10 tips voor het kopen van een oplader

Door: Richard Veenstra | 03 december 2016 08:02

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 06: Volt, ampère, watt

Naast de AC Input staat er op een oplader ook een uitgangsvoltage. Dit slaat op het voltage dat de laptop nodig heeft om te kunnen functioneren. Het uitgangsvoltage is veel lager dan het ingangsvoltage en meestal een waarde tussen de 9 en 24 volt. Het is erg belangrijk dat je exact het juiste voltage gebruikt. Als je laptop 12 volt nodig heeft en je gebruikt een oplader van 9 of 15 volt, dan bestaat de kans dat je je laptop beschadigt. Misschien werkt het in eerste instantie wel, maar componenten van je laptop kunnen kapot gaan door het incorrecte voltage.

Een andere belangrijke waarde is de hoeveelheid elektrische stroom die je laptop nodig heeft. Dit heet current in het Engels en wordt aangegeven in ampère (A). Hoeveel ampère je oplader of adapter levert, is minder belangrijk dan het voltage. Het enige wat belangrijk is, is dat je oplader genoeg elektrische stroom kan bieden. Als je laptop 1,5A (oftewel 1500mA, milliampère) nodig heeft, dan heb je een oplader nodig die tenminste 1,5A levert. Dit kan echter ook een hogere waarde zijn, dus een 2A-oplader is ook prima. Op de meeste opladers staat ook het aantal watt (W) aangegeven. Het aantal watt dat de oplader of adapter levert, moet gelijk staan of hoger zijn dan het aantal watt dat de laptop nodig heeft. Heeft een laptop 60 watt nodig, dan zal een oplader van 70 watt dus ook prima werken, mits het aantal volt correct is en de oplader genoeg ampère levert.

Tip 06 Deze adapter kun je niet in Europa gebruiken, aangezien het ingangsvoltage 110 volt is en alleen 60 Hz ondersteund wordt. Ook zie je dat de adapter maar 500mA aan elektrische stroom levert.

Tip 07: Wereldstekkers

Naast het voltage en de elektrische stroom is de vorm van de stekker natuurlijk ook belangrijk. Als je een oplader uit Amerika bestelt, zal deze een Amerikaanse stekker hebben en niet in een Europees stopcontact passen. Als je je laptop of smartphone ook in Amerika wilt gebruiken, heb je een oplader of adapter nodig met een Amerikaanse stekker. Er zijn opladers met verschillende stekkers die je in allerlei landen kunt gebruiken, zogenoemde wereldstekkers. In de meeste gevallen ondersteunen ze in elk geval Amerika, maar de meeste kunnen bovendien ook in landen als het Verenigd Koninkrijk, Australië en Japan gebruikt worden.

Tip 08: Draadloos

Je hoeft je smartphone of tablet niet per se via een kabel op te laden. Sommige apparaten kunnen ook draadloos worden opgeladen. Je hebt hiervoor wel een draadloze oplader nodig en je apparaat moet draadloos opladen ondersteunen. Bij draadloos opladen gaat het om opladen via inductie. Dit wordt onder andere gebruikt bij inductie-kookplaten. Een spoel in de oplader genereert een magnetisch veld dat door een tweede spoel (in de smartphone of tablet) wordt opgenomen. Het voordeel van draadloos opladen is natuurlijk dat je geen kabel nodig hebt, maar ook dat connectoren op den duur overbodig worden.

Draadloos opladen gaat op dit moment nog wel een stuk langzamer dan opladen met een kabel. De bekendste standaard voor draadloos opladen is Qi; dit werkt op smartphones en tablets van onder andere Asus, HTC, LG, Samsung en Sony. De maximale afstand tussen het oplaadstation en het op te laden apparaat bedraagt vier centimeter en draadloze oplaadpunten worden mondjesmaat in vliegvelden en andere openbare ruimtes geïnstalleerd. Ikea heeft ook al tafels, lampen en andere producten met Qi-oplaadpunten op de markt gebracht.

Tip 08 Een draadloze Qi-oplader.
Er zijn zelfs al tafels en lampen waarmee je draadloos je smartphone of tablet kunt opladen

Tip 09: Externe batterij

Een goed alternatief voor onderweg is een externe batterij, ook wel powerbank genoemd. Deze laad je op via een stopcontact en de batterij kan vervolgens onderweg je smartphone of tablet opladen. Het vermogen van een batterij wordt aangegeven in ampère-uur (Ah of mAh in het geval van milliampère). Hoe hoger het aantal ampère-uur, hoe vaker je je apparaat van één volle batterijlading kunt voorzien. Als je weet hoe groot het vermogen van de batterij van je smartphone is, kun je precies uitrekenen hoe vaak je je smartphone kunt opladen zonder dat je de externe batterij opnieuw moet opladen.

Hoe groot het vermogen van de batterij van je apparaat is, lees je in de handleiding. Een voorbeeld: de batterij van de iPhone 6S heeft een vermogen van 1715 mAh. Als je een externe batterij van 3500 mAh hebt, kun je hiermee twee keer je iPhone opladen. De meeste powerbanks zijn speciaal bedoeld voor smartphones en tablets en hebben alleen usb-poorten, maar er zijn ook speciale powerbanks voor laptops op de markt. Deze hebben vaak een veel groter vermogen en zijn daarom een stuk groter en zwaarder.

Tip 09 Deze powerbank is ook geschikt voor laptops en levert verschillende adapters voor bekende laptopmerken mee.

Tip 10: Zonne-energie

Een andere mogelijkheid is om je apparaat op te laden middels een powerbank die op zonne-energie werkt. In de meeste gevallen is zo’n powerbank alleen geschikt voor smartphones en laptops en is ie uitgerust met één of twee usb-poorten. Toch zijn er ook oplossingen voor laptops op de markt, maar dan moet je wel diep in de buidel tasten en bereid zijn om een groot en zwaar product mee te nemen. Wil je echt alles kunnen opladen, dan kun je zelfs in een draagbare generator investeren. Er zijn modellen op de markt die onder andere via ingebouwde zonnecellen binnen een paar uur kunnen worden opgeladen. Deze apparaten hebben vaak één of twee normale stopcontacten zodat je er allerlei huishoudelijke apparaten op kunt aansluiten. Houd er wel rekening mee dat je hiervoor al snel een paar honderd euro moet uitgeven.

Kooptips

We hebben uiteraard weer drie kooptips voor je uitgezocht. De opladers kosten allemaal minder dan 25 euro en zijn voor verschillende toepassingen geschikt.

Aukey Quick Charge
Prijs: € 11,99

Deze oplader van Aukey is geschikt voor smartphones met een micro-usb-aansluiting. De oplader heeft een usb 3.0-poort zodat je smartphone of tablet extra snel wordt opgeladen. Als je een ander apparaat wilt opladen, dan kun je dit via een normale usb-kabel op de standaard usb-poort aansluiten.

Choetech Stadium
Prijs: € 11,95

Met de Choetech Stadium laad je je Samsung Galaxy, Nokia Lumia of Google Nexus draadloos op via het gestandaardiseerde Qi-protocol. Het apparaatje is een centimeter dik en zo’n tien bij tien centimeter groot. Een micro-usb-kabel wordt meegeleverd. Wil je de Stadium op het lichtnet aansluiten, dan heb je nog een adapter voor je stopcontact nodig.

TeckNet 90W
Prijs: € 23,99

Deze universele oplader van TeckNet levert 90 watt en dit is voor vrijwel alle laptops meer dan genoeg. De spanning wordt automatisch bepaald en heeft een bereik van 12 tot en met 24 volt; bij het hoogste voltage levert de lader 3,75A. Je krijgt er acht opzetstukjes bij, waardoor de TeckNet 90W dus voor veel verschillende laptops geschikt is. Kijk wel even van tevoren of jouw laptopmodel wordt ondersteund.

0 Reactie(s) op: 10 tips voor het kopen van een oplader

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.