niet op straat komen te liggen.

1 Reactie(s) op: 10 tips voor een maximale beveiliging

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 januari 2016 14:53 Anoniem
  ik ben gay
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.