12 tips om een printer uit te kiezen die bij je past

Door: kees-krick | 07 januari 2016 18:56

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Er zijn enorm veel printers te koop en zowel de mogelijkheden als de prijzen lopen flink uiteen. Dat maakt het lastig om er eentje uit te kiezen die goed bij je wensen past. Print je alleen documenten of wil je ook foto's op hoge kwaliteit afdrukken? Wij helpen je op weg.

Tip 1: Printmogelijkheden

Voordat je een printer koopt, is het verstandig om even stil te staan bij de vraag waar je hem voor denkt te gaan gebruiken. Print je bijvoorbeeld veel documenten of ga je ook foto's afdrukken? Druk je documenten voornamelijk af in zwartwit of moet het in kleur vanwege de illustraties? En als je foto's afdrukt, stel je dan hoge eisen aan kleurechtheid, detaillering en houdbaarheid, of is het meer bedoeld om af en toe een kiekje aan iemand te laten zien?

Wil je dat zelfs de langste documenten snel afgedrukt zijn, of maakt het je niet uit als de printer daar een tijdje voor nodig heeft. Al deze facetten bepalen welke printer het beste bij jou past. Voor de een volstaat een eenvoudige printer, terwijl een ander een supersnel apparaat wil hebben met de allernieuwste snufjes aan boord. Zet daarom eerst voor jezelf op een rijtje wat voor jou de belangrijkste eigenschappen zijn. Wat heb je per se nodig, wat is handig om te hebben en wat mis je niet als het er niet opzit.

Sta eerst stil bij wat je met een printer wilt doen.

Tip 2: Inkjet of laser

Een eerste keuze waar je mee te maken krijgt, is of je beter een inkjetprinter of een laserprinter kunt nemen. Voor consumenten is een inkjet vaak de beste keuze. Het zijn veelzijdige printers waarmee je behalve documenten ook mooie foto's kunt afdrukken. Je hoeft alleen van tijd tot tijd een nieuwe inktcartridge te plaatsen en uiteraard wat papier in de lade te leggen. Er wordt met vloeibare inkt gewerkt en om te voorkomen dat de printkop verstopt raakt, is het verstandig om de printer met enige regelmaat te gebruiken.

Je hoeft heus niet elke week te printen, maar zet hem liever niet maandenlang stil. Laserprinters zijn vooral goed in het afdrukken van documenten en kunnen dat razendsnel. Tekst en illustraties komen bijvoorbeeld haarscherp op papier. Vergeleken met inkjet zijn ze net wat minder geschikt als je hoge eisen stelt aan foto's. Een laserprinter werkt met poeder (toner) en kan gerust een tijdlang stilstaan. Hij is duurder in aanschaf en komt vooral van pas als je vaak en veel print. Over een langere periode komen de kosten per pagina lager uit dan bij een inkjetprinter. Behalve in zwart-wit kun je tegenwoordig met een laserprinter ook prima in kleur werken.

Tip 3: Dubbelzijdig

Heb je regelmatig documenten die langer zijn dan een paar velletjes? Dan is het handig als de printer dubbelzijdig kan afdrukken. Dat spaart niet alleen papier en dus geld (hoewel de duplexmodule de aanschafprijs van een printer hoger maakt), de stapel papieren op je bureau slinkt ook nog eens met de helft. Vroeger moest je zorgvuldig te werk gaan om dubbelzijdig te printen.

Alles moest in een bepaalde volgorde gebeuren en je moest zelf de stapel papier opnieuw in de papierbak stoppen voor de tweede ronde. Tegenwoordig draaien printers die zo'n speciale duplexmodule hebben het papier automatisch voor je om. Je hoeft alleen in de printerinstellingen van bijvoorbeeld Microsoft Word aan te geven dat je dubbelzijdig wilt afdrukken en de rest gaat vanzelf. Het overwegen waard.

Tip 4: Speciale media

De meeste printers slikken papier tot en met A4-formaat. In de papierlade zitten schuifjes die de lade passend te maken voor het papierformaat dat je gebruikt. Heb je grotere afdrukken nodig, hetzij voor documenten, hetzij voor foto's, dan kun je beter een printer nemen waarin A3-formaat past, al zijn die schaarser. Soms heb je maar een enkel velletje van een afwijkende papiersoort nodig. Bijvoorbeeld een extra dikke papiersoort, een stickervel of een enveloppe.

Aan de achterzijde zit vaak een extra invoermogelijkheid voor speciale media.

Dan is het wat omslachtig als je eerst het gewone papier uit de papierlade moet halen, om vervolgens dat ene velletje of de enveloppe erin te leggen en de maatschuifjes bij te stellen. Daarnaast mag je papier of karton vanaf een bepaalde dikte niet in de lade leggen, omdat het printermechanisme dan kan beschadigen. Vandaar dat printers vaak over een extra invoermogelijkheid beschikken waarmee je snel één velletje in de printer invoert. Meestal zit dit aan de achterkant. Je geeft bij de printerinstellingen aan dat je deze invoer wilt gebruiken, plaatst het vel of de enveloppe in deze handmatige papierinvoer en de printer trekt hem automatisch naar binnen.

2 Reactie(s) op: 12 tips om een printer uit te kiezen die bij je past

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 januari 2016 00:39 probeertehelpen
  Belangrijker vaak. Kan ik zelf de inkt cartridges bijvullen. Dat is voor mij erg belangrijk. Die vreselijk dure inkt cartridges. Wat is dat erg zeg. Op Youtube staan vaak filmpjes hoe je dat moet doen. Helemaal top. Weg met die dure originele inkt cartridges. Dat maakt het namelijk zo duur dat je er arm van word. Ik doe dit al meer dan tien jaar en heeft mij duizenden euro's bespaart.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 januari 2016 13:27 Anoniem
  Duizenden euro's bespaard? Overdrijven is ook een vak he…
  Dat betekent dat je ook voor (duizenden euro's) *2 aan inkt gekocht hebt in 10 jaar tijd. Dus zeg 5000 euro in 10 jaar, oftewel 500 euro per jaar aan inkt?
  Dan had je nog veel meer kunnen besparen door voor een laserprinter of ecotank te gaan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.