13 Chromecast-tips voor perfect beeld en geluid

Door: maikel-dijkhuizen | 05 juli 2018 10:22

Google Chromecast
How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Dat je met een Chromecast simpel videostreams naar je televisie doorsluist, is ondertussen wel bekend. Maar je kunt nog véél meer met dit veelzijdige apparaatje doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van games spelen, webpagina’s casten en eigen mediabestanden streamen? In dit artikel geven we 13 Chromecast-tips.

Google heeft met zijn Chromecast een succesnummer in handen. Wereldwijd zijn er al ruim dertig miljoen van deze compacte streamingapparaatjes verkocht. Begrijpelijk, want voor een paar tientjes maak je iedere televisie ‘smart’. Bekende apps die Chromecast-ondersteuning hebben ingebouwd, zijn bijvoorbeeld NPO Gemist, RTL XL, YouTube en Netflix. Tot zover het bekende verhaal, want je kunt nog veel meer met deze Google-telg doen dan je in eerste instantie zou denken. Lees dit artikel en laat je verrassen!

01 Gastvrije Chromecast

Zodra je via de Google Home-app je Chromecast configureert, krijg je meteen al een interessante optie voorgeschoteld. Je schakelt namelijk eventueel de zogeheten gastmodus in. Overigens vind je deze functie ook terug door binnen de instellingen te navigeren naar Apparaten. Tik vervolgens op de knop met de drie puntjes en kies voor Gastmodus om deze functie te activeren. Alle visite kan nu probleemloos video’s naar jouw Chromecast casten, zonder er verbinding met het thuisnetwerk vereist is. Als een gast op het cast-pictogram (rechthoek met drie verbindingsstreepjes) tikt, verschijnt er een melding dat er een Chromecast in de buurt is. Bevestig met Connect. Via een onhoorbaar ultrasoon geluid koppelt de Chromecast zichzelf aan het mobiele toestel van je bezoeker, mits de afstand tussen beide apparaten maximaal zo’n zeven meter bedraagt. Wanneer de verbinding onverhoopt niet tot stand komt, dien je handmatig de juiste pincode op te geven. Vervolgens kan je visite via een rechtstreekse wifi-verbinding de videostream starten.

02 Android-scherm casten

Je stuurt een Chromecast moeiteloos aan vanaf een iOS- of Android-toestel. Dat werkt vanuit beide besturingssystemen prima, al heeft Android wel een leuk extraatje voor je in petto. Zo kun je het volledige scherm van het mobiele toestel naar je televisie casten. Handig voor het geval een bepaalde app geen Chromecast-ondersteuning heeft ingebouwd. Open de app Google Home en vouw linksboven het instellingenmenu open. Je kiest daarna tweemaal voor Scherm/audio casten. Bedenk goed of je het Android-scherm staand of liggend wilt delen, al kun je dat tijdens de weergave ook nog wijzigen. Tik tot slot de naam van je Chromecast aan. Ondervind je problemen om het Android-scherm te delen? Mogelijk zijn dan niet de juiste microfoonrechten ingeschakeld. Open de instellingen van Android en ga naar Apps / Google Play-services / Machtigingen. Activeer de schakelaar achter Microfoon.

02 Je cast het Android-scherm moeiteloos naar de televisie.

03 Backdrop-venster aanpassen

Indien je niets cast naar je Chromecast, verschijnt er normaliter een diavoorstelling op je televisie met kiekjes die je bij Google Foto’s hebt opgeslagen. Vind je dat maar niets? Je bepaalt zelf welke gegevens je in dit zogeheten Backdrop-venster weergeeft. Open de app Google Home op je iPhone, iPad of Android-toestel. Kies via het instellingenmenu voor het onderdeel Apparaten. Je tikt daarna op Backdrop bewerken. Er verschijnt een uitgebreide lijst met informatie die je op het Backdrop-venster kunt tonen. Standaard zijn de opties Google Foto’s en Weer al ingeschakeld. Als alternatief kun je ook kiekjes van Facebook en Flickr toevoegen, al dien je hiervoor wel inloggegevens op te geven. Fijn is dat je zelf bepaalt welke fotoalbums je op televisie laat zien. Overigens hoef je niet per se persoonlijke zaken te delen. Zo geeft je Chromecast via Play Kiosk bijvoorbeeld belangrijke nieuwskoppen weer. Verder kun je ook algemene foto’s vanaf het web in beeld brengen. Maak een keuze en pas via Aangepaste snelheid eventueel de verversingssnelheid van de diavoorstelling aan.

Welke Chromecast?

Er zijn momenteel drie verschillende Chromecasts te koop. Allereerst schaf je voor 39 euro de reguliere versie aan. Hiermee cast je video’s via het draadloze netwerk in een maximale resolutie van 1080p. Wens je een stabielere netwerkverbinding, overweeg dan de Chromecast Ultra. Dit apparaatje kost 79 euro en heeft als meerwaarde dat er een ethernetadapter in de voeding is verwerkt. Deze luxere versie ondersteunt bovendien een maximale resolutie van 2160p (4K ultra hd), bijvoorbeeld middels de Netflix- of YouTube-app. Als laatste heeft Google de Chromecast Audio in zijn gamma. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit product alleen in staat om audio naar de versterker of speaker(s) te casten. De Chromecast Audio kost 39 euro. Wie een reguliere Chromecast of Chromecast Audio wil uitrusten met ethernet, schaft in de Google Store voor 19 euro desgewenst een losse adapter aan.

De voeding van de Chromecast Ultra bevat een geïntegreerde ethernetadapter.

04 Pc-aansturing

Je Chromecast werkt niet uitsluitend samen met je smartphone of tablet, want je kunt het apparaatje ook vanaf je computer aansturen. Allerlei websites hebben zelfs Chromecast-ondersteuning ingebouwd, zodat je rechtstreeks webvideo’s kunt casten. Hiervoor heb je wel Chrome nodig. Open Netflix of YouTube in deze browser en zoek een leuke video, film of serie op. Klik tijdens het afspelen op het cast-pictogram, waarna je de naam van de Chromecast aanklikt. Merk op dat er rechtsboven binnen Chrome een nieuw pictogram opduikt. Klik daarop om het volume aan te passen of de videoweergave te beëindigen. Andere websites met Chromecast-ondersteuning zijn onder meer Dailymotion, Google Play Movies en Facebook.

04 De website van Netflix heeft Chromecast-ondersteuning ingebouwd.

05 Tabblad casten

Als een website geen Chromecast-ondersteuning biedt, is er nog geen man overboord. Je kunt namelijk een volledig Chrome-tabblad casten. Op die manier geef je de Chromecast vanaf de pc bijvoorbeeld het verzoek om een aflevering van NPO Gemist op te halen. Het werkt simpel. Surf naar de webpagina die je wilt casten en open rechtsboven het Chrome-menu. Via Casten klik je op de naam van je Chromecast. Er verschijnt nu binnen enkele seconden beeld op de televisie. Gebruik rechtsboven in Chrome het cast-pictogram om het volumeniveau te regelen of de video te pauzeren. Wanneer een website ingebouwde Chromecast-ondersteuning bevat, geniet deze optie overigens altijd de voorkeur (zie voorgaande paragraaf). De beeld- en geluidskwaliteit is dan namelijk beter. Bovendien vergt deze optie minder rekenkracht van het systeem.

05 Vanuit Chrome regel je eenvoudig de weergave op de televisie.

06 Bureaublad delen

Je geeft eenvoudig het bureaublad van je computer op de televisie weer. Dat is nuttig wanneer je bijvoorbeeld een presentatie moet geven of zelfgemaakte foto’s wilt laten zien. Je hebt hiervoor de browser Chrome nodig. Open rechtsboven het menu en klik op Casten. Achter Casten naar zie je een klein pijltje staan. Zodra je daarop klikt, kies je voor Bureaublad casten. Je klikt daarna op de naam van je Chromecast, waarna je bevestigt met Delen. In het laatste venster besluit je desgewenst om ook het geluid van de pc op je televisie af te spelen. Houd er rekening mee dat je audio alleen vanaf Windows-machines kunt doorgeven. Op een Mac of Chromebook werkt dat namelijk niet.

06 Geef aan of je ook het desktopgeluid aan je televisie wilt doorgeven.

Permanent cast-icoon

Het is omslachtig om iedere keer het Chrome-menu te openen alvorens het cast-pictogram in de werkbalk verschijnt. Je kunt ook kiezen voor een permanente weergave. Kies in het Chrome-menu nog eenmaal voor Casten. Je klikt vervolgens met de rechtermuisknop op het cast-pictogram in de werkbalk, waarna je bevestigt met Pictogram altijd weergeven.

3 Reactie(s) op: 13 Chromecast-tips voor perfect beeld en geluid

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 2 juli 2017 12:43 Barhaa
  Bedankt voor het uitgebreidde overzicht. Toch heb ik nog een opmerking. Veelvuldig gebruik ik de CromeCast-ultra in samenwerking met mijn Samsung Ultta HD tv, om YouTube video's te bekijken.
  Helaas ondersteunt Apple niet de VC - 9 codec die YouTube gebruikt.
  4k kijken vanaf een iPad is niet mogelijk, dacht ik. Toch bleek dat wel mogelijk. Als ik vanaf mijn iPad een video cast naar mijn tv, en de cast verbinding verbreek, en daarna opnieuw open, krijg ik ineens twee opties t.w:
  -1e openen met ChromeCast Ultra .
  -2e openen met Samsung TV.
  Als ik op de tweede optie druk, wordt de YouTube app van de tv geopend en kan ik vanaf de iPad alle afspeellijsten die ik bij YouTube heb aangemaakt gewoon vanaf mijn iPad besturen. Nu zie ik dat het scherm wel 4k weergeeft.
  Het voordeel van afspeellijsten vanaf de iPad is : geen reclame tussendoor.
  ChromeCast heeft nog een voordeel, video's waarbij de tekst verschijnt : deze video is niet beschikbaar wordt met de ChromeCast wel weergegeven.

  Barend de Haan
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 augustus 2017 08:52 Dienke
  Dan heb ik nu een vraag na het lezen van Barend de Haan zijn reactie, zou het dan ook mogelijk zijn chrome cast te gebruiken met een oudere Samsung smart TV ?
  Voorheen kon ik youtube kijken via de app op de tv maar na een update is die eraf gegooid. Zou Chrome cast toch kunnen werken via ipad en iphone naar een ouder model smart tv, daar is misschien geen duidelijk antwoord op dan, maar ….ik doe een poging :-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 juli 2018 17:05 Kasander1
  Door middel van iMediaShare op mijn Android kan ik ook van alles streamen naar de smart-tv of raspberry pi. Daar hoef ik niet nog een stukje (dure) hardware voor aan te schaffen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.