11 tips om alles uit je printer te halen

Door: ignace-de-groot | 11 november 2014 07:45

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Tip 05: Controle

Heb je een goed uitgebouwd thuisnetwerk met één of meer gedeelde printers en wil je graag enig zicht hebben op wat en hoeveel er door wie wordt afgedrukt? Tools als de gratis PaperCut Logger of de krachtigere variant PaperCut NG (gratis tot 5 gebruikers) kunnen uitkomst bieden. De laatste beheer je via een webinterface. Deze tool haalt automatische alle gebruikers op en je kunt per gebruiker instellen hoeveel die per printer maximaal mag verbruiken. Vanuit een webinterface krijg je dan een mooi overzicht van het actuele gebruik en je kunt zelfs de individuele printopdrachten zien. Je kunt het rapport naar diverse formaten exporteren, zoals pdf, csv en html.

Wil je enkel voorkomen dat een bepaalde gebruiker naar een specifieke printer (met dure kleurafdrukken, bijvoorbeeld) kan printen vanaf een bepaalde pc, dan kun je dat ook vanuit Windows zelf regelen. Open op die pc Apparaten en printers, roep het eigenschappenvenster van de printer op en stel de machtigingen per gebruiker in via het tabblad Beveiliging.

Tip 05 PaperCut NG maakt gedetailleerde printlogs mogelijk (gratis tot 5 gebruikers).

Mooier

Tip 06: Kalibratie

Wanneer je foto's bewerkt en afdrukt, verkies je wellicht dat je beeldscherm de kleuren zo natuurgetrouw mogelijk weergeeft en dat die kleuren er ook zo uitzien op je afdrukken. Dat vraagt om een (dubbele) kalibratie van zowel je beeldscherm als van je printer. Aan de beeldschermkalibratie gaan we hier grotendeels voorbij: daarvoor kun je eventueel de in Windows 7 en hoger de ingebouwde wizard Beeldschermkleuren kalibreren gebruiken. Je start die op via Configuratiescherm / Beeldscherm. Of je gebruikt hiervoor de instellingen in het OSD-schermmenu van je monitor.

Om de kleurafdrukken op je printer zo goed mogelijk te kunnen beoordelen, gebruik je bij voorkeur een geschikt referentieplaatje, zoals dat op www.digitaldog.net/tips (klik met de rechtermuisknop op Printer Test File en sla het plaatje op) of op deze website staat. Druk deze afbeelding(en) af op de beoogde papiersoort. Speur naar eventuele onregelmatigheden in de afdruk - gebruik hiervoor gerust een vergrootglas - en pas op basis daarvan desnoods de afdrukinstellingen aan. De optimale configuratie kun je vervolgens als een aparte printerconfiguratie opslaan (zie tip 8).

Tip 06 Gebruik een referentieplaatje bij het kalibreren van je printerkleuren.

Tip 07: Aangepaste profiel

Voor optimale afdrukresultaten van je foto's gebruik je geschikt fotopapier. Niet zelden blijkt papier van de printerproducent daarvoor het best geschikt en blijven de kleuren ook langer behouden (zie ook de tests). Sommige producenten leveren bovendien ICC/ICM-printerprofielen mee die zijn aangepast aan het gekozen papiertype. Stel, je gebruikt papier van Ilford. Surf dan naar www.ilford.com en klik op Request Printer Profiles. Meld je aan, maak de juiste keuzes (bijvoorbeeld inkjet photo paper / Epson / Stylus Photo 1500W / Premium Plus Glossy Paper 270gsm), download het bijhorende zip-bestand en pak het uit. Klik het ICC-bestand met de rechtermuisknop aan en kies Profiel installeren (of plaats het bestand zelf in de map C:\Windows\System32\spool\drivers\color). Start je favoriete beeldbewerkingsprogramma op en geef aan dat je dat printprofiel wilt gebruiken. In het meegeleverde pdf-document van Ilford lees je hier meer over. In Photoshop Elements 12 bijvoorbeeld gaat dat als volgt: kies Bestand / Afdrukken / Meer opties / Kleurbeheer en kies bij het item Kleurverwerking de optie Photoshop Elements beheert kleuren. Kies het juiste printerprofiel en stel het item Rendering intent in op de optie Perceptueel. Vervolgens schakel je het kleurbeheer van uw printer(driver) uit of geef je aan dat je dat aan de gebruikte applicatie overlaat. Ook deze procedure staat in het pdf-document beschreven, voor diverse printermerken.

Tip 07 Een printprofiel aangepast aan printer én papier voor een optimale afdruk.

Draadloos en op afstand

Tip 08: AirPrint

Heb je verschillende toestellen in je netwerk die draadloos verbonden zijn en waarmee je ook wilt afdrukken? Dan zijn er verschillende oplossingen voorhanden, waaronder ePrint, Wi-Fi Direct (met WPS), AirPrint en zelfs NFC (Near Field Communication). Heb je een computer met OS X Lion of hoger of een geschikt iOS-apparaat (iPad, iPhone 3GS of hoger, iPod touch derde generatie of hoger), dan kun je normaliter probleemloos afdrukken via AirPrint.

In principe heb je daarvoor een AirPrint-compatibele printer nodig. Een lijst met dergelijke printers vind je hier. Heb je zo'n je zo'n printer niet, dan zijn er nog uitwegen. Bijvoorbeeld wanneer je over een NAS beschikt die AirPrint ondersteunt (zoals een aantal moderne NAS-apparaten van Synology). In Windows kun je ook AirPrint inschakelen om een niet-compatibele printer aan te sturen, zie www.airprintactivation.com voor een stappenplan. Of je koopt voor nog geen twintig dollar het tooltje AirPrint Activator, dat is qua installatie iets eenvoudiger. Op OS X gebruik je een tool als HandyPrint.

Tip 08 HandyPrint maakt een niet-ondersteunde printer toch AirPrint-compatibel.

4 Reactie(s) op: 11 tips om alles uit je printer te halen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 november 2014 12:56 Anoniem
  na printer calibratie de onregelmatigheden aanpassen. Bijv. gezichtskleur neem ik aan. De grote vraag is nu HOE DOE JE DAT??
  Altijd lees je in veel artikelen, nu aanpassen maar nooit lees ik HOE dat dan wel moet
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 november 2014 16:54 Anoniem
  Ik heb een oude printer, die op één klein rubber rolletje nog prima werkt.
  Rolletje is niet meer te koop.
  In de USA praten ze over rubber Rejuvinator, een spray die het rubber reinigt.
  Ik kan maar niet vinden hoe ik daar aan kan komen in Nederland.

  Iemand idee?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 januari 2015 11:24 Anoniem
  Handige informatie, zo leer je nog is wat :-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 december 2015 11:13 Anoniem
  Hello! Very interesting infornation! Thank you. You are right telling that inkjet printers are better for photos printing and laser ones are better for text printing. So when you are going to buy a new printer you should remember it. In my case the inkjet printer is the best decision, athough I need to replace cartriges very often ( I usually order them here http://hardware.nl/printkop) but I get really colourful and bright pictures! I have Canon printer.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.