12 tips om een printer uit te kiezen die bij je past

Door: kees-krick | 07 januari 2016 18:56

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Tip 9: Inktcartridges

Voor elke printer zijn specifieke inktcartridges nodig. In sommige printers van een fabrikant kun je dezelfde cartridges gebruiken, maar nooit tussen verschillende merken. Koop je een nieuwe printer, dan zit er altijd een setje cartridges bij, zodat je meteen aan de slag kunt. Daarom let je in het begin misschien niet zo op de prijs van nieuwe cartridges. Dat komt pas zodra de eerste leeg dreigt te raken. Het kan schrikken zijn als je dan pas ontdekt dat de inktcartridges voor jouw printer behoorlijk aan de prijs zijn. Kijk daarom voor aanschaf niet alleen naar de prijs van een nieuwe printer, maar ook naar de kosten en de inhoud van cartridges.

Het kan best zijn dat het voordeliger is om een iets duurdere printer te kopen, als je daarna jarenlang van goedkopere cartridges profiteert. Losse inktcartridges hebben de voorkeur, omdat je dan alleen de kleuren hoeft te vervangen die op zijn. Geen zin in verwisselen? Er zijn ook printers die met inkttanks werken. Die van Epson hoef je volgens de fabrikant pas na twee jaar bij te vullen met speciale inktflesjes.

Tip 10: Scannen en kopiëren

Het gros van de printers is tegenwoordig een zogenoemde all-in-one printer, waarmee je meteen ook documenten en foto's kunt inscannen of kopiëren. Handig, want dan heb je geen aparte (flatbed)scanner meer nodig. Er wordt software meegeleverd zodat je direct documenten en foto's kunt inscannen. Daarnaast kun je uiteraard ook allerlei software van derden gebruiken. Een groot pluspunt is dat je met een all-in-one zonder pc kunt scannen als er een kaartlezer of usb-aansluiting aanwezig is.

Je plaatst het origineel onder het scandeksel, drukt op een paar knoppen of bedient het aanraakscherm en vervolgens wordt de scan naar een usb-stick of geheugenkaartje weggeschreven in jpg- of pdf-formaat. Heb je snel ergens een kopietje van nodig? Inscannen en vervolgens weer afdrukken is dan wel een beetje omslachtig, en ook onnodig. Het gaat veel sneller via de kopieerfunctie die standaard op de printer zit. Scan je regelmatig langere documenten? Luxe modellen hebben een automatische dubbelzijdige documentinvoer waarin je een stapeltje papier plaatst, zodat je niet velletje voor velletje op de scanplaat hoeft te leggen.

Ideaal is dat je met een all-in-one meteen ook een scanner in huis haalt.

Tip 11: Draadloos printen

Vroeger was het nodig om een printer rechtstreeks aan een computer te koppelen via bijvoorbeeld een usb-kabel. Met als nadeel dat de printer het alleen deed als die specifieke computer aanstond en hij pas vanaf andere pc's bereikbaar was nadat je het nodige configuratiewerk achter de rug had.

Tegenwoordig kun je nagenoeg elke printer aan je thuisnetwerk koppelen. Dan kan iedereen erbij en hoeft er niet langer één specifieke pc aangezet te worden voor een printklusje. Je kunt zo'n printer met een netwerkkabel op de router of een switch aansluiten, maar draadloos werkt het natuurlijk nog handiger. Je koppelt hem eenmalig via het printermenu en daarna kan iedereen in huis erbij. Het maakt dan ook bijna niet uit waar je de printer neerzet. In de woonkamer, hobbykamer, slaapkamer, of desnoods ergens weggestopt op zolder. Zolang je maar voldoende wifi-signaal hebt.

Bepaalde printers zijn tegenwoordig draadloos bereikbaar.

Tip 12: Mobiel printen

We doen steeds meer met onze smartphones en tablets. Daarom is het niet zo verwonderlijk dat we er ook mee willen printen en scannen. Een document dat je in Word op je tablet opstelt of via e-mail op je telefoon ontvangt, kun je tegenwoordig dan ook net zo makkelijk rechtstreeks naar een draadloze printer sturen via Apple Air Print, Google Cloud Print of via een gratis eigen app van de fabrikant. Als de printer zoiets ondersteunt, hoef je er niet meer voor naar de computer te lopen.

Sterker nog, die mag gewoon uit blijven staan. Via het bedieningspaneel van moderne printers kun je nu ook documenten en foto's die je bij online opslagdiensten als Dropbox en OneDrive hebt opgeslagen uitprinten. Of je stuurt foto's en documenten die je scant er automatisch naartoe. Ondersteunt de printer functies als NFC en Wi-Fi Direct, dan kun je tegen het apparaat tikken om snel een afdrukje te maken, zonder dat de telefoon of tablet met het (thuis)netwerk verbonden hoeft te zijn. Ook kun je waar dan ook ter wereld iets op je eigen printer afdrukken, gewoon door er een document of foto naartoe te mailen.

Vanaf je smartphone of tablet kun je rechtstreeks printen en scannen.

Kooptips

Uit de vele printers geven we drie aanraders, iets oplopend in prijs. Het zijn alle drie veelzijdige all-in-one printers die volledig via het (draadloze) netwerk bereikbaar zijn. Geen pc meer nodig dus.

Brother DCP-J562DW

Straatprijs: € 95,-

De Brother DCP-J562DW is een draadloze printer die je bedient via het aanraakgevoelige kleurenscherm. Het is een all-in-one printer, waarbij je ook kunt printen van en scannen naar een geheugenkaart of usb-stick, als je een keertje geen computer wilt gebruiken. Draadloos printen vanaf een smartphone of tablet kan via AirPrint, Google Cloud Print of via de speciale Brother-app. Met de printer kun je ook meteen het internet op, zodat je kunt printen en scannen via online diensten als Dropbox, OneDrive, Google Drive en OneNote, of sociale netwerken zoals Facebook, Flickr en Picasa. Om nog zuiniger en goedkoper te printen, kun je dubbelzijdig printen, inktcartridges gebruiken met een extra hoge capaciteit en een inkt-bespaarstand inschakelen.

Canon Pixma MG7750

Straatprijs: € 159,-

De Canon Pixma MG7750 is gemaakt voor zowel het thuiskantoor als normaal thuisgebruik. Het is een all-in-one met zes inktcartridges en een aanraakscherm waarmee je kunt printen, scannen en kopiëren. Documenten en foto's kunnen rechtstreeks vanuit clouddiensten zoals Dropbox, OneDrive en Google Drive geprint worden, of daar worden opgeslagen zodra je ze scant. Dat werkt via het aanraakscherm, je hebt er dus geen computer bij nodig. Printen kan ook vanaf sociale netwerken zoals Instagram. Je kunt zelfs iets scannen op je eigen printer en dit ergens anders laten uitprinten op een geschikte printer, waarmee je soort van moderne uitvoering van de fax hebt. Dankzij technieken als Wi-Fi Direct en NFC kun je razendsnel scannen en printen met je smartphone zonder het (thuis)netwerk op te gaan.

Epson Expression Premium XP-830

Straatprijs: € 199,-

De Expression Premium-reeks van Epson bestaat uit vier all-in-one printermodellen, waaronder de XP-830. Er wordt met losse inktpatronen in vier kleuren gewerkt, aangevuld met nog een extra vijfde fotozwart-cartridge speciaal voor foto's. De printer beschikt over een automatische documentinvoer en kan dubbelzijdig afdrukken. Er zijn twee papierladen aanwezig en zowel het bedieningspaneel als de uitvoerlade zijn gemotoriseerd, zodat ze zich automatisch openen zodra je een printopdracht geeft. Bedienen doe je via het aanraakgevoelige kleurenscherm. Via de specialiteiteninvoer aan de achterzijde kan onder andere dikker papier gebruikt worden en daarnaast kun je cd's en dvd's bedrukken. Draadloos printen kan via de gratis iPrint-app, je kunt documenten en foto's overal ter wereld via e-mail naar de printer sturen en er is een app om wenskaarten, briefpapier en fotoboeken te maken.

2 Reactie(s) op: 12 tips om een printer uit te kiezen die bij je past

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 januari 2016 00:39 probeertehelpen
  Belangrijker vaak. Kan ik zelf de inkt cartridges bijvullen. Dat is voor mij erg belangrijk. Die vreselijk dure inkt cartridges. Wat is dat erg zeg. Op Youtube staan vaak filmpjes hoe je dat moet doen. Helemaal top. Weg met die dure originele inkt cartridges. Dat maakt het namelijk zo duur dat je er arm van word. Ik doe dit al meer dan tien jaar en heeft mij duizenden euro's bespaart.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 januari 2016 13:27 Anoniem
  Duizenden euro's bespaard? Overdrijven is ook een vak he…
  Dat betekent dat je ook voor (duizenden euro's) *2 aan inkt gekocht hebt in 10 jaar tijd. Dus zeg 5000 euro in 10 jaar, oftewel 500 euro per jaar aan inkt?
  Dan had je nog veel meer kunnen besparen door voor een laserprinter of ecotank te gaan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.