11 HD-camera’s in zakformaat

Door: Jeroen Boer Jeroen Boer | 14 april 2011 12:50

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5
  6. pagina 6
  7. pagina 7

Nu HD-televisie en YouTube niet meer weg te denken zijn uit ons leven, moet u natuurlijk wel een manier hebben om simpel HD-filmpjes te maken. In navolging van de bekende Flip zijn er steeds meer merken die met een simpele camcorder komen die in HD kan opnemen. Wij hebben elf mini-camcorders voor u getest.

Dit artikel bestaat uit 7 pagina’s:

Pagina 1: Introductie; Kodak PLAYSPORT;

Pagina 2: Kodak Zi8; Cisco Flip MinoHD;

Pagina 3: Samsung HMX-E10; GE DV1;

Pagina 4: Sony Bloggie Touch; Panasonic HM-TA1;

Pagina 5: Kodak PLAYTOUCH; Cisco Flip UltraHD;

Pagina 6: Creative Vado HD 3rd Gen; Sanyo Xacti VPC-PD1EX;

Pagina 7: Conclusie; testfilmpje.

Het grote voordeel van een HD-camera in zakformaat is dat u hem altijd mee kunt nemen en dus overal een filmpje kunt schieten. We hebben daarom binnen gefilmd bij matige lichtomstandigheden en hebben uiteraard ook gekeken naar de filmprestaties bij daglicht. Sommige camera’s bieden ook de mogelijkheid om foto’s te maken. Ondanks de claim van vele megapixels moet u door de simpele lensconstructie niet rekenen op de beeldkwaliteit van een compactcamera, maar meer op die van een mobiele telefoon. We hebben aan de fotokwaliteiten van de geteste camcorders daarom niet veel waarde gehecht. Overigens verwachten we van de video-opnames niet dezelfde kwaliteit als van een normale camcorder. Het zou gezien de kleine beeldsensors en simpele lensjes niet realistisch zijn om dit te verlangen. Filmpjes gemaakt met de geteste camera’s zijn bedoeld voor bijvoorbeeld YouTube. Alle geteste camcorders kunnen in ieder geval filmen in een resolutie van 720p (1280 x 720), enkele modellen kunnen ook in 1080p filmen. We hebben de camera’s primair vergeleken op 720p. Het gebruik van 1080p leidt in de praktijk eigenlijk alleen maar tot lelijker beeld met meer artefacten en is wat ons betreft niet nuttig in de geteste productcategorie, waar gebruik wordt gemaakt van kleine beeldsensoren en goedkope lensjes. Een simpele camcorder is natuurlijk alleen maar leuk als hij ook eenvoudig op de televisie kan worden aangesloten. Tegenwoordig verwachten we hiervoor uiteraard HDMI. Gelukkig zijn de fabrikanten dat met ons eens en zijn alle camera’s op één na, voorzien van een mini- of micro-HDMI-poort. Helaas wordt de benodigde kabel vaak niet meegeleverd. De in het artikel genoemde prijzen zijn gemiddelde straatprijzen zoals we die vonden tijdens het schrijven van het artikel.

Kodak PLAYSPORT

De kunststof behuizing van de Kodak PLAYSPORT komt erg stevig over en ziet er met zijn duidelijk zichtbare schroefjes stoer uit. Daar komt bij dat de PLAYSPORT waterdicht is tot een diepte van drie meter. De centrale bedieningsknop is erg stroef en moet hard ingedrukt worden, waarschijnlijk een gevolg van de waterdichtheid. Net als bij de twee andere Kodak-camera’s vinden we de bediening en het menu niet erg duidelijk. Je moet er een tijdje mee werken voordat je door hebt wat alle pictogrammen en knoppen doen. De camera heeft geen noemenswaardig ingebouwd geheugen, dus u zult een geheugenkaartje moeten gebruiken. De PLAYSPORT heeft in tegenstelling tot de andere camera’s geen ingebouwde usb-connector. Het SD-kaartje haalt u er gelukkig eenvoudig uit. De filmprestaties van de PLAYSPORT zijn erg goed. Het filmpje oogt rustig en is scherp. Ook bij het pannen blijft het beeld rustig in vergelijking met andere camera’s. Enkel de kleuren zijn wat flets. Onderwater filmen is een leuke extra en zorgt er niet voor dat de camera duurder is dan andere exemplaren. Een aanrader wat ons betreft.

Kodak PLAYSPORT

Straatprijs € 125,-

Oordeel 8/10

Pluspunten

Goede video

Waterdicht

Stevig

Minpunten

Verwarrend menu

Geen ingebouwde usb-connector

0 Reactie(s) op: 11 HD-camera’s in zakformaat

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.