11 tips om alles uit je printer te halen

Door: ignace-de-groot | 11 november 2014 07:45

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Of je nou een oudere printer hebt staan of je onlangs een nieuw model hebt aangeschaft, je wilt hoe dan ook het uiterste uit dat apparaat halen. In dit artikel vind je de beste tips en tools om handiger en mooier af te drukken.

Tip 01: Aankoop

In dit artikel gaan we ervan uit dat je al over een printer beschikt en het maakt voor heel wat tips en tools niet zoveel uit om welk printertype het precies gaat. Ben je toch van plan een nieuwe printer aan te kopen, dan doe je er goed aan eerst alles goed op een rijtje te zetten. Wil je ook kunnen scannen en kopiëren, dan is een AIO-apparaat (all-in-one) een optie. De goedkoopste printers zijn doorgaans usb-modellen, maar voor een thuisnetwerk is een wifi- of ethernet-model de meerprijs wel waard. Je zult ook moeten kiezen tussen een inkjet- en een laserprinter.

Elk type heeft zijn voor- en nadelen. Een (degelijke) inkjetprinter is beter geschikt voor fotoafdrukken, maar zijn wel duurder in gebruik voornamelijk vanwege de inkt. Laserprinters zijn doorgaans sneller, uitstekend geschikt voor tekstdocumenten en nagenoeg onderhoudsarm. Waar inktpatronen vaak indrogen als je ze weinig gebruikt, hebben tonercartridges daar geen last van.

Welke printer je ook hebt of aankoopt, je vindt hier zeker tips die je handig van pas komen. We hebben ze in verschillende rubrieken ingedeeld, zodat je sneller de tips terugvindt die je het meest interesseren.

Tip 01 Een AIO is handig als je ook geregeld wilt scannen en kopiëren.

Handiger

Tip 02: Printconfiguraties

Er is een tip die zeer veel inkt kan uitsparen die we nog niet hebben vermeld: het afdrukken in kladmodus of conceptmodus (de naam van de functie wisselt per printer). Nu kun je je printer wel zo instellen dat die standaard in die modus afdrukt, maar het is niet echt handig als je die instelling moet aanpassen telkens als je naar een andere printmodus wilt overschakelen. Om dat te vermijden installeer je dezelfde printer meerdere keren, telkens met een aangepaste naam. Zoals Laserprinter-concept en Laserprinter-HQ (hoge kwaliteit). Zijn de installaties klaar, open dan Apparaten en printers, rechtsklik op een van de geïnstalleerde printers, kies Eigenschappen van printer en pas alle instellingen naar wens aan. Doe hetzelfde voor de andere installaties.

Tip 02 Eén printer, tweemaal geïnstalleerd: één keer in conceptmodus (en dubbelzijdig ingesteld), één keer in hoge kwaliteit.

Tip 03: Automatische keuze

Heb je meerdere fysieke printers, dan moet je er natuurlijk telkens zelf op letten naar welke printer je afdrukt. Dankzij de wat oudere, gratis tool Automatic Print Switcher kun je die keuze deels automatiseren. Na het opstarten van de tool hoef je maar de naam van het proces aan te klikken (zoals Outlook of Powerpnt), waarna je vanuit het contextmenu de gewenste printer aanduidt. Voortaan zal dat proces (en dus de bijhorende toepassing) standaard naar de geselecteerde printer afdrukken.

Een andere situatie: je gebruikt je laptop zowel thuis als op het werk. In plaats van telkens zelf de juiste printer te moeten selecteren, laat je dat aan Free IP Switcher over. Het komt erop neer dat je voor beide locaties aangepaste netwerkprofielen creëert, met aparte instellingen voor het IP-adres, dns-server, gateway én de standaardprinter. Daarna hoef je maar het gewenste profiel te selecteren en op Activate te drukken om naar het juiste profiel, inclusief printer, om te schakelen. Wat printers betreft, zit deze functionaliteit in laptops al ingebouwd in Windows 7 en hoger. Open hier Apparaten en printers, selecteer de gewenste printer en klik bovenaan op Standaardprinters beheren, waarna je printer en netwerk aan elkaar koppelt.

Tip 03 Kies voor elke applicatie de meest geschikte standaardprinter.

Tip 03 Ander netwerk en andere printer? Met een klik heb je alles geregeld.

Tip 04: Usb-printer delen

Je hebt een usb-printer en die wil je ook graag beschikbaar stellen aan de andere computers in je thuisnetwerk. Nu hangt die printer aan je eigen pc en dat is vervelend, aangezien die moet ingeschakeld zijn om afdrukken mogelijk te maken. Dat kan ook anders, met een printserver. Daar bestaan wel speciale apparaten voor (de LogiLink PS0011 Netwerkprintserver LAN bijvoorbeeld vind je al vanaf zo'n twintig euro), maar misschien heb je de benodigde apparatuur al in huis! Er zijn namelijk steeds meer routers (van bijna alle populaire merken) met een usb-poort die je als printserver kunt configureren.

Of wellicht beschik je al over een NAS die dezelfde functionaliteit biedt. Er zijn namelijk verschillende modellen van onder meer de populaire merken Synology en QNAP die een service voor usb-printers en zelfs voor alles-in-één-apparaten bieden, zodat je via je netwerk niet alleen kunt printen, maar ook faxen en scannen. Voor Synology vind je stapsgewijze instructies hier, voor QNAP kun je terecht op deze website.

Tip 04 Een usb-printserver is echt niet zo duur.

Tip 04 Een moderne NAS laat zich ook als printserver configureren.

4 Reactie(s) op: 11 tips om alles uit je printer te halen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 november 2014 12:56 Anoniem
  na printer calibratie de onregelmatigheden aanpassen. Bijv. gezichtskleur neem ik aan. De grote vraag is nu HOE DOE JE DAT??
  Altijd lees je in veel artikelen, nu aanpassen maar nooit lees ik HOE dat dan wel moet
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 november 2014 16:54 Anoniem
  Ik heb een oude printer, die op één klein rubber rolletje nog prima werkt.
  Rolletje is niet meer te koop.
  In de USA praten ze over rubber Rejuvinator, een spray die het rubber reinigt.
  Ik kan maar niet vinden hoe ik daar aan kan komen in Nederland.

  Iemand idee?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 januari 2015 11:24 Anoniem
  Handige informatie, zo leer je nog is wat :-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 december 2015 11:13 Anoniem
  Hello! Very interesting infornation! Thank you. You are right telling that inkjet printers are better for photos printing and laser ones are better for text printing. So when you are going to buy a new printer you should remember it. In my case the inkjet printer is the best decision, athough I need to replace cartriges very often ( I usually order them here http://hardware.nl/printkop) but I get really colourful and bright pictures! I have Canon printer.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.