13 NAS'en: massatest 2011

Door: Edmond Varwijk | 05 juli 2011 14:43

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6
 7. pagina 7
 8. pagina 8
 9. pagina 9
 10. pagina 10
 11. pagina 11
 12. pagina 12
 13. pagina 13

De NAS heeft zich de laatste jaren opgewerkt van een eenvoudig apparaat voor het centraal opslaan van gegevens tot een centrale positie in het (thuis)netwerk. De moderne NAS kan films en muziek downloaden, streamt ze vervolgens naar een mediaspeler en kan dienstdoen als e-mailserver. En hiervoor is

Dit artikel bestaat uit veertien pagina's:

Pagina 1: Inleiding; Veel keuzevrijheid; Zakelijk gebruik of thuisgebruik;

Pagina 2: Buffalo TeraStation Duo;

Pagina 3: Buffalo LinkStation Pro Duo;

Pagina 4: Conceptronic CH3HNAS;

Pagina 5: D-Link ShareCenter Shadow;

Pagina 6: Eminent EM4072;

Pagina 7: Fanctec GL-35DSR;

Pagina 8: Iomega StorCenter ix2 Cloud Edition;

Pagina 9: Looqs Meebox NAS;

Pagina 10: Netgear RNDU2000 ReadyNAS Ultra 2;

Pagina 11: QNAP TS219P+;

Pagina 12: Synology DS211+;

Pagina 13: Thecus N2200XXX;

Pagina 14: Zyxel NSA221; Conclusie.

Hoewel er voldoende NAS'en te koop zijn met ruimte voor maar één harde schijf, begint voor een NAS het leven pas echt bij twee of meer schijven. Dan kan een NAS namelijk RAID inzetten en zorgen voor extra snelheid of meer zekerheid. RAID0 combineert twee schijven tot één logische disk en benut de dubbeling van de hardware om de lees- en schrijfsnelheid te optimaliseren. Het nadeel is dat de gegevens erg kwetsbaar zijn, want als één van beide schijven stukgaat, zijn alle gegevens verloren. Beter voor de persoonlijke gegevens is daarom om te kiezen voor RAID1 waarbij alle gegevens op beide schijven worden gezet. Faalt een van beide schijven, dan staat de data nog altijd op de andere schijf. Overigens is RAID1 geen back-up, want uw NAS kan altijd nog stukgaan door bijvoorbeeld een blikseminslag of door een eigen onbedoelde wisactie uit te voeren. RAID1 is meer een extra zekerheid dat het apparaat bij het defect van een schijf snel weer (of zelfs constant) beschikbaar is. Een nadeel van RAID1 is het grote verlies aan opslagcapaciteit, namelijk de helft. De lage prijs van harde schijven en de enorme opslagcapaciteit van individuele disks tot wel 3 TB per stuk, maakt het mogelijk hierin toch een goede keuze te maken.

Veel keuzevrijheid

Wie een NAS met twee schijven wil kopen, heeft de keuze uit zeer veel merken en modellen. Sommige merken leveren zelfs meerdere NAS-apparaten met twee schijven, waarbij naast uiterlijke zaken zoals een kunststof of metalen behuizing, doorgaans de processor en de hoeveelheid geheugen het verschil maken. De sterkste NAS'en zijn uitgerust met een Intel Atom processor in een dualcore-versie. Intel is echter langzaam terrein aan het verliezen aan de onderkant van de markt, waar Marvell met zijn ARM-processor oprukt en ondanks een nog lager energieverbruik en lagere kostprijs, toch heel behoorlijke prestaties neerzet. Belangrijker dan de hardware is echter de firmware van de NAS. De firmware kan een NAS maken, maar ook breken. Dat laatste is zelfs mogelijk als de NAS de beste hardware heeft. De firmware bepaalt de functionaliteit, maar ook het gemak waarmee die functionaliteit gebruikt kan worden. Het laatste jaar hebben de goedkopere modellen in navolging van de A-merken veel nieuwe functies toegevoegd aan de firmware, enkele merken bieden zelfs al packages aan die kunnen worden gedownload en waarmee extra functionaliteit aan de NAS wordt toegevoegd. Denk aan downloadprogramma's en speciale mediaservers voor bijvoorbeeld Squeezebox. Hiervoor is echter wel voldoende rekenkracht en geheugenruimte nodig en ook niet onbelangrijk: een stabiele firmware en uitleg hoe de uitbreiding werkt. Niet alle leveranciers van NAS-apparaten hebben voldoende aandacht voor deze aspecten.

Zakelijk gebruik of thuisgebruik

De veelzijdigheid van de NAS-apparaten maakt dat deze zowel voor privégebruik als voor zakelijk gebruik geschikt zijn. Ook in een thuissituatie kan het interessant zijn alle gebruikersdata te verhuizen naar de NAS en ze zo centraal te kunnen aanspreken. Vooral voor films, muziek en foto's is dat erg prettig. Een andere mogelijkheid is de NAS als mailserver in te richten, zodat ongeacht welke pc of welk tablet gebruikt wordt, alle mail overal beschikbaar is. Zakelijke gebruikers zullen daarnaast vooral letten op de mogelijkheid gebruikers en groepen te configureren en gericht van lees- en schrijfrechten te voorzien. Ook iSCSI is een voorbeeld van een vooral voor zakelijke gebruikers interessante mogelijkheid, al staat niets thuisgebruik van iSCSI in de weg. Met iSCSI kan een map op de NAS gekoppeld worden aan de pc alsof het een lokale schijf is. Het hiervoor gebruikte protocol geeft daarbij erg hoge lees- en schrijfprestaties. Het nadeel is dat een iSCSI-map slechts door één computer tegelijkertijd benaderbaar is.

Testprocedure

Wij wilden wel eens weten wat deze kleinste 'echte' NAS-apparaten te bieden hadden en testten daarom een groot aantal NAS-apparaten met twee schijven. De tests zijn uitgevoerd met zowel een Apple Mac mini als een Windows 7-pc. Vanaf beide zijn de NAS-apparaten geconfigureerd, althans zover de installatiesoftware behalve voor Windows ook voor Mac OS X beschikbaar was. Per NAS is de functionaliteit beoordeeld en de snelheid gemeten. Het laatste is gedaan door 2 GB typische gebruikersdata via een directe verbinding van de Windows-pc naar de NAS te kopiëren en weer te lezen. NAS-apparaten die inclusief schijven worden verkocht, zijn getest met die schijven. NAS-apparaten die zonder schijven worden verkocht, zijn eerst geconfigureerd met twee 2 TB Western Digital WD2000FYPS-schijven. De schijven waren altijd in RAID1 geconfigureerd. De NAS-apparaten zijn allemaal voorzien van de nieuwste firmware voor zover die niet al aanwezig was.

0 Reactie(s) op: 13 NAS'en: massatest 2011

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.