12 tips om een printer uit te kiezen die bij je past

Door: kees-krick | 07 januari 2016 18:56

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Tip 5: Fotolade

Druk je wel eens foto's af? Sommige printers hebben een extra papierlade waarin je een stapeltje fotopapier van tien bij vijftien of dertien bij achttien centimeter kunt plaatsen. Dat zijn standaardformaten als het om foto's gaat, vandaar dat er een speciale wat kleinere lade voor aanwezig is. Druk je foto's liever op A4-fotmaat af, dan kan dat natuurlijk ook door de gewone papierlade te gebruiken. Het handige van de extra lade is dat je zodoende altijd een voorraadje fotopapier in de printer hebt zitten en je op elk moment een foto kunt afdrukken. Normaal moet je zelf aangeven dat je vanuit deze speciale fotopapierbak wilt printen, maar druk je een foto rechtstreeks vanaf je smartphone of tablet af (zie ook tip 14), dan wordt vaak automatisch de juiste bak gekozen.

Printers hebben regelmatig een extra papierlade voor kleine vellen fotopapier.

Tip 6: Schijfjes printen

Brand je nog wel eens foto's, een film, of andere bestanden op een cd of dvd? Je kunt natuurlijk met een speciale viltstift op het etiket schrijven wat je erop hebt gezet, maar het staat een stuk netter als je daar je mooie nieuwe printer voor gebruikt. Bij de printers die dit specifiek ondersteunen, stop je via een houder de cd of dvd in je printer en met de meegeleverde software kun je vervolgens een mooi etiket ontwerpen en afdrukken. Let wel: je kunt dit alleen doen met schijfjes die hier speciaal voor geschikt zijn. Meestal herken je ze aan de matte blanco bovenzijde en uiteraard staat het in de omschrijving op het etiket.

Met een speciale houder kun je een mooi etiket op een schijfje afdrukken.

Tip 7: Snelheid

Niet elke printer is even snel. Je hebt langzame printers, snelle printers en alles er tussenin. Snelheid is niet voor iedereen even belangrijk. Niemand wil uren op een enkel velletje wachten, maar als je slechts sporadisch een dikke stapel afdrukt, is het vast niet erg als het een keertje wat langer duurt. Het aantal pagina's per minuut (ppm) staat altijd netjes in de specificaties vermeld. Deze snelheidsaanduiding is vooral handig als je printers met elkaar wilt vergelijken, maar nog geen overduidelijke winnaar kunt aanwijzen. Houd er wel rekening mee dat de snelheid van printers snel inzakt naarmate de printkwaliteit hoger wordt en als je in kleur in plaats van zwart-wit print.

Een conceptafdruk zal vrijwel altijd razendsnel klaar zijn, terwijl een document met hoge afdrukkwaliteit of een kleurenfoto er beduidend langer over doet. Printen in zwart-wit kan bijvoorbeeld met tien pagina's per minuut gaan, terwijl dit in kleur terugvalt naar vijf pagina's per minuut. Print je met conceptkwaliteit, dan haal je misschien wel dertig (zwart-wit) of twaalf (kleur) pagina's per minuut. Ook dubbelzijdig printen duurt altijd wat langer, omdat elk vel papier via een ingenieus systeem automatisch voor je wordt omgedraaid.

Vooral laserprinters staan bekend om de hoge snelheid van printen.

Tip 8: Fotokwaliteit

Met nagenoeg elke printer kun je foto's afdrukken. Dat wil niet zeggen dat ze altijd even mooi worden. De printers die de mooiste afdrukken maken, hebben vaak extra veel kleurcartridges aan boord of gebruiken bij foto's een speciale zwarte inkt uit een zogenoemde fotozwart-cartridge. Die is nodig om zoveel mogelijk levensechte kleurnuances te mengen en echt diepzwart te tonen. Als het printen van kwalitatief hoogwaardige foto's belangrijk is, is het verstandig om in een winkel enkele proefafdrukken te maken. Kijk liever niet te veel naar de plaatjes die de verkoper van de fabrikant heeft gekregen, die zijn ongetwijfeld fantastisch. Vraag liever of je zelf wat eigen foto's mag meenemen en druk ze ter plekke af op goed fotopapier.

De fotokwaliteit beoordeel je het beste door je eigen foto's mee te nemen.

2 Reactie(s) op: 12 tips om een printer uit te kiezen die bij je past

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 januari 2016 00:39 probeertehelpen
  Belangrijker vaak. Kan ik zelf de inkt cartridges bijvullen. Dat is voor mij erg belangrijk. Die vreselijk dure inkt cartridges. Wat is dat erg zeg. Op Youtube staan vaak filmpjes hoe je dat moet doen. Helemaal top. Weg met die dure originele inkt cartridges. Dat maakt het namelijk zo duur dat je er arm van word. Ik doe dit al meer dan tien jaar en heeft mij duizenden euro's bespaart.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 januari 2016 13:27 Anoniem
  Duizenden euro's bespaard? Overdrijven is ook een vak he…
  Dat betekent dat je ook voor (duizenden euro's) *2 aan inkt gekocht hebt in 10 jaar tijd. Dus zeg 5000 euro in 10 jaar, oftewel 500 euro per jaar aan inkt?
  Dan had je nog veel meer kunnen besparen door voor een laserprinter of ecotank te gaan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.