10 tips voor een maximale beveiliging

Door: Edmond Varwijk | 20 februari 2012 16:00

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

8. De harde schijf versleutelen

Nu TrueCrypt is geïnstalleerd, kunt u de harde schijf versleutelen. Start TrueCrypt en kies System / Encrypt System Partition/Drive. Laat de keuze op Normal staan en bevestig met Next. Bij Area to encrypt selecteert u Encrypt the whole drive en nadat u het administratorwachtwoord hebt getypt, kiest u in het volgende scherm voor Yes en geeft u opnieuw het wachtwoord op. Selecteer in het volgende scherm of er één of meerdere besturingssystemen op de pc staan, in het geval van deze basiscursus is het alleen de 64bit-versie van Windows 7, en kiezen we dus voor Single-boot. Nu komen er wat vensters waarin u de versleuteling regelt, zoals het algoritme en het wachtwoord. AES is een prima algoritme en RIPEMD-160 een prima Hash Algorithm. Nu moet u een wachtwoord opgeven. Met dat wachtwoord 'opent' u straks de harde schijf, telkens wanneer de computer wordt opgestart. Het is dus belangrijk een wachtwoord te kiezen dat u kunt onthouden, maar dat toch lang en complex genoeg is om veilig te zijn. Typ twee keer dat wachtwoord en bevestig via Next. Daarna heeft TrueCrypt een willekeurige hoeveelheid gegevens nodig, die u zelf kunt bepalen. Doe dat en klik dan tweemaal op Next. TrueCrypt is nu klaar om de harde schijf te versleutelen, maar doet dat pas nadat u een opstartschijf (Rescue Disk) hebt gemaakt, waarmee u de computer kunt opstarten en u de versleuteling ongedaan maakt. TrueCrypt plaatst het iso-bestand ervan in de map Documenten en zal ook direct een cd/dvd voor u branden. Wanneer u de gebrande cd/dvd plaatst en klikt op Next, zal TrueCrypt verifiëren dat u ook echt die hersteldisk hebt gemaakt.

Versleutel de hele disk zodat ook eventuele datapartities automatisch meegenomen worden.

Is de Rescue Disc geverifieerd, dan haalt u deze uit de pc. Bewaar deze cd of dvd goed! Het is uw enige herstelmogelijkheid wanneer u het wachtwoord vergeet. Vervolg met enkele malen Next en uiteindelijk Test. TrueCrypt start nu de pc op alsof die al versleuteld is. Dit betekent dat u het wachtwoord moet intypen en Windows pas daarna wordt geladen. Gaat dat goed, dan komt TrueCrypt met het laatste venster. Het meldt dat alle testen goed zijn gegaan en het versleutelen nu echt kan beginnen. Bevestig via een klik op Encrypt. Het versleutelen begint. TrueCrypt geeft een schatting hoeveel tijd (uren) dat zal duren. Wilt u het zo snel mogelijk afronden, gebruik de pc dan zo min mogelijk en schakel ook tijdelijk het Energiebeheer uit. Dat kan via Start / Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Energiebeheer / Gebalanceerd / De schema-instellingen wijzigen. Zet bij Netstroom / De computer in slaapstand zetten na even Nooit neer. Later kunt u dit weer terugzetten naar de originele instelling.

Als alle informatie is verzameld en de tests geslaagd zijn, gaat het versleutelen pas echt beginnen.

Wachtwoorden opslaan

Voor het bewaren van wachtwoorden is KeePass ideaal, maar dan hebt u de wachtwoorden alleen op de computer zelf. En wat als u niet kunt inloggen omdat u dat wachtwoord vergeten bent? Het is handig de KeePass-database of een kopie ervan op een NAS te bewaren. Bewaar het hoofdwachtwoord van KeePass of TrueCrypt nooit onbeveiligd op uw pc!

9. Meekijken beperken

Producenten van beeldschermen spannen zich al jaren in om het beeld zo scherp mogelijk te krijgen en de inkijkhoek zo groot mogelijk te maken. Zo kunt u ook uw scherm nog goed bekijken als u er niet recht achter zit. Inderdaad handig bij het samen delen van een pc, maar juist contraproductief als het gaat om het afschermen van informatie op de computer. Dan wilt u juist een inkijkhoek die zo klein mogelijk is, zodat alleen degene die achter de pc zit, het scherm goed kan zien. Met een 'privacy filter' maakt u meekijken vanuit de stoel naast u onmogelijk, u kunt zelfs in trein of vliegtuig met een gerust hart vertrouwelijke informatie gebruiken op de pc, niemand die het kan zien. Een privacy filter is een dun velletje dat u voor het beeldscherm plaatst en dat de inkijkhoek fors verkleint. Wie nu niet recht achter het scherm zit, ziet een zwart of goudkleurig vlak. Een bekende leverancier van privacy filters is 3M. Op 3M vindt u een Privacy Filter Selector, waarmee u de juiste maat filter voor uw computer, notebook of netbook selecteert. Het filter zit los voor het beeldscherm zodat u het eenvoudig kunt verwijderen wanneer u juist wel wilt dat iedereen mee kan kijken.

Met een Privacy Filter voorkomt u 'shoulder surfen', waarbij men door meekijken op uw beeldscherm informatie verzamelt.

10. Fysieke beveiliging

Behalve het digitaal beveiligen van uw pc, blijft ook fysieke beveiliging belangrijk, zeker bij mobiele computers. Een eenvoudige maatregel is het gebruik van een notebookkabel (bijvoorbeeld van Kensington) waarmee een mobiele computer kan worden vastgemaakt. Bevestiging aan de pc gebeurt via het Kensington-slot dat in het chassis zit, en een sleutel- of cijferslot. Vindt u dat maar lastig, dan is de Freelux hUSBand-beveiligingskabel een alternatief. Deze gebruikt het usb-slot en laat een duidelijk geluidsignaal horen zodra de kabel wordt losgemaakt. De kabels zijn van voldoende lengte om de notebook vast te maken aan een verwarming of tafelpoot. Dit voorkomt het eenvoudig meenemen van de computer wanneer u even bent afgeleid, maar ook wanneer u dure notebooks gewoon thuis gebruikt. De beveiligingskabels zijn er met een sleutelslot of cijferslot. Ook het vervoer onderweg kunt u beveiligen, door de mobiele computer in een minder nadrukkelijk als computertas herkenbare tas te vervoeren. Door simpelweg een belletje aan de tas te bevestigen hoort u het ook nog eens wanneer de tas wordt verplaatst of geopend.

Fysieke beveiliging is vaak belangrijker dan alle technologische maatregelen die u kunt nemen om een computer te beveiligen.

Deel 2

In het volgende deel (de expertcursus Uw pc zonder pottenkijkers) duiken we wat dieper in de materie. Welke maatregelen kunt u nemen om uw Windows-systeem goed dicht te timmeren tegen indringers?

1 Reactie(s) op: 10 tips voor een maximale beveiliging

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 januari 2016 14:53 Anoniem
  ik ben gay
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.