12 tips voor je compactcamera

Door: Martin Gijzemijter | 09 juni 2017 14:25

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 07: ISO-waarde

Dan is er nog de ISO-waarde. Deze waarde heeft te maken met hoe snel de sensor reageert op het licht dat door de lens valt, oftewel de lichtgevoeligheid. Een lage waarde (100) betekent dat de sensor er vrij lang over doet, een hoge waarde (1600) betekent dat er minder tijd nodig is. Hoe minder tijd er nodig is, hoe korter de sluitertijd hoeft te zijn. Kortom, je kunt in situaties met weinig licht dus de ISO-waarde omhoog zetten, zodat je de sluitertijd korter kunt maken. Daar kleeft echter ook een nadeel aan: een hogere ISO-waarde zorgt ook voor meer ruis op de foto. Daarom geldt in dit geval niet: hoe hoger de ISO-waarde van de camera hoe beter. Het is een beetje alsof je een Ferrari koopt om boodschappen mee te doen. Leuk dat je camera een maximale ISO-waarde van 3200 hebt, maar je zult het bijna nooit gebruiken.

Tip 07 De ISO-waarde bepaalt hoe snel de sensor reageert op het licht dat door de lens valt.

Tip 08: Zoomen/brandpunt

De brandpuntsafstand (focal length) bepaalt hoeveel er op de foto te zien is die je schiet. Hoe korter de brandpuntsafstand (bijvoorbeeld 24 mm voor een groothoeklens) hoe meer er te zien is. Hoe groter de brandpuntsafstand, des te minder je ziet. Dat lijkt negatief, maar het betekent in andere woorden dat je inzoomt op een onderwerp. Heb je bijvoorbeeld een 720mm-lens, dan kun je een object van héél ver, scherp in beeld brengen (daardoor past er uiteraard minder van de rest van de omgeving in beeld). Wederom: koop je een spiegelreflex, dan kijk je naar die brandpuntsafstand als je een objectief koopt. In het geval van een compactcamera moet je hier al bij de aankoop op letten. Steeds meer compactcamera’s bieden extreme zoommogelijkheden (denk aan 30x met gemak). Daar betaal je echter wel voor, dus bedenk of je het echt nodig hebt. Onthoud daarbij dat er een verschil is tussen optische zoom en digitale zoom: digitale zoom is het kunstmatig inzoomen en dat levert flink wat kwaliteitsverlies op.

Onthoud dat er een verschil is tussen optische zoom en digitale zoom

Tip 09: Synchroniseren

Je wilt de foto’s (en video’s) natuurlijk niet alleen op de camera laten staan. Het is daarom belangrijk om uit te zoeken hoe je de beelden van de camera af kunt krijgen. Dat kan grofweg op drie manieren: met een kabeltje, via het opslagmedium (zoals een SD-kaartje) of draadloos. Veel compactcamera’s ondersteunen draadloze bestandsoverdracht, maar lang niet allemaal. Als dit je voorkeur geniet, is dat iets om op te letten. Niet alleen dát het kan, maar ook de manier waarop. Kun je bijvoorbeeld alleen naar je computer overzetten, of is er ook een smartphone-app waarmee je de foto’s op je smartphone kunt laden? Dat is natuurlijk ideaal als je extra mooie foto’s wilt delen op sociale media. Sommige camera’s bieden ook de mogelijkheid om rechtstreeks te uploaden naar sociale media, zoals Facebook of YouTube. Dit soort zaken is sterk van invloed op het gebruiksgemak van de camera. Gelukkig zijn dit ook aspecten die je eenvoudig (online) kunt uitzoeken voordat je koopt.

Tip 09 Het is heel handig als je de beelden van je camera via wifi kunt overzetten naar je computer of smartphone.

Tip 10: Display

Dit is een aspect dat helaas nog weleens vergeten wordt. Een compactcamera heeft geen spiegel, en werkt dus met een digitaal scherm. Als de kwaliteit van dat scherm niet prettig is, dan is het niet fijn werken met de camera. We raden een scherm van ten minste 2,5 inch aan. Als men spreekt over de resolutie van dit soort displays, wordt er meestal gesproken over het totale aantal pixels (dus niet a × b). Hoe hoger het aantal pixels, hoe scherper het display. Maar ook hier zegt de specificatie niet alles. Het display kan nog zoveel pixels hebben, maar kun je het beeld bijvoorbeeld ook goed zien als het zonnig is en je buiten loopt? Veel camera’s hebben ook aanraakschermen. De één vindt dat fantastisch, de ander vindt het bloedirritant. Ga even naar een camerawinkel en probeer uit wat jij het prettigst vindt.

Tip 10 Let ook op het scherm. Is het groot en scherp genoeg voor je?
Zijn er wel accessoires voor de camera van je keuze?

Tip 11: Opslagmedium en batterij

Wanneer je foto’s of video’s schiet met je compactcamera, wil je natuurlijk niet dat je na tien minuten al moet stoppen omdat het opslagkaartje vol is en/of de batterij leeg. Het is daarom goed om te kijken wat voor opslagmedium de camera van je keuze bevat, en wat de maximale grootte is die wordt ondersteund. Daarnaast is de accuduur van de batterij dus van groot belang, maar ook de manier waarop je deze oplaadt. Moet je de batterij uit de camera halen om deze op te laden of kun je een kabeltje aansluiten (en waar zit die aansluiting dan)? En als de batterij leeg is, kun je de camera dan rechtstreeks op stroom laten draaien?

Tip 11 Heeft de camera ook een stroomaansluiting? Of moeten de batterijen extern opgeladen worden.

Tip 12: Accessoires

Stel nou dat die batterij het niet lang volhoudt, maar je vindt het wél een fijne camera. Dan kun je overwegen om een extra batterij te kopen, of een accupack. Eerstgenoemde moet dan niet al te duur zijn en laatstgenoemde moet natuurlijk wel beschikbaar zijn. Zo zijn er nog veel meer accessoires die handig kunnen zijn, zoals een waterdichte behuizing, een geschikt opbergtasje en zelfs een externe flitser (die door sommige camera’s wordt ondersteund). Het is natuurlijk vervelend om achteraf te ontdekken dat dit soort accessoires voor jouw camera niet bestaan, dus dit kun je beter uitzoeken voor je je camera koopt.

Tip 12 Welke accessoires zijn er beschikbaar voor de camera van je keuze?

Kooptips

Compactcamera’s zijn in de regel een stuk goedkoper dan spiegelreflexcamera’s, maar dat wil niet zeggen dat ze allemaal goedkoop zijn. We laten je drie camera’s zien: een instapmodel, en middenklasse en een semiprofessionele compactcamera.

Canon Ixus 185

Prijs: € 119,-

Fantastisch aan deze tijd is dat je voor iets meer dan 100 euro al een prima compactcamera hebt. Het is dan uiteraard wel een instapmodel, maar wel eentje met zowel groothoek (28mm, f/3.2) als tele (224mm, f/6.9). Met 1/2,3 inch is de sensor wat aan de kleine kant. Video’s kun je wel schieten met deze camera, maar maximaal op 720p. Een prima camera voor situaties met veel licht en zonder extreem snelle beweging.

Panasonic Lumix DMC-TZ80

Prijs: € 389,-

Deze camera is ideaal voor op reis en in andere situaties waarin je graag foto’s op grote afstand wilt kunnen nemen. Een oerdegelijke 1inch-sensor, met een objectief dat zowel groothoek- als telebereik heeft (van 24 tot 720 mm), waarbij het diafragma in de telestand met f/6.4 wel wat aan de lage kant is. Met een sluitertijd van 1/16.000 kun je prima foto’s maken van bewegende beelden, en anders leg je ze vast in 4K, op video.

Sony Cybershot DSC-RX100 V

Prijs: € 1199,-

Een van de meeste geavanceerde compactcamera’s die je op dit moment kunt kopen is deze Sony Cybershot. Deze camera, met opklapbaar display, schiet razendsnel foto’s en maakt met een diafragma van f/1.8 in combinatie met de 1inch-sensor fantastische beelden. Scherpstellen kan deze camera binnen 0,05 seconden. Compact en met 299 gram redelijk licht, maar natuurlijk wél aan de prijs.

0 Reactie(s) op: 12 tips voor je compactcamera

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.