12 tips voor je compactcamera

Door: Martin Gijzemijter | 09 juni 2017 14:25

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

In de geschiedenis van de fotografie is er nog nooit zoveel keus geweest uit camera’s als tegenwoordig. Voor de concurrentie en daarmee de prijs en de ontwikkeling is dat fantastisch, maar als je een nieuwe camera wilt kopen kan het aanbod best overweldigend zijn. Want waar moet je nu precies op letten? We duiken in de compactcamera-markt.

Tip 01: Proberen

In dit artikel vind je veel praktische tips met uitleg over de specificaties die een camera kan hebben. Aan de hand van die specificaties kun je héél ver komen als het gaat om de aankoop van de juiste camera. Echter, we raden je ten sterkste af om een camera te kopen op basis van alleen de specificaties. Je koopt dan ongetwijfeld een camera die prachtige foto’s schiet, maar bij een camera kun je daarnaast heel wat persoonlijke voorkeuren hebben. Hij moet fijn in de hand liggen, de knoppen moeten op een prettige plek zitten voor je, de interface moet prettig zijn enzovoort. Een camera is, zelfs als je voor een goedkope gaat, een flinke investering. Daarnaast is het de bedoeling dat je hem vaak zult gebruiken en een apparaat dat je niet fijn vindt, zul je niet vaak gebruiken.

Tip 02: Type camera

Dit checklist helpt je de keuze maken voor een compactcamera. Dit is een fijne soort camera, maar het is wel verstandig om na te denken of dit het juiste soort camera voor je is. Grofweg zijn er drie typen camera’s: de compactcamera, de systeemcamera en de spiegelreflexcamera. Compactcamera’s zijn licht, compact en foto’s maken is een kwestie van aanzetten en schieten. Compactcamera’s zijn in verhouding vrij goedkoop, maar hebben ook minder mogelijkheden (zoals geen verwisselbare lens) en zijn minder goed in te stellen op persoonlijke voorkeuren.

Een spiegereflexcamera is véél professioneler. Je kunt de objectieven (lenzen) verwisselen en de spiegel zorgt ervoor dat wat je door de zoeker ziet, precies is wat er op je foto staat. Spiegelreflexcamera’s zijn in de regel erg duur en een stuk groter en zwaarder dan compactcamera’s. Systeemcamera’s zijn de stap tussen een spiegelreflex- en een compactcamera. Door het ontbreken van de spiegel zijn ze kleiner. Doorgaans werken ze met een display in plaats van een zoeker (en daar zit wat vertraging in, hetgeen je vooral merkt bij bewegend beeld). Ook systeemcamera’s hebben verwisselbare objectieven, alleen deze zijn vaak gebonden aan objectieven van het eigen merk, wat de keuze beperkt. Tot voor kort kozen professionele fotografen zonder aarzeling voor spiegelreflex, maar de systeemcamera wordt op alle fronten beter en is bezig aan een inhaalslag.

Tip 02 Een compactcamera heeft voor- en nadelen. Is dit type camera wat je zoekt?

Tip 03: Foto of video?

De meeste fotocamera’s hebben ook de mogelijkheid om te filmen. Een fijne extra mogelijkheid, maar realiseer je dat je voor goede filmmogelijkheden ook betaalt. Als je dus vooral een fotocamera zoekt en niet zo vaak filmt, laat je dan niet afleiden door camera’s die 4K-video kunnen schieten of prachtige slow-motion-beelden maken. Die functies zijn fantastisch, maar je krijgt ze er niet gratis bij. Als video je dus niets kan schelen, kun je voor hetzelfde geld waarschijnlijk een camera kopen die betere foto’s schiet, zonder de nadruk op video.

Ben je wél van plan om zowel foto’s als video’s te gaan schieten met je camera, dan is het goed om te letten op een aantal zaken. Als je geen UltraHD-televisie hebt, dan lijkt 4K niet interessant, maar dat is het wel. Schieten in 4K betekent dat je veel beter in kunt zoomen op het beeld in je bewerkingsprogramma, en kunt exporteren in 1080p zonder kwaliteitsverlies. Wil je slow-motion-beelden schieten, dan is het aantal frames per seconden belangrijk. Een slow-motion-video met 240 beelden per seconden kun je bijvoorbeeld twee keer zo langzaam afspelen als een slow-motion-video met 120 beelden per seconden.

Tip 03 Sommige camera’s bieden 4K-video. Denk eerst even na: heb je dat écht nodig?
De meeste fotocamera’s hebben ook de mogelijkheid om te filmen

Tip 04: Diafragma

Wanneer je een systeem- of spiegelreflexcamera koopt, kun je de objectieven verwisselen, en koop je een objectief dat past bij je wensen. Koop je echter een compactcamera, dan kan dat niet en is het dus extra belangrijk om goed naar de specificaties te kijken. Het diafragma is een belangrijk onderdeel, omdat dit bepaalt hoeveel licht er op de sensor valt. Dit wordt aangegeven met de letter f en daarnaast het getal, bijvoorbeeld f/2.8. Hoe lager dit getal, hoe groter het ‘gat’ waardoor het licht binnen kan vallen en hoe beter de kwaliteit van de foto. Wanneer je een camera koopt, kijk dan dus goed naar de specificaties op dit gebied, maar onthoud wel dat diafragma en sluitertijd nauw met elkaar verbonden zijn.

Tip 04 Het diafragma is het ‘gat’ in de lens waardoor het licht naar binnen valt.

Tip 05: Sluitertijd

De sluitertijd bepaalt hoelang de sluiter van de camera geopend blijft tijdens het maken van een foto. In een situatie met weinig licht heeft de camera meer tijd nodig om de sensor bloot te stellen aan voldoende licht. Maar als de camera ook maar een millimeter bewogen wordt terwijl de sluiter open is, zat de foto wazig/bewogen zijn. Wanneer je dus foto’s wilt nemen van snel bewegende zaken (bijvoorbeeld kinderen tijdens een voetbalwedstrijd), dan is het belangrijk dat de sluitertijd erg kort is. Om toch nog voldoende licht te vangen, moet het diafragma dan zo wijd mogelijk open, zodat de camera in een fractie van een seconde de sensor aan voldoende licht bloot kan stellen.

Voldoende, maar niet te veel, want dan is de foto overbelicht, maar gelukkig regelen compactcamera’s dit zelf, zeker in de automatische stand. Wil je foto’s maken van zaken die veel bewegen, let dan dus bij de aankoop van je camera op een korte sluitertijd. Ter illustratie: peperdure spiegelreflexcamera’s hebben soms een sluitertijd van 1/64.000 (acht duizendste van een seconde). Daar kun je Formule 1 mee fotograferen, en dat is wellicht wat overdreven. Voor een goede compactcamera kun je eerder denken aan een sluitertijd van 1/16.000.

Tip 05 De sluitertijd bepaalt hoelang het lensgat open blijft bij het schieten van een foto.
Wil je foto’s maken van zaken die veel bewegen, let dan op een korte sluitertijd

Tip 06: Sensor

We noemden hem al een aantal keer, de sensor. Dat is het onderdeel van de camera dat het licht opvangt. De sensor is in ware het onderdeel dat de kwaliteit van je foto bepaalt. Daar kunnen we een heel artikel over schrijven, maar de basis is: hoe groter de sensor, des te beter de foto’s. Een sensor met een grootte van 1 tot 1,5 inch is uitstekend voor een compactcamera. Je zult ons in dit artikel verder ook niet horen praten over megapixels, omdat we een stadium hebben bereikt waarin vrijwel iedere camera meer dan genoeg megapixels in zich heeft om prachtige foto’s te maken. Maar belangrijker nog: megapixels zeggen niet zoveel. Je kunt 48 megapixels in een compactcamera stoppen, maar met de beperkte omvang van de sensor leidt dat zeker niet tot betere foto’s.

Tip 06 Staar je niet blind op het aantal megapixels. Zonder een goede sensor heb je er niets aan.

0 Reactie(s) op: 12 tips voor je compactcamera

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.